El grup va visitar dissabte el MUME de la Jonquera, la Maternitat d’Elna, el cementiri dels espanyols i la platja d’Argelers. L’excursió s’emmarca en el 14è cicle de memòria, organitzat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, el Campus Extens de la URV i el Museu d’Història.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

Un total de 45 cambrilencs i cambrilenques van participar dissabte a la sortida cultural “Els camins de l’exili del 39” organitzada en el marc de la catorzena edició del cicle de memòria de tardor per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, el  Campus Extens de la URV, el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils.

Les persones participants van sortir a les 7 del matí de Cambrils i van viatjar en autobús fins a la Jonquera, on van visitar el Museu Memorial de l'Exili (MUME), que és un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil. Després de dinar, el grup es va desplaçar a la Maternitat d’Elna, creada el 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz per assistir a les dones embarassades dels camps de concentració. A continuació, el grup va fer una ofrena floral al monòlit del cementiri dels espanyols i la platja d’Argelers, que va ser un camp de concentració entre el 1939 i el 1941 pels que fugien de la repressió franquista.

Any rere any, el cicle de memòria contribueix a investigar i divulgar el patrimoni històric més recent del municipi i obre noves línies de recerca. Enguany, les activitats, que van començar el 21 de setembre, estan dedicades a la retirada i exili coincidint amb la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil, precedit a Catalunya per la cruenta batalla de l’Ebre, iniciada el 25 de juliol de 1938.

L’última activitat de la programació d’aquesta edició serà la conferència “La rereguarda al Camp de Tarragona, sis mesos abans del final de la Guerra Civil”, a càrrec de Jordi Piqué Padró, arxiver de l’Arxiu Històric Municipal de Tarragona, que es portarà a terme el dijous 21 de novembre a les 20 hores a la Sala d’actes del Centre Cultural.