La regidora d’Ensenyament, Carmen Quintana, ha participat avui en una de les sessions. Es tracta d’una iniciativa d’educació mediambiental pionera en el seu gènere i va dirigida a estudiants de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO.

  • Categoritzat com: Comunicació Educació Sostenibilitat
  • Serveis associats: Educació

Quasi 350 alumnes de Cambrils han visitat l’Escola mòbil de reciclatge entre ahir i avui. Són estudiants de les escoles Cardenal Vidal i Barraquer, Joan Ardèvol i Guillem Fortuny i l’Institut Cambrils. La regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Cambrils, Carmen Quintana, que avui ha participat en una de la sessions, ha destacat la importància d’activitats educatives com les que ofereix l’Escola de Reciclatge, que donen continuïtat i potencien la tasca que ja es fa a les escoles per crear una consciència mediambiental.

Aquesta iniciativa d’educació mediambiental pionera està dirigida a estudiants de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO, i pretén sensibilitzar la comunitat escolar i educar en la importància de la recollida selectiva i el posterior reciclatge dels aparells elèctrics i electrònics, les piles i les bombetes usades.

El projecte educatiu Escola de Reciclatge està promogut per les fundacions mediambientals Tragamóvil i Ecopilas, dedicades a la recollida de telèfons mòbils i accessoris de telefonia, i piles i bateries usades, respectivament; la plataforma  mediambiental Recyclia, que aglutina a les dues anterior si lidera a Espanya la gestió de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE); i AMBILAMP (Asociación para el Reciclaje de Lámparas y Luminarias), que recull bombetes de baix consum, fluorescents, làmpades de descàrrega, leds retrofit i lluminàries.

Aprenentatge interactiu

L’Escola de Reciclatge és una aula mòbil interactiva de 120 m2 disposada a  l’interior d’un tràiler de 15 metres de llargada. En el seu interior els escolars compten amb pantalles tàctils, projecció de vídeos i una pel·lícula d’animació en 3D. A través d’una sèrie d’activitats, els alumnes realitzen un recorregut interactiu pels diferents espais en els quals aprenen a reciclar bombetes, piles, telèfons mòbils, ordinadors, joguines o petits electrodomèstics i la importancia de la seva contribució a la preservació del mediambient.

El projecte recorre des del novembre de 2011 els centres educatius d’Educació Primària i Secundària Obligatoria de tot espanya. Fins al moment, més de 60.000 alumnes i 2.500 docents han visitat l’aula mòbil.

La formació proporcionada en el seu interior es complementa amb dos projectes educatius més que integren l’Escola de Reciclatge: ‘Train the Trainer’, informació sobre conscienciació mediambiental dirigida a docents, i ‘E-learning’, plataforma des de la qual tant professors como alumnes poden accedir a materials formatius sobre els beneficis mediambientals del reciclatge electrònic.

A través d’aquests tres projectes s’espera que al voltant de 400.000 alumnes i 18.900 professores hagin participat de la iniciativa en finalitzar el curs 2013-2014.

Per José Pérez, conseller delegat de Recyclia,  “l’educació dels joves en la cultura del reciclatge és fonamental per assegurar hàbits mediambientals correcte en les noves generacions”. Per la seva banda, David Horcajada, director de Màrqueting de AMBILAMP, afirma que “la col·laboració entre els  promotors del projecte ha estat essencial per aconseguir que els nens puguin obtenir una visió global de per què és important per la conservació de nostre entorn natural el reciclatge dels aparells elèctrics i electrònics”.