L’Ajuntament de Cambrils organitza un cicle per donar a conèixer una de les conseqüències encara per tancar de la Guerra Civil: els desapareguts El cicle comptarà amb 10 actes entre setembre i novembre
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Arxiu
El Cicle de Memòria de Tardor de Cambrils, organitzat pel departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, pretén donar a conèixer una de les conseqüències importants de la Guerra Civil de 1936-1939 encara per tancar. Es tracta dels desapareguts durant el conflicte bèl·lic que va provocar una callada repressió i desmemòria cap a milers de famílies.
En els darrers anys s’han intensificat els estudis sobre aquest camp i s’ha centrat el focus dels mitjans gràcies a les polítiques de memòria impulsades al nostre país per diferents governs. La més recent evidència n’és l’aprovació el passat mes de juliol per unanimitat al Parlament de Catalunya, de la Llei 11/2017, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme.
Alineats amb aquesta dinàmica, el cicle La victòria fou el silenci, donarà a conèixer a Cambrils el context històric, els espais relacionats, les línies d’investigació que es porten a terme arreu, les persones i les entitats que treballen en aquest camp i els testimonis directes cambrilencs que encara busquen els seus familiars desapareguts. Tot plegat es realitzarà entre els mesos de setembre i novembre amb un total de 10 actes descentralitzats arreu del terme municipal.
En destaca l’activitat Parc Samà, centre de reclutament que es realitzarà, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, el diumenge dia 8 d’octubre. Per primera vegada i gràcies a la implicació entusiasta dels nous responsables de la gestió del Parc Samà, es realitzaran unes jornades de portes obertes al recinte el mateix diumenge de 10 a 14h. En concret, serà en motiu de la primera recreació històrica del període de la Guerra Civil a Cambrils que comptarà amb la coordinació i presència dels membres de l’associació Grup de Recreació Històrica “Ejército del Ebro” i la col·laboració de l’Agrupament Escolta Gent de Mar de Cambrils. L’objectiu serà recordar la presència dels soldats de la Lleva del Biberó al Parc Samà, just abans de marxar al front de l’Ebre.
Per portar a terme aquest cicle, a més de comptar amb el suport habitual de l’Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils, enguany, s’ha demanat el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Memorial Democràtic.
El cicle La victòria fou el silenci continua la línia de recerca, divulgació i difusió sobre memòria històrica que desenvolupen l’Arxiu Municipal de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i la Biblioteca Pública Municipal dins la seva programació anual. Des de l’any 2006, aquesta línia de treball ha permès il·lustrar diferents aspectes de la història de Cambrils a través de conferències, publicacions, taules rodones, clubs de lectura, audiovisuals, senyalització d’espais i rutes comentades que, any rere any, han obtingut una excel·lent resposta de la ciutadania.