Avui s’ha commemorat el primer aniversari dels atacs terroristes amb un emotiu acte d’homenatge a les víctimes i familiars

  • Categoritzat com: Comunicació
  • Serveis associats: Policia

Un mosaic al passeig Marítim de Cambrils recorda des d’aquest matí els atemptats dels passats dies 17 i 18 d’agost a Barcelona i Cambrils. El memorial s’ha inaugurat durant un emotiu acte de commemoració del primer aniversari dels atemptats, solidaritat amb les víctimes i reconeixement als cossos i forces de seguretat i emergències.

L’acte ha començat amb un breu parlament de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, que ha tingut paraules de solidaritat i escalf per les víctimes i d’agraïment per l’actuació de les forces i cossos de seguretat i emergències. L’alcaldessa també ha donat les gràcies pels seu comportament cívic exemplar a totes les persones que van donar refugi als que fugien i que van oferir la seva ajuda de manera solidària aquell dia i els posteriors. Finalment, ha destacat l’excel·lent gestió del Major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i el conseller d’Interior, Joaquim Forn.

Després de la interpretació en violí de la cançó “Imagine” de John Lennon, l’alcaldessa de Cambrils i el president de la Generalitat han descobert el Memorial per la Pau, acompanyats per les Ministres Meritxell Batet i Reyes Maroto; el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president en funcions del Parlament de Catalunya, Josep Costa. El memorial és un mosaic de diferents rajoles geomètriques que formen la figura d’un colom com a símbol de la pau, amb la inscripció “Cambrils per la pau” i les dates dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

“Som terra de pau, d’acollida i solidaritat, som terra de convivència i de diversitat de cultures i de religions, som un poble obert a tothom, i a totes les maneres de pensar i de creure i ho seguirem sent malgrat les complicacions”, ha assegurat l’alcaldessa. “M’abraço a totes les víctimes, al personal dels cossos de seguretat i emergències, al es cambrilenques, als cambrilencs i a tots els que ens visiteu. Junts superarem aquests moments difícils”, ha conclòs.

Tot seguit, el músic cambrilenc ha interpretat “El cant dels ocells” per donar pas al moment de les ofrenes en record de les víctimes. Mentre sonava “Peace” d’Horace Silver, han fet ofrenes les víctimes, familiars i amics; l’alcaldessa de Cambrils, l’alcaldessa en funcions de Barcelona; els alcaldes d’Alcanar, Ripoll, Subirats i Saragossa, representants de la Policia Local de Cambrils, el Cos dels Mossos d’Esquadra, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), el Parc de Bombers de Cambrils, l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, el 112, la Creu Roja, Protecció Civil i les diferents confessions religioses amb presència a Cambrils. En acabar l’acte, nombroses persones i entitats també s’han acostat al mosaic per fer les seves ofrenes.

PARLAMENT DE L’ALCALDESSA

Bon dia,  Buenos días, un recuerdo para Ana María Suárez. Roque, Josep Maria, Núria, Rubén y a los familiares y amigos que los acompañáis. También para Neus i Alicia, que no nos han podido acompañar.

Bon dia també Cossos de seguretat i d’emergències, Autoritats,  Cambrilencs i cambrilenques,  Amics i amigues,

Cambrils és terra de pau, d’acollida i de solidaritat. El Passeig Marítim de Cambrils és un espai emblemàtic i estimat pels nostres    conciutadans i per tota la gent que ens visita.

Coincidint amb el primer aniversari dels atemptats terroristes de Barcelona i de Cambrils del 17 i 18 d'agost de 2017, ens hi reunim en un acte de record, de solidaritat amb les víctimes d’aquells tràgics fets / i de reconeixement a les forces i als cossos de seguretat i d’emergències per la seva exemplar actuació.

Els atacs violents i indiscriminats no canviaran la voluntat de la nostra societat d'apostar per la llibertat, l'acollida, la tolerància i la voluntat col·lectiva de construir amb llibertat una societat més justa, més igualitària i més solidària i respectuosa amb totes les religions, cultures i maneres de pensar.

Condemnem aquests fets tràgics que només volen provocar el terror i la por. No caurem en el discurs de la por i de l’odi.

Com deia la científica i novel de física, Marie Curie, “A la vida, deixem de tenir por quan comencem a entendre”.

Volem expressar el nostre dolor i condol, el nostre suport i escalf

a totes les víctimes dels atemptats de Cambrils i Barcelona, als seus familiars i amics.

Una vegada més   volem fer un reconeixement per la gran tasca feta en la gestió dels atemptats, tant a Barcelona com a Cambrils.

Gràcies a les forces i cossos de seguretat i d’emergències que van mobilitzar tots els efectius possibles, en un gest únic de solidaritat i de resposta davant d’una adversitat     tant dura    com complexa. La seva professionalitat, rapidesa i eficiència van ser cabdals per evitar mals majors.

Gràcies    a les cambrilenques,    als cambrilencs i a tots els que ens visiten pel vostre comportament cívic exemplar. Gràcies als comerciants, als restauradors, als il·lustradors i artistes del Passeig Marítim, al personal del Club Nàutic, a les voluntàries i voluntaris i a les veïnes i veïns de Cambrils que van donar refugi a tots els que fugien. Som una societat solidària i volem viure en pau i en comunitat.

I Des d'aquí, vull fer un especial agraïment a l'excel·lent gestió del Major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i al Conseller d'Interior, Honorable Joaquim Forn.

Alhora, volem agrair totes les mostres de solidaritat i afecte que hem rebut durant aquest any per part d’institucions i de particulars.

Inauguració del memorial per la pau

Cambrils és terra de pau, d’acollida i de solidaritat. Per això, avui inaugurem el memorial per la Pau “Barcelona i Cambrils, 17 i 18 d’agost de 2017”. Aquest mosaic és un memorial que vol fer evident que tots som una mostra de pau, convivència i diversitat entre diferents cultures i religions.

No podem oblidar, no hem d’oblidar. Aquest memorial és i ha de ser un recordatori que, malgrat les diferències de pensament, costums i creences, tots tenim com a principal interès el respecte a la persona humana i hem de treballar per construir un món de pau.

Agraeixo a tots els cambrilencs,  les cambrilenques,  i totes les persones que heu vingut avui    a aquest acte de record i de solidaritat amb les víctimes dels atemptats i de reconeixement a les forces i als cossos de seguretat i d’emergències.

No hem de perdre la il·lusió   de seguir caminant  i de seguir construint una societat millor.

Cambrils és terra de pau, d’acollida i de solidaritat. I ho seguirem sent. Aquí hi cabem tots, cambrilencs d’aquí i d’allà,  tots som cambrilencs.

No podem deixar que ens prenguin la nostra llibertat,  que ens facin canviar els nostres valors  o que ens condicionin    la nostra manera de viure, de ser i de voler ser en un futur.

Aquells que ens volen atemorits ens trobaran units. Sí, aquells que ens volen atemorits ens trobaran units defensant la llibertat, defensant la voluntat dels pobles i defensant la democràcia, des de la nostra diversitat de cultures, d’orígens,   d’idees i  de  creences.

Som terra de pau, d’acollida i de solidaritat. Som terra de convivència i de diversitat de cultures i de religions.

Som un poble obert a tothom i a totes les maneres de pensar i de creure i ho seguirem sent, malgrat les complicacions i les proves      que el dia a dia ens va posant.

No tenim por,  tots som Cambrils. I   m’abraço a totes les víctimes, al personal dels cossos de seguretat i d’emergències, a les cambrilenques, als cambrilencs, i a tots els que ens visiteu. Junts superarem aquests moments difícils.

Com deia Martin Luther King, al recollir el Premi Novel de la Pau el 1964, no s’ha de perdre l’esperança d’un demà més brillant.

Moltes gràcies.