L'alcaldessa i diversos membres del consistori han llegit el text en el marc de l'acte institucional del Dia Interncional de les Dones

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Igualtat
  • Serveis associats: Igualtat

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; les regidores Mercè Dalmau i Ana López, i el regidor Josep Maria Vallès, acompanyats d'altres membres del consistori, han llegit avui un manifest a favor dels drets de les dones en el marc de l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones. Nombroses persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament amb motiu de la vaga feminista convocada per avui.

"El Dia internacional de les dones no és un dia de celebracions, ni de felicitacions, ni tampoc una anècdota en el calendari que ens permet ser visibilitzades una vegada a l’any.

El 8 de març serà sempre un dia  per commemorar la lluita feminista i per recordar també les reivindicacions de totes aquelles dones que han defensat els nostres drets des de fa segles, en tots els temps malgrat les extremes dificultats patides per fer-ho, amb un incalculable preu personal i social.

Ara més que mai necessitem un 8 de març fort i compromès en els avanços reals i efectius per a la igualtat de gènere davant els retrocessos socials en matèria d’igualtat, ja que no podem permetre cap altre pas enrere.

Avui és un dia per recordar a Olympe de Gouges, a Christine de Pizan, a Emmeline Pankhurt, a Clara Zetkin, Betty Friedan, a Emilia Prado Bazan, a Clara Campo Amor.......,a Lilith, la primera dona que es va oposar al ordre patriarcal; a les que van morir en la foguera acusades de bruixes en plena edat mitjana per arravatar-les tot el seu saber;  a les sufragistes que amb una gran factura personal, laboral i social ens van aconseguir el dret a vot; a les obreres de la fabrica de camises Triangle Shirtwaist de New York; a totes les dones anònimes que treballen cada dia per un mon més just, igualitari, lliure de violència per als nens, les nenes i les dones; a les supervivents de la violència masclista i a totes les que no ho van aconseguir per que els hi han arravatar la seva vida.

Aquest 8 de març és un dia per a visibilitzar el camí recorregut, i el que encara ens queda per recórrer en tots els àmbits de la nostra societat i avui, més que mai, és un dia per a la sororitat, i per mostrar la nostra força imparable en la reivindicació de la transversalitat de gènere en totes les polítiques públiques que garanteixin l’eradicació del masclisme en tots els àmbits de les nostres vides i l’assoliment d’una igualtat real i efectiva de dones i homes a les nostres societats.

Avui les dones de molts països estem convocades a la vaga feminista, on la societat civil s’ha sumat a les aturades de dones, que van néixer fa tres anys  a Argentina, i que s’ha estès, i es continuaran estenent en molts altres països del món.

Avui estem convocades a una vaga laboral, de consum i de cura per mostrar la nostra exigència pública, com a 50% que som de la població, a totes les institucions  i estaments, per tal de que dotin dels recursos necessaris a les polítiques que han de garantir la igualtat real i efectiva de les dones i que s’efectuïn noves legislacions que permetin avançar, de forma àgil, real i efectiva, en l’assoliment de la igualtat de tracte i d’ oportunitats de les dones i contra qualsevol forma de violència masclista.

Les dones que ocupem càrrecs de govern i per tant de poder de decisió , tenim la responsabilitat de ser l’alta veu de totes les dones.

És el moment de que totes les administracions, Europees, Estatals, autonòmiques i locals sumem i situem les polítiques transversals de gènere com a eix vertebrador de les nostres polítiques públiques, només així podrem avançar en la construcció d’una societat basada en la igualtat de gènere, que trenqui amb els rols i estereotips limitants, que fiqui en valor les tasques domèstiques i de cura, que són las veritables sustentadores de les societats, que acabi amb les desigualtats de gènere existents en l’àmbit social i laboral,  amb el sistema heteropatriarcal i ens reconegui diverses i que eradiqui la cosificació, l’assetjament, les violacions, i totes les formes de violència masclista que les dones continuem patint en ple segle XXI, en totes les esferes de les nostres vides: personal, familiar, laboral, social i comunitària.

Avui és el dia del dret de les dones a viure de forma lliure, plena i segures.

Per fer-ho els homes hem de canviar, hem de tenir molt clar quin tipus d’home hem de ser, per que les desigualtats que les dones han patit i pateixen son fruït dels nostres privilegis. Privilegis dels que ens hem apropiat sense demanar permís i que es sostenen a base de desigualtats i abús de poder.

Hem de desmantellar el patriarcat autoritari, fred i distant que tan mal causa ens les dones, però també en nosaltres mateixos com a homes.

Hem d’evolucionar i construir-nos com a  homes emocionals, empàtics i coresponsables en tots els àmbits de les nostres vides, en l’esfera privada i en la pública. D’aquesta manera serà molt més fàcil pactar i construir conjuntament unes relacions personals i socials en veritables condicions d’igualtat.

Hem de ser capaços d’efectuar aquesta revolució personal que tindrà múltiples conseqüències més enllà de l’àmbit privat.

Hem d’educar als nostres fills i filles des de la coeducació, conviure i relacionar-nos, en l’espai privat i en el públic, des del respecte, i el reconeixement de les dones com el que son, éssers valuosos i imprescindibles en tots els àmbits de la vida i de la societat.

Avui, en el marc de la vaga feminista, els homes fem un pas al costat de les dones, assumint les cures, les tasques domèstiques, donant-vos suport en la totalitat de les vostres reivindicacions a viure de forma coresponsable, amb les mateixes oportunitats i tracte en tots els àmbits de les vostres vides i de forma independent, segures i lliures de qualsevol forma de violència.

Aquest pas al costat per caminar i construir  junts i juntes una societat avançada i plenament democràtica el teniu avui i cada dia.

Aquesta és la nostra responsabilitat pública i en la que treballarem incansablement i conjuntament per fer-la realitat."