L’activitat, oberta a tothom, es portarà a terme avui dijous, 17 d’octubre, a les 19 hores, a l’aula d’educació de la primera planta del centre sanitari. L’Ajuntament ha penjat el crespó rosa a la façana per commemorar el Dia Internacional de lluita contra aquest tumor. El 24 d’octubre (20 hores) Cecília Bofarull presentarà el seu llibre “Me quiero vivir” al Centre Cultural.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

L’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils acollirà un taller gratuït per la prevenció del càncer de mama avui dijous, 17 d’octubre, de 19 a 20 hores. L’activitat es portarà a terme a l’Aula d’Educació Sanitària, 1a planta, Sala B, i anirà a càrrec de l’equip de llevadores de l’ASSIR, l’ICS i Grup Sagessa amb el suport del Departament de Salut de l’Ajuntament de Cambrils.

El taller obert a tota la ciutadania abordarà els diferents aspectes del tumor més freqüent en les dones occidentals, incidint en la prevenció i detecció precoç, i resoldrà dubtes de les persones assistents al respecte.

D’altra banda, des d’ahir es pot veure el crespó rosa a la façana de l’Ajuntament, per commemorar el Dia Internacional de la lluita contra el Càncer de Mama, amb l'objectiu de crear consciència i promoure que cada vegada més dones accedeixin a controls, diagnòstics i tractaments oportuns i efectius. El crespó continuarà penjat durant les dues properes setmanes per sensibilitzar a la població sobre l’impacte que té aquesta malaltia en la societat, i la importància de la investigació i el diagnòstic precoç, ja que 1 de cada 8 dones tindrà càncer de mama a llarg de la seva vida.

Actualment se situa al segon lloc en incidència a Espanya per damunt del càncer de pròstata, amb 33.307 càncers nous el 2019, dada que ha incrementat respecte el 2018. Tot i que la majoria de casos es centren en dones, un 1% de la població homes també pateix aquesta malaltia.

És important destacar que el 16% de les dones diagnosticades de càncer de mama al 2017, tenien una situació de risc socioeconòmic al moment del diagnòstic. Això implica que a banda de la situació emocional i de salut que es pateix durant la malaltia, la despesa augmenta en 150 euros al mes. Per a un total de 4.223 dones en edat laboral, ja sigui per trobar-se en atur (amb o sense prestació), ser treballadores per compte propi i/o disposar de baixos ingressos, el càncer suposa un seriós agreujant a la seva situació socioeconòmica prèvia.

Un  90% de la població supera la taxa de supervivència

Més del 90% de la població que ha passat un càncer de mama continuen vives cinc anys després d’haver estat diagnosticades, el que s’entén com a tassa de supervivència. És important sensibilitzar a la societat que s’ha de continuar recavant fons per la investigació i per donar suport a la persona malalta durant el procés, així com incidir en una detecció precoç per tal de millorar el pronòstic i la supervivència.

El departament de Salut Pública municipal col·labora amb campanyes de sensibilització amb l’Associació Espanyola Catalunya Contra el Càncer (AECC), que disposa d'una sèrie de serveis i programes per a l'atenció integral de les persones amb càncer de mama proporcionant informació als/les malalts/es i familiars, donant suport i acompanyament (atenció psicològica i social, orientació mèdica, vídeos de cures estètiques) i invertint en recerca (l'única via que a llarg termini curarà el càncer de mama).

#contigodoylacara

Com cada any, l'AECC ha tret a la venda polseres, paraigües i d’altres objectes per recollir fons per prestar atenció psicològica professional i gratuïta, així com per destinar-los a investigació. Aquests materials es poden adquirir a través d'aquest enllaç https://tienda.aecc.es/sumatealrosa o en qualsevol de les 52 seus provincials de l'AECC.

Alguns d’aquests materials (polseres, necesser, bossa de ràfia, paraigües i ronyoneres) també es podran adquirir al Departament de Salut Pública municipal, a l’edifici de l’Ajuntament, 2a planta fins a finals del mes d’octubre. També als diferents equipaments municipals trobareu una guardiola solidària i llaços roses a favor de l’AECC.

Presentació del llibre “Me quiero vivir”

La cambrilenca Cecília Bofarull Briand presentarà el llibre “Me quiero vivir” (editorial Acantilado) sobre la seva lluita contra el càncer el proper 24 d’octubre a les 20 hores a la sala d’actes del Centre Cultural de Cambrils. L’acte serà una conversa entre Cecília Bofarull i la seva amiga Mercè Rota sobre diferents textos de la publicació. La recaptació de la venda del llibre es destinarà íntegrament a la investigació del càncer a través de la Fundación Fero.