La iniciativa, que ha tornat a tenir una gran acceptació per part dels centres, arrenca amb novetats relacionades amb la salut mental i la sexualitat. L’objectiu és prevenir conductes de risc en l’àmbit de la salut i fomentar la igualtat d’oportunitats entre els i les joves.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

El Programa d’activitats en matèria de Salut i Igualtat, que cada curs coordina el Departament de Salut Pública a les escoles de Cambrils, arrenca enguany amb novetats relacionades amb la salut mental i la sexualitat.

Les activitats recollides al Programa són fruit de les treballades dins els eixos fonamentals d’actuació del Programa de Salut i Escola dels departaments d’Educació i Salut Pública de la Generalitat i dels Ajuntaments, que són: la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues legals i il·legals i els trastorns de la conducta alimentària.

A banda, per tal de recollir les necessitats i especificitats concretes de l’alumnat dels centres de Cambrils i adaptar-se també al Pla d’Acció del Pla Local de Salut de Cambrils 2021-2025, el departament de Salut Pública ha fet un estudi per valorar quines accions es volien treballar per part dels centres educatius dins aquest programa.

D’aquesta forma, a través de les activitats programades, es pretén treballar continguts per potenciar  les habilitats socials dels infants i adolescents en l’àmbit educatiu amb l’objectiu de prevenir conductes de risc en matèria de la salut i fomentar la igualtat d’oportunitats entre els i les joves.

Enguany, el Programa conté propostes que busquen fomentar l’alimentació saludable, la higiene personal, els bons hàbits que potencien el no malbaratament d’aliments, la prevenció de malalties com el càncer de pell i la importància de la investigació; la prevenció del consum i addicció al tabac, l’haixix i a altres substàncies; la prevenció contra les addicions a les xarxes socials i la importància del canvi climàtic i la seva incidència en la nostra salut.

La importància de la salut mental i emocional dels i les joves

Arrel de la pandèmia ocasionada per la Covid-19, el confinament i les conseqüències que ha portat per a infants i adolescents, s’ha detectat una gran incidència de problemes i malalties relacionades amb la salut mental, i per tant s’ha trobat important reforçar les activitats dirigides a treballar temes d’aquest àmbit que reforcin aspectes positius de la sexualitat, l’afectivitat, l’autoestima, la imatge corporal  i el seu impacte en la salut mental.

En aquesta línia, enguany es realitza una activitat especial sobre sexualitat i afectivitat dirigida a 6è de primària amb l’objectiu de fomentar que els infants puguin viure la seva sexualitat d’una manera saludable i respectuosa. Aquesta activitat es duu a terme gràcies a la col·laboració de l’equip de llevadores de l’ASSIR de Reus.

També es porta a terme una activitat per sensibilitzar a l’alumnat de 3er de primària sobre la malaltia de l’Alzheimer i facilitar la possible convivència amb una persona malalta, amb la col·laboració de l’Associació de Familiars d’Alzheimer Costa Daurada.

Un any més es continua treballant amb l’AECC la importància de transmetre als infants quin paper té la investigació per lluitar amb una malaltia com el càncer, tan present a la nostra societat, així com acostar els conceptes claus i resoldre dubtes al respecte.

Activitats per promoure la igualtat efectiva i identificar les violències masclistes i situacions de LGBTIfòbia

Les activitats per trencar estereotips de gènere, evitar conductes sexistes, identificar i evitar relacions no saludables, violències masclistes i situacions de LGBTIfòbia, potencien aspectes tant importants com la promoció efectiva de la igualtat, la llibertat, el respecte i la confiança mútua per trencar amb els rols i estereotips patriarcals que sustenten les desigualtats i les violències masclistes i LGBTIfòbiques. Aquestes activitats es realitzaran en format de conta contes per l’alumnat de 2on i 3er de primària i en format de teatre participatiu per a l’alumnat de 2on i 3er d’ESO.

Les activitats es continuen realitzant de forma presencial i se n’ha ampliat el nombre per tal de poder donar cobertura a tots els grups bombolla de forma individual, prenent sempre totes les mesures de seguretat.

Totes les activitats han tingut una molt bona acollida pels centres educació primària i secundària, i enguany, donada la demanda, també s’han ofert activitats específiques a l’Escola d’Adults i al PTT Cambrils.