S’allotgen a Cambrils i visiten espais relacionats amb la guerra civil, com les serres de Pàndols i Cavalls i el castell de Vilafortuny. Dimecres 25 es projectarà el documental "Els brigadistes entre nosaltres", produït per No Jubilem la Memòria i premiat al Festival Memorimage. L’acte comptarà amb el testimoni de Duncan Longstaff, fill d'un brigadista que va ser atès a l'Hospital de Sang de Cambrils.
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Cultura Arxiu
S’allotgen a Cambrils i visiten espais relacionats amb la guerra civil, com les serres de Pàndols i Cavalls i el castell de Vilafortuny
Dimecres 25 es projectarà el documental "Els brigadistes entre nosaltres", produït per No Jubilem la Memòria i premiat al Festival Memorimage
L’acte comptarà amb el testimoni de Duncan Longstaff, fill d'un brigadista que va ser atès a l'Hospital de Sang de Cambrils
Durant aquesta setmana, un grup d’una seixantena de persones de nacionalitat britànica fan una estada a Cambrils guiats per un objectiu ben especial. Es tracta d’un viatge organitzat per l’entitat International Brigade Memorial Trust, que aplega familiars i persones properes als voluntaris britànics que durant la guerra civil de 1936-1939 es van allistar a les Brigades Internacionals.
El viatge s’organitza ara per commemorar el 75è aniversari de la batalla de l’Ebre, en la qual van participar molts d’aquests brigadistes, i també el 75è aniversari de la retirada de les Brigades Internacionals, que es va dur a terme a partir del 21 de setembre de 1938.
Durant la seva estada, des dels hotels de Cambrils on s’allotgen, estan organitzant diverses sortides per visitar els espais principals de la Batalla de l’Ebre. Aniran tant als punts dels enfrontaments més destacats (pas del riu, serres de Pàndols i Cavalls) com als espais de rereguarda on les brigades van fer la preparació de la batalla, per exemple el Priorat o Cambrils. Aquestes visites han estat organitzades amb el suport de l’entitat prioratina No Jubilem la Memòria.
Precisament el fet que hagin triat Cambrils per a la seva estada procedeix de la relació de recerca i divulgació que aquesta entitat manté amb el municipi des de l’any 2006 arran del projecte sobre l’Hospital de Sang de Cambrils que van encetar llavors l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils. L’any 2011, aquest vincle de recerca va portar fins al Molí de les Tres Eres, seu principal del Museu d’Història de Cambrils, l’exposició Preludi de l’última batalla, produïda per No Jubilem la Memòria.
Per aquest motiu, ahir dilluns 23 de setembre van visitar espais de Cambrils relacionats amb la guerra civil, com ara el castell de Vilafortuny, on durant la primavera i estiu de 1938 va estar instal·lada una part de les Brigades Internacionals (el quarter general de la 45 Divisió i bona part de les brigades XII, XIII i XIV, amb brigadistes majoritàriament francesos, italians, txecs i alemanys), mentre es refeien de la caiguda del front d’Aragó i preparaven militarment la batalla de l’Ebre. La visita va ser possible gràcies a la col·laboració del Patronat de Turisme i dels propietaris del castell.
També van visitar la Casa de Sant Josep dels germans de la Salle, a Vinyols i els Arcs, on durant la guerra va estar instal·lat l’Hospital de Sang de Cambrils que, entre els milers de ferits, va atendre alguns brigadistes.
Per tancar la programació prevista, demà dimecres 25, a les 19.30h al Centre Cultural s’ha programat la projecció del documental Els brigadistes entre nosaltres, produït per No Jubilem la Memòria i premiat al Festival Memorimage de Reus (2011). Aquest documental mostra l’estada dels brigadistes a diversos indrets del Priorat la primavera de 1938 mentre preparaven la batalla, en una situació absolutament paral·lela al que s’esdevenia a Vilafortuny en aquells mateixos moments.
L’acte inclourà també la intervenció de Duncan Longstaff (fill d’un brigadista que l’estiu de 1938 va ser atès a l’Hospital de Sang de Cambrils), que explicarà el testimoni que li va transmetre el seu pare.
Aquest acte s’inclou en el cicle Ports, camins i trens. Cambrils, nus històric de comunicacions, que aquesta tardor organitza l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.