La Policia de la Generalitat i l’associació han signat un conveni per reforçar la lluita contra la venda de productes falsificats. L’acord també preveu la realització de jornades formatives per millorar el coneixement dels agents en aquest àmbit.
Cambrils ha acollit aquest matí una jornada sobre la propietat industrial i la protecció de marques, organitzada conjuntament pels Mossos d’Esquadra, ANDEMA i l’Ajuntament de Cambrils. Amb l'objectiu d'analitzar el fenomen de les falsifiacions, la sessió ha comptat amb la participació d’experts del sector, representants institucionals i membres de les forces de seguretat.
Durant la jornada, s’han tractat aspectes com el fenomen criminal de la distribució i venda de productes falsificats, l’impacte econòmic i social d’aquest delicte i la coordinació policial en la seva persecució. A més, representants de diverses marques comercials han analitzat la problemàtica en sectors com el luxe, la moda i el tèxtil esportiu.
Tal i com s’ha tractat durant la jornada, el fenomen de la venda ambulant il·legal i la comercialització de productes falsificats suposa un greu perjudici per al comerç local. La presència del ‘top manta’ als carrers i passejos comercials no només afecta la imatge del municipi, sinó que també impacta negativament en els establiments que operen legalment, generant una competència deslleial i una pèrdua econòmica significativa per als comerciants. A més, aquest tipus de venda sovint està vinculat a xarxes criminals organitzades que exploten persones vulnerables.
L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein ha assenyalat que "la venda ambulant il·legal atempta contra la seguretat, la salut, i els drets del comerç local, que paga impostos i compleix amb tota la normativa que se li aplica". Per això, des de l'Ajuntament, l'alcalde s'ha compromès a "combatre aquest fenomen amb totes les eines disponibles" però ha afirmat que també és imprescindible que tant Mossos com Policia Nacional i Guardia Civil s’hi impliquin seriosament i a fons. "Si només hem de comptar amb el recursos propis de la Policia Local no ens en sortirem”, ha conclòs.
Amb aquest acord, els Mossos d’Esquadra i ANDEMA refermen el seu compromís en la lluita contra la falsificació i la defensa dels drets de les marques i dels consumidors.
Conveni de col·laboració contra els delictes de propietat industrial
La Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra i l’Associació per a la Defensa de la Marca (ANDEMA) han signat un conveni de col·laboració per reforçar la lluita contra els delictes relacionats amb la propietat industrial a Catalunya. L’acord, rubricat pel director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, i la presidenta d’ANDEMA, Rosa Tous, estableix mecanismes de col·laboració per millorar la detecció i la persecució d’aquests il·lícits.
Amb la signatura d’aquest conveni, els Mossos d’Esquadra tindran accés a la base de dades d’ANDEMA, que conté els representants legals de diverses marques comercials. Aquesta eina permetrà agilitzar el contacte entre els agents i les empreses afectades per la falsificació de productes, facilitant les investigacions i millorant l’eficàcia en la lluita contra la venda il·legal de mercaderies falsificades.
Compromís amb la formació i la col·laboració institucional
L’acord també preveu l’organització de jornades formatives dirigides als agents de la Policia de la Generalitat, amb l’objectiu de millorar la identificació de productes falsificats i conèixer les darreres tendències en aquest tipus de delictes. Aquestes sessions es duran a terme a les instal·lacions dels Mossos d’Esquadra i comptaran amb la participació d’experts en propietat industrial.
El director general de la Policia ha manifestat que “aquest conveni que hem signat sens dubte ens ha de permetre guanyar en eficàcia i eficiència en a lluita contra les falsificacions, i també impactar en la reducció de la venda ambulant que es produeix malauradament en moltes de les nostres ciutats. El director ha afegit que “una manera de garantir un espai públic segur és fent que els nostres carrers estiguin plens de comerços oberts enlloc de locals buits”.