Els alumnes de cicle superior de primària i primer d’ESO també aprendran alguns aspectes històrics i socials del segle XVIII. Avui s’ha realitzat una prova pilot amb els nens i nenes de quart de primària de l’escola Joan Ardèvol. L’eix central és una sortida que comença al monument dedicat a l’il·lustre cambrilenc i finalitza al Barri Antic.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes Educació
  • Serveis associats: Educació Cultura

El regidor de Cultura, Josep Lluís Abella, el president de la comitè organitzador de l’Any Gimbernat, el doctor Pere Mestres, i el director del Museu d’Història, Gerard Martí, han presentat avui l’itinerari educatiu “Antoni de Gimbernat. De Cambrils al món”, que donarà a conèixer el cirurgià als escolars de Cambrils.

El regidor de Cultura ha afirmat que l’itinerari és una de les iniciatives que van més enllà de l’Any Gimbernat i que no només permetrà conèixer la vida del cambrilenc il·lustre sinó també el Cambrils del segle XVIII. En aquesta línia, el doctor Pere Mestres ha destacat l’encert de posar en marxa aquesta activitat. “L’itinerari mantindrà millor la memòria del cirurgià que cap altra activitat de l’Any Gimbernat”, ha assegurat.

Coincidint amb la presentació, els nens i nenes de quart de l’escola Joan Ardèvol han estat avui els primers en realitzar aquesta activitat didàctica, creada i dinamitzada per l’empresa Cel Rogent pels alumnes del cicle superior de Primària i primer cicle d’ESO. La sortida pilot d’avui i una altra que es realitzarà durant aquesta mateixa setmana serviran per fer un test als continguts i la metodologia de l’activitat. Els resultats s’analitzaran i s’utilitzaran per preparar al personal del Museu d’Història de Cambrils, que realitzarà l’activitat a partir del curs vinent.

L’itinerari educatiu és un acord del Comitè Organitzador de l’Any Gimbernat. És així com l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Cambrils, a inicis de l’actual curs 2016-2017, va encarregar a Cel Rogent la creació de l’activitat. Aquest projecte ha comptat des del primer moment amb l’assessorament i impuls del Museu d’Història de Cambrils, institució responsable de la seva realització a partir del curs 2017-2018 dins del programa transversal Descobreix Cambrils.

Cel Rogent ha treballat conjuntament amb el Museu d’Història de Cambrils, en col·laboració amb l’Arxiu Municipal de Cambrils, per aconseguir disposar d’una l’activitat que té com a eix central una sortida de dues hores de durada, que comença al monument Antoni de Gimbernat i finalitza al Barri Antic.

La sortida és dinamitzada per un educador i va acompanyada d’un llibret de 12 pàgines, amb elements i activitats preparatòries a realitzar a l’aula per part del mestre, i d’altres que s’utilitzaran durant la sortida.

També en format digital, s’ha elaborat un llibret de l’alumne i una guia didàctica amb tota la informació i indicacions perquè els mestres puguin fer la preparació prèvia de l’activitat.

Continguts adaptats a les competències que es treballen a l’escola

La figura d’Antoni de Gimbernat també servirà d’excusa perquè els alumnes entenguin alguns aspectes històrics i socials del segle XVIII. Els principals continguts de l’activitat són:

-       Monument a Gimbernat, simbologia i reflexió sobre la professió mèdica. El codi deontològic.

-       Biografia de Gimbernat, fites importants.

-       Ubicació geogràfica de les diverses etapes de la seva biografia. Reflexió sobre els mitjans de transport a l’època, com era de dificultós viatjar aleshores comparat amb ara.

-       Repercussió internacional dels seus descobriments: lligament de Gimbernat. Què és un lligament, una hèrnia.

-       Com era la medicina al s. XVIII i comparació amb l’actual.

Així doncs, es tracta d’una activitat transversal, amb continguts relacionats amb les matèries de medi social (geografia, història, canvis en la societat), medi natural (el cos humà i la salut), educació visual i plàstica (simbologia del monument a Gimbernat).

A més de treballar alguns dels continguts esmentats, el treball previ a l’aula realitzat pel mestre sota el guiatge de la guia didàctica i material per a l’alumne, tindrà com a objectiu plantejar interrogants que després s’investigaran durant la sortida. La sortida serà el més activa possible, anant més enllà del format de ‘visita guiada’ i incloent la possibilitat de cercar elements o interaccionar amb els vianants.