Un total de 60 establiments oferiran un menú especial al voltant d’aquest crustaci del 7 de febrer al 2 de març. Com a novetat d’enguany s’han programat dues visites guiades a la Confraria de Pescadors per mostrar l’art de pescar galeres i el recorregut de les barques fins a la llotja. Els actes centrals seran la tradicional galerada popular del 16 de febrer i la fregida de galeres i calçots del 23, amb nombroses activitats familiars.

  • Categoritzat com: Comunicació Promoció Econòmica

Com cada any, quan les galeres estan ovades tornen a Cambrils les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera per obrir la temporada. Del 7 de febrer a l’11 de març, Cambrils celebra el desè aniversari d’aquesta iniciativa gastronòmica amb una participació rècord de restaurants. Un total de 60 establiments, 7 més que en l’anterior edició, oferiran un menú especial amb galeres durant més de tres setmanes plenes d’activitats al voltant d’aquest crustaci. Podeu consultar el programa aquí.

L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau; la regidora de Promoció Econòmica, Carme Cros; el president de la Cooperativa Agrícola, Jaume Baiges; el patró major de la Confraria de Pescadors, Francesc Gil; el director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme, Jordi Jardí, i els representants de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria, Àngel Pérez i Josep Maria Pellicer, han  presentat avui les jornades a la Torre del Port.

L’alcaldessa de Cambrils ha explicat l’aposta de Cambrils per la creació d’un calendari gastronòmic per posar en valor els productes típics de Cambrils i que distingeixen l’oferta del municipi com a capital gastronòmica de la Costa Daurada. En aquesta línia, Carme Cros ha afegit que aquestes campanyes de promoció conjunta amb el sector privat són un tret diferencial de Cambrils i ha destacat el complet programa d’activitats d’enguany, que consolida les propostes amb èxit demostrat i també introdueix novetats.

La principal novetat d’aquesta edició es diu “Galeres en viu” i són dues visites guiades a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors de Cambrils, programades pel 14 i el 21 de febrer, per descobrir l’art de pescar galeres de la mà dels pescadors i seguir el recorregut que fan des de les barques fins a la llotja. El patró ha explicat que els participants podran conèixer d’on venen les galeres que compren a les peixateries o mengen als restaurants, el tipus de barca que s’utilitza i com es pesquen.

Per la seva banda, Àngel Pérez i Josep Maria Pellicer han assegurat que les jornades estan molt consolidades i permeten al públic compartir l’experiència amb els restauradors. “Ens agrada sentir-nos a prop dels nostres clients i dels que volen conèixer la cuina de Cambrils”, han afirmat.

A més, després de l’èxit de les dues edicions anteriors, per tercer any, vuit restaurants oferiran una demostració gratuïta, d’una hora de durada, de com es cuina una recepta amb galeres. Les exhibicions culinàries, dirigides al públic popular, obriran les portes de les cuines dels restaurants Aquamar, Casa Macarrilla, Can Bosch, El Pósito, Miquel, Rincón de Diego, Lekeito i L’Original experiències gastronòmiques, els divendres 14, 21 i 18 de febrer.

Els dos plats forts són la tradicional galerada popular al Mollet del Rec i la fregida de galeres i calçots, amb nombroses activitats familiars.

El 16 de febrer, d’11 a 13.30 hores es podran degustar els fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils per només tres euros. Paral·lelament, hi haurà activitats d’animació a càrrec del grup de teatre La Teca Teatre i una demostració de vela llatina de l’Arjau a les escales reials. A més, a les 11, a les 11.45 i a les 12.30 hores, a la Torre del Port, s’han programat tres sessions de “De la mar vénen i a la mar van”, una activitat familiar amb els contes com a protagonistes, que viatjarà en el temps per explicar que les galeres també són vaixells pirates que aterrien fa segles la nostra costa.

I el 23 de febrer, a partir de les 9:30 hores, se serviran galeres amb gust d’oli i calçots a la Cooperativa al preu de tres euros.

I enguany les jornades faran molt de soroll per celebrar el desè aniversari. El 16 de febrer serà al port a cop de batucada amb la participació especial de la mascota “Galereta” i el 23 de febrer a la Cooperativa amb el ball de diables “Cagarrieres” de Cambrils.

Altres activitats

Com en les edicions anteriors, hi haurà la fregida de galeres i calçots, el tast de vins, el curs d’iniciació amb olis d’oliva verge extra a la Cooperativa Agrícola, i el concurs “De la mar als fogons” per a joves cuiners.

I coincidint amb les jornades de la Galera, també s’han programat dos tallers gratuïts relacionats amb la restauració. Per una banda, el servei municipal d’assessorament a persones emprenedores Cambrils Emprèn ha organitzat un taller sobre els passos a seguir per obrir un restaurant, una cafeteria o un bar els dijous 6, 13, 20 i 27 de febrer al Centre Cívic Les Basses. D’altra banda, els comerços minoristes dedicats a l’elaboració, venda i servei de productes alimentaris es poden inscriure al taller “Riscos Sanitaris: Prerequisits” que es portarà a terme els propers dimecres 12 i 19 de febrer.