L’acte tindrà lloc aquest diumenge a les 12h al Casal de la Gent Gran
- Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Cultura i Festes Promoció Econòmica
- Serveis associats: Festes
El programa d’activitats de la Fira Multisectorial que tindrà lloc del 3 al 5 de juny a Cambrils s’inicia aquest cap de setmana amb la celebració del tradicional Pregó de la Fira. Enguany el pregoner és el cambrilenc Manel Tarés, conegut pel seu paper en l’estudi i la difusió de la història de Cambrils i que enguany és membre de la Comissió Organitzadora de l’Any Gimbernat.
En aquest acte també es realitzarà l’elecció de les pubilles, les damisel·les i els hereus de Cambrils, tan en adult com en infantil, una tradició que celebra aquest any mig segle realitzant-se de manera continuada a Cambrils. Per celebrar tan destacada efemèride, l’estand institucional de la Fira de Cambrils acollirà l’exposició: “50 anys de pubillatge a Cambrils” en record a totes les persones que han fet possible aquesta tradició. A més, el proper 3 de juny es farà una recepció al propi estand a totes aquelles persones que han fet de pubilla, hereu o damisel·la durant aquests cinquanta anys.
Com és habitual, la darrera part de l’acte es dedicarà a fer un reconeixement a totes aquelles entitats que compleixen anys acabats en 0 o 5, a les empreses amb llarga trajectòria al municipi i també enguany, per primera vegada, es farà un homenatge als nous emprenedors.
L’acte tindrà lloc diumenge 29 de maig a les 12h a la sala d’actes del Casal de la Gent Gran.
Manel Tarés, un apassionat de la història local
Manel Tarés ha dut a terme des de l’any 2000 diversos estudis d’història de Cambrils, especialment sobre l’època moderna i la Segona República. Ha publicat el llibre “La introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils” (Diputació de Tarragona, 2013) i, juntament amb l’historiador cambrilenc Ignasi martí, el llibre “L’Abans. Recull gràfic de Cambrils (1895- 1978)” (Efadós, 2013).
A més, ha publicat més d’una vintena d’articles, entre els quals destaquen: “La historiografia local de Cambrils, Baix Camp. Una perspectiva” (2003), “Societats cíviques i ideologia durant la Segona República a Cambrils (1931-1936)” (2005), “La construcció d’una ciutat. Una aproximació a la història urbana de Cambrils” (2006), “Els Ajuntaments cambrilencs de la Segona República” (2006), “Al servei dels ferits. Recull de fonts de l’Hospital de Sang de Cambrils” (23008), “La venalitat dels càrrecs als ajuntaments borbònics: el cas de Cambrils “ (2010), “Bàndols i conflictivitat en els governs municipals de Cambrils de la segona meitat del segle XVIII” (2014) i “Lluís Rovira i Guinart (Cambrils, 1884- Reus, 1961). Memòria d’un pedagog catòlic i catalanista” (2015).
Ha participat també en diverses xerrades i conferències, bàsicament sobre temes d’història, a Cambrils, Vinyols i Reus.
Ha format part del col·lectiu l’Anjub per a l’estudi i la divulgació de la cultura tradicional local i, des de 2003, publica regularment a Revista Cambrils una columna d’opinió i reportatges de divulgació històrica. Va ser aquest matei any quan va impulsar, juntament amb Ignasi Martí, el Manifest pel Patrimoni.