El programa inclou més de 25 activitats que uniran dos àmbits característics i diferenciadors de la vila

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Biblioteca

La primera Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils ja fa xup xup. La vila es prepara per acollir més de 25 activitats que uniran dos àmbits característics i diferenciadors de Cambrils: la cultura i les arts amb la gastronomia.

El programa inclou activitats tan diverses com exposicions, conferències, teatre, música, cinema, literatura, projeccions de fotografies, visites guiades, tallers creatius i l’art efímer dels cuiners de Cambrils.

El regidor de Cultura, Francesc Garriga, i la tècnica del Departament, Gemma Massagué, han presentat avui el programa. El regidor ha assegurat que la iniciativa neix amb voluntat de continuïtat i ha agraït la implicació del món artístic i cultural de la ciutat.

Lliurament de premis

El programa arrencarà el 6 de desembre a les 19 hores amb el lliurament del premi de la primera Biennal d’Art Gastronòmic i el 5è Premi de Narrativa Marítima de Cambrils a la Sala de Plens. Posteriorment, a la Sala  Àgora, s’inaugurarà l’exposició de la Biennal, formada per les 18 obres de diferents disciplines artístiques escollides pel jurat.

El jurat de la Biennal està format pel regidor de Planificació de la Ciutat i Cultura, Francesc Garriga; la directora del Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, Carme Sais Gruart; la directora del Centre d’Art Contemporani de la Panera de Lleida, Glòria Picazo Calvo, el director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, Jordi Jardí Serres, director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils i l’ artista visual i comissari independent Aureli Ruiz Torres.

Per altra banda, el jurat del 5è Premi de Narrativa Marítima de Cambrils –-Josep Lluís Savall  es composa pel regidor de Planificació de Ciutat i Cultura; la directora de la Biblioteca Municipal de Cambrils, Rosa M. Fusté; l’escriptora i guanyadora del 4t Premi de Narrativa, Mireia Vancells, el traducor i escriptor Pau Vidal, i la directora del 9 Grup Editorial, Rosa Rey.

Un total de 31 artistes s’han presentat a la Biennal d’Art i 15 escriptors al premi de Narrativa. El seu veredicte dels jurats es farà públic durant l’acte de lliurament de premis.

Exposicions i contes per fer bullir l’olla

Tot i que el programa pròpiament dit comença el 6 de desembre, aquest novembre ja es poden visitar dues exposicions. La primera es va obrir el passat dissabte al Centre Cultural i consta de 50 fotografies de gastronomia de l’Associació Tarraco Fotografia. La segona, titulada “Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència” s’inaugurarà el 28 de novembre. També com a activitat prèvia, avui, 19 de novembre, els nens menjaran llibres a la biblioteca i el 3 de desembre jugaran amb els colors de la fruita.

Activitats destacades

Dins del programa de la Biennal, a més del lliurament de premis, destaquen els tres passis de pel·lícules on la gastronomia és la protagonista al Cinema Rambla de l’Art; una sessió per adults de contes populars gastronòmics de la Mediterrània amb cuina en directe i degustació final; els Tallers Oberts; el cinema infantil i el taller creatiu per nens, les titelles del Receptari de Tèia Moner; la projecció d’imatges antigues del fons de l’Arxiu Municipal; el concert de The Gourmets a la Cripta de l’Ermita, i una activitat creativa amb els restauradors de Cambrils.

Les exposicions també hi tenen un pes important. A les dues que s’inauguren el nombre, se n’hi afegiran tres més. A partir del dia 11 de desembre, el Museu Agrícola acollirà l’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana” i l’endemà, 12 de desembre, arribarà “Imatge i ficció: La Catalunya del segle XVIII al Molí de les Tres Eres. A més, també es podrà visitar la versió virtual de la mostra “Cambrils, sol, marinada i romesco”, exposada a la Sala Àgora fa uns mesos.

PROGRAMA

EXPOSICIONS

Dia 15 de novembre,  a les  20 h, Espai el Pati del Centre Cultural ,  inauguració de l’exposició Gastronomia de l’ Associació Tàrraco Fotografia

“Gastronomia” és el tema escollit pels socis, on 35 membres de l’associació, tots aficionats, presentaran un total de 50 fotografies en un format horitzontal 50x40 cm, donant un petit resum i mostra del seu art en fotografiar i interpretar la gastronomia: bodegons, actes gastronòmics, plats o aliments...

Dia 28 de novembre , A les 20 h, a la Sala Àmbits  inauguració de l'exposició MENÚS DE GUERRA. Cuina d'avantguarda i supervivència. Una exposició que ens mostra que la història de la cuina catalana actual no es fruit de la casualitat, neix d'unes arrels i una tradició. Aquesta exposició posa el focus en el moment singular i brillant de la història,  en el moment de la Segona República

Organitza: Museu d'Història de Catalunya- Fundació Antigues Caixes Catalanes – BBVA i la Generalitat de Catalunya.

Dia 6 de desembre ,

A les 19 h, a la Sala de Plens de l’Edifici Consistorial, lliurament del 5è PREMI DE NARRATIVA MARÍTIMA CAMBRILS i del premi de la 1a BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC.  Seguidament inauguració de l’exposició de la Biennal d’Art a la Sala Àgora.

Dijous, 11 de desembre

A les 20 h. Al Museu Agrícola de Cambrils

Inauguració de l’exposició El món agrari a les terres de parla catalana, impulsada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural..

Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambril

Divendres , 12 de desembre

A les 20 h. Al Moli de les Tres Eres,  Inauguració de l’exposició " IMATGE I FICCIÓ, II; La Catalunya del segle XVIII” dels fotògrafs David Luque i Xulio R. Trigo, inspirada en la novel.la  “La Cuinera” de Coia Valls

A través d'un doble joc de contrastos, color versus b/n i detall versus grans espais, un diàleg entre aquests dos fotògrafs aprofundint en les tècniques que més els representen.

Organitza: Museu d’Història de Cambrils

ACTIVITATS CULTURALS

Dijous, 19 de novembre

A les 18 h. A la Biblioteca Pública Municipal,  Cicle Entre lletres i imatges.

L’increïble nen menjallibres, d’Oliver Jeffers.

Després d’explicar el conte ens convertirem  en nens menjallibres.  Cada nen, ajudat per un adult, podrà escriure o dibuixar la seva pàgina del llibre, quan la tingui enllestida li farem una foto a la pàgina sola i a tots dos. Quan acabem amb totes les pàgines, muntarem el llibre, del qual nosaltres haurem preparat la portada. Li farem foto. El tallarem en tants bocins com persones participants i ens el menjarem. Ja som nens/es menjallibres.

Organitza BPMC

Dimecres, 3 de desembre

A les 18 h. A la Biblioteca Pública Municipal

Cicle d’hora del conte: Contes de colors

Després d’explicar el conte jugarem amb els colors de la fruita.

Organitza BPMC

TALLERS OBERTS 2014

Dissabte 13 i  Diumenge 14 de desembre 2014

De 12 a 14 h i de 18 a 20 h

Un any més s'obriran les portes dels tallers dels artistes de Cambrils per tal que el públic pugui viure  d'aprop el procés creatiu. Conèixer on treballa un artista permet conèixer millor la seva obra.

Aquest any comparà amb el suport de Vins DO Tarragona i altres sorpreses on la creació gastronòmica de Cambrils també hi estarà vinculada

Consultar el programa de Tallers Oberts

Dimecres, 17 de desembre

A les 19 h a la Biblioteca Pública Municipal

I va venir el vi: textos de tradició oral, poesia, dites i endevinalles, amb Jordina Biosca. 

Organitza BPMC.   Col·labora  –Stilvins- i podrem fer un brindis final.

Dijous 15 de gener  de 2015

A les 20h a la Sala d'actes de la Cooperativa Agrícola (Sindicat, 2)

Conferència Cuina Catalana, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO: un segell generador de riquesa, a càrrec de Pepa Aymamí, Directora de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.

Organitza: Museu d'Història de Cambrils i Antena del Coneixement de la URV a Cambrils.

Col·labora: Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils

Dilluns 19,  Dimarts 20 i dimecres 21 de gener de 2015

Mostra de Cinema Gastronòmic: durant aquests tres dies es projectaran pel·lícules on la gastronomia serà el protagonista. I on es podrà veure que hi ha un vincle entre el cinema i la gastronomia.  A més , els assistents compartiran degustacions sorpresa a la sortida de les sessions 

Organitza: Cinema Rambla de l'Art

Dijous, 22, de gener de 2015

A les 20 h, A la Torre del Port de Cambrils

Contacontes per adults :  CATERINA, QUÈ FAS? CONTES POPULARS GASTRONÒMICS DE LA MEDITERRÀNIA

Narració de contes de catalans, mallorquins, sicilians, turcs i grecs. Amb cuina en directe i degustació final amb el públic.

Dedicada a Jean Luc Figueras

Dissabte, 24 de gener de 2015

A les 11 h, al CINEMA RAMBLA DE L'ART

Projecció de pel.lícula infantil gastronòmica + Taller creatiu per als nens

Organitza: Cinema Rambla de l’Art

Diumenge, 25 de gener de 2015 

A les 18 h al Casal Parroquial

RECEPTARI de Tèia Moner

La Teia ajudada per uns titelles ens introdueix en el món de la gastronomia. Amb el seu peculiar receptari, aquesta cuinera ens prepara —amb menjar fresc— un seguit de plats farcits de personatges fantàstics: bruixes, follets, fantasmes...

Preu 4 €

Dimarts,   27 de gener de 2015

A les 20 h, al Centre Cultural

Els cambrilencs a taula.

Projecció d’una tria d’imatges antigues dels fons de l’AMCAM que mostren celebracions cambrilenques en què la gastronomia té un paper protagonista: des dels àpats de casament en què s’aprecia l’evolució dels productes i els estris sobre la taula, fins a celebracions purament gastronòmiques com per exemple les sardinades.

Organització: AMCAM

Diumenge 2 de febrer de 2015

a les 19 h a la Cripta de l'Ermita concert

THE GOURMETS 

Aposta pel plaer de la bona música, des del gust delicat de les composicions més senzilles fins als sabors refinats de les més laborioses. A partir de les arrels de la música afroamericana, els espirituals negres, The Gourmets s’endinsa en les textures del southern gospel i del soul, a l’estil de les delicatessen de grups mítics com The Golden Gate Quartet, The Pilgrim Travelers o Sam Cooke & The Soul Stirrers.

Preu 10 €

ALTRES ACTIVITATS PROGRAMADES:

ACTIVITAT CREATIVA  AMB ELS RESTAURADORS DE CAMBRILS

4 restaurants de Cambrils realitzaran els seus plats amb el seguiment d’un fotograf i mostrarem els seus treballs.

A partir del dia 6 de desembre de 2014 a 15 de gener de 2015

Concurs a fotografic a instagram #GastroArtCambrils

Amb l’objectiu d’incentivar la creació artística quotidiana amb les noves eines que donen les xarxes socials, es convocarà un concurs de fotografia instagram amb el tema de gastronomia artística.

Està obert a imatges o conjunts d’imatges que mostrin l’elaboració gastronòmica des d’una perspectiva artística, i que es publiquin a instagram amb l’etiqueta #GastroArtCambrils.

Dates de participació: del 6 desembre de 2014  al 15 de gener de 2015

Lliurament de premis  dia 27 de gener al Centre Cultura

Consultar bases.

Amb la Col·laboració d’ @igerscambrils

Com hem d'escriure una recepta de cuina?   + recepta de Nadal per un restaurador

Organitza Servei Local de Catala

A partir de l1 de desembre á la web podreu visitar l’EXPOSICIÓ VIRTUAL:  

CAMBRILS, SOL, MARINADA I ROMESCO

Amb motiu de l’inici de la Biennal, es publicarà al web municipal la versió virtual de l’exposició Cambrils, sol, marinada i romesco, produïda per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, que va estar exposada a la Sala Àgora del 6 de maig al 31 d’agost de 2014.

Ja podeu visitarl TAULER DE PINTEREST de la Biblioteca Pública Municipal les obres del nostre fons bibliogràfic –llibres i DVD- que estan relacionades amb la gastronomia  i l’art

També trobareu una Exposició en les torres de novetats de les obres contingudes al tauler.

El document del mes de Gener de 2015

Es dedicarà el Document del mes de gener a un document dels fons de l’AMCAM directament relacionat amb la gastronomia vista des d’un punt de vista artístic,i que serà una de les fotografies que es mostraran a l’activitat Els cambrilencs a taula.

ORGANITZA:

Ajuntament de Cambrils – Departament de Cultura

Amb el suport de: Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura i la Diputació de Tarragona

PATROCINA

REPSOL

BBVA – Fundació Antigues Caixes Catalanes – Museu d'Història de Catalunya 

Vins DO Tarragona

Col·labora

Museu d’Història de Cambrils

Biblioteca Pública Municipal de Cambrils

Agrupació fotogràfica de Cambrils

Arxiu Municipal de Cambrils

Cinema Rambla de l’art

Escola d’Hoteleria i Turisme

Departament de Promoció de Ciutat

Patronat Municipal de Turisme

Associació de Professionals de la Restauració de Cambrils

Servei Local de Català