La mostra, que s’inaugura el 9 de setembre, inclou un centenar de fotografies de gran valor històric que el fotoperiodista va fer entre els anys vint i seixanta

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

La mostra ‘Antoni Campañà a Cambrils: la mirada del fotògraf’ (1920-1960), que inclou un centenar de fotografies de gran valor documental i històric, es podrà veure en tres espais de la Vila a partir del 9 de setembre. La mostra permet seguir la gran transformació que va experimentar el municipi en quatre dècades, abans de la guerra civil i posteriorment, amb el desenvolupament del sector turístic, a ulls d’un dels fotògrafs pictorialistes catalans més importants del segle XX.

 

L’exposició s’estructura en tres espais: la sala Àgora –que serà l’escenari de la inauguració, dijous 9 a les 19.00-, la sala Àmbits i la Torre del Port de Cambrils, cadascuna amb un àmbit temàtic diferenciat. Totes tres presenten un ampli ventall d’imatges de gran valor: el visitant descobrirà elements del passat de Cambrils fins ara desconeguts o no documentats gràficament.

 

Antoni Campañà (Arbúcies, 1906 – Sant Cugat del Vallès, 1989) es va iniciar de molt jove a la fotografia i es va convertir en un dels fotògrafs pictorialistes més premiats arreu del món. Va treballar com a fotoperiodista a diversos mitjans i una imatge seva va ser portada de l’American Photography el 1934. Després de la guerra va especialitzar-se en fotografia d’actualitat i esportiva per a diversos mitjans. I va seguir innovant: en ple auge del turisme, va ser un dels primers en editar fotografies en color per a postals. Cambrils, on Campañà estiuejava, i per extensió la Costa Daurada no va restar al marge del seu àmbit de treball.

 

A la sala Àgora s’hi mostren trenta-cinc fotografies posteriors a 1935 que capturen els dies de platja de familiars, amics o coneguts, el ferrocarril, la feina dels pescadors i les remendadores, la subhasta del peix, els campionats d’esquí nàutic o l’Ermita de la Mare de Déu del Camí. S’hi tracta una gran varietat temàtica que en l’actualitat pren la dimensió de testimoni d’una època desconeguda per a una bona part de la societat cambrilenca, que ens apropa a un passat a un estil de vida diferent a l’actual.

 

A la Torre del Port de Cambrils, es mostren tot un seguit d’imatges de la vida al barri del port a la dècada dels anys vint del segle passat. L’arribada o sortida de les barques de pesca, la vida diària dels habitants del barri, els vells i no tan vells pescadors o la vestimenta. Tot plegat, les fotografies presentades i vistes amb perspectiva històrica, transmeten la capacitat d’un espai, d’un gremi  i d’una societat per transformar-se.

 

A la sala Àmbits la mostra fotogràfica se centra entre els anys 1939 i 1945 i inclou imatges del dia de Corpus de l’any 1942. També es mostren imatges d’un acte d’exaltació del nou règim que d’una manera regular, especialment durant els primers anys del franquisme, se celebraven a tots els municipis, sovint per petició o recomanació d’alts mandataris del Règim. Campañà va deixar també un fantàstic testimoni relacionat amb la festivitat de la Mare de Déu de la Immaculada i la tradició gegantera de Cambrils: la sortida de gegants del carrer Major acompanyats dels nanos.

 

Antoni Campañà i Bandranas (1906-1989)

Antoni Campañà i Bandranas (1906-1989) va ser un dels fotògrafs catalans més destacats del segle XX. S’inicià a la fotografia amb deu anys i des de l’any 1928 va ser  membre de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. Abans de la Guerra Civil, va ser el fotògraf espanyol pictoralista amb més obres acceptades a salons de fotografia internacionals, guanyant una gran quantitat de premis i reconeixements.

 

Va fotografiar la Guerra Civil Espanyola des de la rereguarda, lluny dels mitjans de comunicació, sense autocensurar-se en cap moment i sense donar concessions a cap causa determinada. La producció fotogràfica d’aquest període va ser amagada per l’autor i redescoberta per la família Campañà Capella l’any 2018, gairebé tres dècades després de la mort de l’autor.

 

Després de la guerra civil va destacar com a fotoperiodista. Va treballar en diversos mitjans de comunicació gràfics i va realitzar nombrosos reportatges. També va ser el fotògraf oficial de la SEAT des de l’any 1950 i en conseqüència creador d’algunes de les primeres campanyes publicitàries d’aquesta empresa.

 

Igualment va destacar per ser un pioner de la postal turística. Des del 1951 va realitzar milers de fotografies per tot l’Estat espanyol comercialitzades com a postals mitjançant l’empresa Postales Color CYP.

 

La vinculació d’Antoni Campañà amb Cambrils va iniciar-se a la dècada dels anys vint del segle passat. El pare de Campañà, contractista de professió,  va coincidir amb el cambrilenc Antoni Rovira en un balneari de Sant Hilari Sacalm. Rovira li va demanar que executés el projecte d’edificació d’una casa al carrer Hospital de Cambrils.

 

Antoni Rovira i Margarida Bru tenien cura de Maria Capella, que posteriorment es va convertir en l’esposa d’Antoni Campañà. En conseqüència es va establir un lligam molt intens amb la família d’en Rovira i la família Campañà Capella estiuejava a la finca que Rovira tenia a La Llosa, molt a prop de la finca de la Maria Dolsa, amb la que van establir amistat, tal com es veu a les fotografies cambrilenques de Campañà.