El monitoratge, forma part del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural , s’ofereix tots els divendres de juny i juliol a les 18:30 hores

  • Categoritzat com: Comunicació Sostenibilitat Participació ciutadana

Ja s’ha iniciat el monitoratge per fomentar l’ús dels aparells gimnàstics del Parc de Nou Cambrils. Des del passat divendres, una monitora esportiva ofereix sessions guiades setmanals obertes a tothom per promoure l’hàbit de fer esport de manera regular. Les sessions, de 45 minuts, es realitzaran tots els divendres de juny i juliol a les 18:30 hores. A la primera hi van participar una vintena persones de totes les edats i va servir d'introducció per parlar sobre quina indumentària portar i les diferents possibilitats d’activitat física segons les edats i condicions físiques.

L’àrea gimnàstica de Nou Cambrils es va instal·lar el passat agost recollint la demanda del veïnat en un emplaçament consensuat amb l’associació. El circuit saludable consta de cinc aparells per treballar diferents parts del cos. Els aparells són adequats per a totes les edats, tot i que alguns estan més indicats per a persones grans o més joves i d’altres estan orientats a persones habituades a l’esport.

El novembre ja es va fer una presentació amb un monitor especialitzat per mostrar el funcionament i requisits necessaris per tal de fer-ne un bon ús. A més, poc després, responent a les persones de les persones participants, des de Salut Comunitària de l’Hospital Lleuger Doctor Gimbernat es va fer una presentació sobre hàbits saludables.

Finalment,  amb el bon temps s’han programat vuit sessions guiades (els dies 7, 14, 21 i 28 de juny, i 5, 12, 19 i 26 de juliol) per promocionar l’àrea i ensenyar el bon ús dels aparells d’exercicis.  El dia de la setmana i l’horari es va fixar segons les disponibilitats de les persones que es van mostrar interessades en la possibilitat d’entrenar amb l’assessorament d’una professional de l’esport.

L’acció forma part del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI) de Cambrils, impulsat pel Departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Cambrils amb el suport del Departament Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. El Projecte pretén afavorir la creació i millora d'espais per a la convivència i integració social i el coneixement entre cultures, promoure la participació ciutadana, la convivència i la mediació intercultural,  fomentant la cohesió social i la interculturalitat.

Mentrestant, continuen les trobades del PICI per preparar les festes comunitàries del setembre. Avui mateix, 13 de juny, a les 18:30 hores, els veïns i veïnes de Nou Cambrils es reuniran al Centre Cívic, i el proper 18 de juny a les 19 hores, hi haurà el berenar de l’Eixample Vila al Casal de la Gent Gran.

A les trobades hi poden participar totes aquelles persones que siguin del barri, des dels veïns i veïnes fins a les entitats i/o associacions, agents i recursos existents al territori. S’hi pot participar mitjançant col·laboracions, idees i ganes i a través els diversos tallers participatius. Els grups implicats han fet una crida perquè altres persones s’afegeixin a les properes reunions i aportin les seves idees.

Nova àrea al barri del Regueral

D’altra banda, l’Ajuntament ha instal·lat una nova àrea d’aparells gimnàstics al carrer Manuel de Falla. L’acció és una de les 26 línies contemplades al Pla d’Acció del Barri del Regueral, impulsat pel Departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Cambrils a petició del Consell de Barri del Regueral i executat per l’àrea de Medi Ambient. La nova àrea s’ha ubicat a la part superior del barri perquè és l’espai que  ha d’esdevenir la zona de  convivència i cohesió  veïnal.

Cambrils compta amb un total de sis àrees d’aparells d’exercicis ubicades a zones verdes del carrer Anoia, l’Horta de Santa Maria, la plaça del Setge, Vilafortuny, Nou Cambrils i Regueral.

Les àrees s’han situat en diferents punts del municipi per cobrir el màxim de població. Les instal·lacions estan dissenyades per a millorar la mobilitat articular, la capacitat cardiovascular i la capacitat cardiorespiratòria. La pràctica de l’esport ajuda a conservar l’equilibri, guanyar elasticitat, prevenir caigudes de repetició i, en definitiva, millorar la capacitat física i la salut de les persones grans.

Totes les àrees estan equipades amb cinc aparells per treballar diferents parts del cos. Concretament, s’hi ha instal·lat els aparells anomenats Cintura (per exercitar la cintura, els músculs obliqües i els lumbars), Hockey (quàdriceps, glutis i bessons), Extensió (musculatura de les cames), Rem (cames i tronc, des dels pectorals i bíceps fins els isquiotibials) i Barres (pectorals i els abdominals).

A cada aparell hi ha les instruccions d’ús, que s’aconsella llegir atentament. També es recomana estirar abans i després de realitzar els exercicis, evitar les hores de més calor i beure aigua abundant durant la pràctica esportiva, tenir en compte les capacitats i mesurar l’esforç, ser constant i iniciar la pràctica amb aquests aparells de forma gradual, tant en les repeticions com en la intensitat.