El Departament de Cultura de l’Ajuntament ha organitzat més d’una desena d’actes al voltant de la Diada de Sant Jordi entre el 5 i el 29 d’abril. L’escriptor Joan de Boer oferirà un curs ràpid d’escriptura autocreativa al Centre Cultural. Aquest març ha sortit al carrer la nova obra de Mireia Vancells, guanyadora del 7è Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils. Ja s’ha obert la convocatòria de la vuitena edició del Premi de Narrativa Marítima i la setena del Premi de Poesia.
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Cultura
Seran Les escriptores Sònia Rocas Juncà i Gemma Tribó Traveria, el periodista Francesc Joan Matas i el poeta Ramon García Mateos presentaran les seves obres en el marc del programa Dies de Llibres, organitzat al voltant de la Diada de Sant Jordi pel Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de diverses associacions.
Dies de Llibres també inclou altres activitats literàries com un taller d’escriptura creativa, una tertúlia sobre la ciència ficció, l’espectacle poeticomusical en homenatge a Pedrolo, el banquet literari de l’Associació de Cultural Vilafortuny o el tradicional mercat de Sant Jordi de la Unió de Botiguers i Cambrils Obert.
El programa literari començarà el dia 5 d’abril amb la presentació del llibre “Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig” (Cossetània), escrit per Francesc Joan Matas, al Centre Cultural (20 hores). L’acte, que anirà a càrrec de l’alpinista que protagonitza el llibre, està organitzat pel Campus Extens de la URV i el Museu d’Història de Cambrils.
La segona presentació, l’endemà divendres, 6 d’abril, serà la del llibre “Ojos en las sombras” (Acen) de Sònia Roca Juncà, que anirà a càrrec de Marc Fargas Mas.
El dijous 12 d’abril serà el torn del llibre “Avui per tu, demà per mi” (La mar de fàcil Editorial) de Gemma Tribó Traveria, que ha comptat amb la col·laboració del Perdo Otiña i Núria Casals, per explicar el pacte a la recíproca de dues famílies durant la Guerra Civil (1936-1939).
La poesia també serà present al programa Dies de Llibres amb actes com la presentació del llibre “Nuevo ramo de viejos cantares i otras coplas de varia intención” (Silva Editorial) de Ramon García Mateos que tindrà lloc al Centre Cultural el divendres 19 d’abril. En l’acte, a més de l’autor, també hi intervindran alguns dels intèrprets que han posat música i veu a alguns dels poemes del cançoner.
A més de les presentacions de llibres, el programa Dies de Llibres ofereix un ampli ventall d’activitats relacionades amb la literatura. Una de les més destacades és el taller d’escriptura CREA (Curs Ràpid d’Escriptura Autocreativa) que impartirà l’escriptor i especialista en activitats de dinamització lectora Joan de Boer al Centre Cultural. El curs és gratuït però cal fer inscripció prèvia a la Biblioteca.
Una altra de les novetats és la tertúlia “Llibres a les estrelles – La ciència ficció és dels joves” que es farà el 18 d’abril (19 hores) a la Biblioteca. L’editor Christian Rodríguez (Insòlita Editorial) i el traductor Alexander Paéz desmuntaran mites i clixés sobre la ciència-ficció posant en perspectiva alguns dels llibres i autors més actuals.
A més, l’Associació Cultural de Vilafortuny ha organitzat dues activitats. El divendres 13 d’abril s’inaugurarà l’exposició de pintura i lectures del taller d’escriptura i literatura al Centre Cívic de Vilafortuny i el 20 d’abril se celebrarà el banquet literari al Castell de Vilafortuny, amb la participació dels alumnes de les escoles Guillem Fortuny i Mas Clariana i l’actuació musical de la soprano Anna Penalba.
Mercat de Sant Jordi
Els dies més intensos seran el 22 i 23 d’abril. Com és habitual durant les dues jornades el port s’omplirà amb les parades de llibres i flors del mercat de Sant Jordi, organitzat per la Unió de Botiguers de Cambrils i Cambrils Obert.
El 22 d’abril a les 12 hores a la zona del port, Jam presentarà “Dragon Street”, un divertit espectacle de teatre de carrer que posa en entredit moltes llegendes sobre dracs i cavallers. A les 20 hores, la Cripta de l’Ermita Acollirà “Mai no és de nit”, una composició poeticomusical de Jaume Calatayud i Vicente Morera en commemoració del centenari del naixement de Pedrolo. L’endemà, la diada de Sant Jordi, a les 18 hores, hi haurà una ballada de sardanes al port amb la Cobla Contemporània i els Amics de la Sardana de Cambrils.
La programació continuarà el dia 26 d’abril a l’Ateneu Juvenil amb diversos tallers per conèixer la figura de Pompeu Fabra i el dia 29 d’abril al Casal Parroquial de l’Església de Sant Pere amb “L’Endrapasomnis” de la companyia Teatre al Detall en el marc del cicle Diumenges al Teatre.
Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils
D’altra banda, ja s’ha obert la convocatòria de la vuitena edició del Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils – Josep Lluís Savall i de la setena edició del premi de Poesia Vila de Cambrils. Podeu consultar les bases a http://www.cambrils.cat/cultura/programaciocultural/premis-i-beca.
Justament, aquest març ha sortit al carrer el llibre Aritmètica del Crim de Mireia Vancells, guanyadora del setè Premi de Poesia Vila de Cambrils. L’autora comentarà la seva nova novel·la en una sessió oberta del Club de Lectura Adult de la Biblioteca el proper 26 d’octubre.
Activitats habituals de la biblioteca
A banda dels actes especials de Sant Jordi, la Biblioteca Pública Municipal continuarà aquest abril amb les seves activitats habituals. El dia 6 d’abril a les 18 hores hi haurà una nova edició de l’hora del conte amb Rosana Andreu per a nens i nenes a partir de 5 anys. Els dilluns 9, 16, 23 i 30 d’abril es faran les trobades setmanals del Club de Lectura Fàcil, i els dimarts 10, 17 i 24 d’abril hi hauran les sessions setmanals del programa Llegim + per afavorir i acompanyar el procés d’aprenentatge lector millorant la dicció.
El 27 d’abril el Club de Lectura Infantil repassarà alguns llibres d’Enid Blyton; el Club de Lectura Juvenil comentarà “Diumenge al matí, al peu del salze” de Dolors Garcia i Cornellà, i el Club de Lectura Adult s centrarà en “L’acusació: relats prohibits de Corea del Nord” de Bandi amb la participació de la llicenciada en Dret i Humanitats Rosa M. Vilella.