L’esmorzar popular a la Cooperativa Agrícola encetarà el programa d’actes el dissabte 19 de gener. L’endemà diumenge hi haurà els Tres Tombs a l’Ermita i el ball de Sant Antoni amb l’orquestra Cimarron.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Festes

La celebració de Sant Antoni omplirà el barri antic de Cambrils de carros i cavalleries aquest cap de setmana. Amb la setmana més freda de l’any, arriba la tradicional festa de la pagesia, organitzada per l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola.

Els actes de Sant Antoni, patró dels animals domèstics i de treball, es concentraran el cap de setmana 19 i 20 de gener. Per començar amb energia, el dissabte 19 de gener, a partir de les 9 hores hi haurà una esmorzar popular a base de llonganissa, cansalada, pa torrat, oli nou i fruita a les instal·lacions de la Cooperativa (carretera de Montbrió km2). Els tiquets costaran 4 euros.

L’endemà diumenge, 20 de gener, durant el matí les cavalleries es concentraran a la zona del parc del Pinaret per participar en l’acte central del programa. A les 11:30 hores hi haurà una missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí i en sortir, a les 12:15 hores, el mossèn farà la benedicció dels animals.

Seguidament, s’iniciarà la cavalcada dels Tres Tombs, encapçalada pel grup de Timbalers Cop de Cap de Cambrils. La cercavila de carros tradicionals i cavalls, que donarà tres tombs al voltant de l’Ermita, comptarà amb la participació del Club Hípic Castells, Club Hípico Tomás Santiago i Hípica Herederos de Santiago i  altres participants que s’hi vulguin afegir.

Nou recorregut dels Tres Tombs

La novetat d’enguany és la modificació el recorregut. Els carros i cavalls s’aproximaran  des de l’avinguda Charles Darwin cap a l’avinguda Independència. Els Tres Tombs començaran pel carrer Verge del Camí i seguiran per l’avinguda Baix Camp i l’avinguda Vidal i Barraquer, fins a l’alçada carrer General Prim, l’avinguda Baix Camp, el carrer Jacint Verdaguer, l’avinguda Independència i Verge del Camí.

Per acabar la festa, el Palau Municipal d’Esports acollirà a les 18 hores el concert i a les 19 hores el ball de Sant Antoni amb l’Orquestra Cimarron. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei.

La festa de Sant Antoni

La festa de sant Antoni es celebra en el moment del pas de l'hivern a la primavera, en un moment clau per al cicle agrícola. Està emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l'hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni.

Sant Antoni és el patró dels animals domèstics i de treball. Protegeix els animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar.

Aquesta festa era considerada com l'inici del cicle festiu del Carnaval. La gent que sortia a les carrosses anava disfressada, i també al ball de la tarda, considerat el primer ball de Carnaval. Durant molts anys s'havia fet una cercavila amb unes carrosses artístiques, molt guarnides i unes altres satíriques.

Els trets més característics de la festa eren la Missa Major de bon matí, la benedicció de les cavalleries i dels animals domèstics, la cavalcada i les cucanyes.