L’acte, que es portarà a terme demà dijous a les 20h a la Cripta de l’Ermita, també servirà per avançar els primers resultats dels nous treballs en curs

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

José Antonio Muñiz, fundador i director de Digivision, oferirà dijous, 6 de juny (20 hores) la conferència “Realitat virtual per conèixer el jaciment de La Llosa” per repassar els 10 anys de recreació virtual de la Vil·la Romana. La xerrada es portarà a terme a la Cripta de l’Ermita i també servirà per avançar els primers resultats dels nous treballs en curs. L’empresa reusenca Digivision és la responsable dels treballs d’aixecament virtual del jaciment de la Llosa.

L’any 2008 i fruit del suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Cambrils, es va poder publicar la Guia Arqueològica Visual del jaciment de La Llosa, coincidint amb al moment que el Museu d’Història de Cambrils obria les restes arqueològiques de forma permanent a les visites. La coedició va anar a càrrec de Digivision, que iniciava aleshores l’aixecament virtual del conjunt arqueològic per fer-lo entenedor i interpretar-lo de manera didàctica però amb rigor, amb la col·laboració de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

Des de llavors, i amb aquella base, s’han anat realitzant diferents treballs que es materialitzaren l’any 2015 amb la creació de tres punts de realitat augmentada, amb l’app Imageen de la Vil·la Romana de la Llosa, gràcies al conveni del Pla d’Adequació d’espais museístics de Cambrils, signat entre l’Ajuntament de Cambrils i la Diputació de Tarragona.

L’any passat, atesos els bons resultats obtinguts, entre l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils es van pressupostar  quatre punts més de realitat augmentada, on s’hi integraran els models virtuals del conjunt de bronzes de La Llosa, obtinguts i cedits per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

Tota aquesta estratègia d’inversió cultural de llarg recorregut, iniciada fa anys i cuinada a foc lent, serà presentada per José Antonio Muñiz dins del programa de xerrades incloses als actes del 40è aniversari del Centre d’Estudis Cambrilencs (CEC). L’entitat ha escollit la Cripta de l’Ermita per celebrar un dels actes de l’efemèride, perquè allí mateix s’hi va organitzar, just després de la fundació, la primera activitat del CEC, que va ser una exposició d’objectes arqueològics i d’art.