S’han obtingut imatges i proves testificals que han relacionat als detinguts amb la sostracció de bicicletes a la població de Cambrils, i en especial, al Passeig Marítim de Llevant
- Categoritzat com: Comunicació Transport i Mobilitat (Aparcam) Seguretat ciutadana Policia Local
- Serveis associats: Policia
La Policia Local de Cambrils ha detingut a dos homes de 21 anys, i amb domicili temporal a Salou, per un presumpte delicte de furt continuat de bicicletes.
L’operatiu es va iniciar fa uns dies per part dels agents de la Unitat de Policia Administrativa i Seguretat (UPAS), després de rebre diferents informacions dels agents de la patrulla de platges, dels caps de torn i de la Unitat de Recursos Operatius (URO), unitats pertanyents a aquest cos policial.
Aquesta informació facilitada per les altres unitats ha estat determinant per a poder obtenir imatges i proves testificals que han relacionat als detinguts amb la sostracció de bicicletes a la població de Cambrils, i en especial, al Passeig Marítim de Llevant.
Amb la aquesta detenció, es preveu posar fi a l’increment de furts de bicicletes que darrerament s’havien detectat al municipi.
10 RECOMANACIONS PER EVITAR QUE ROBIN LA BICICLETA I/O FACILITAR-NE LA SEVA RECUPERACIÓ
Des de la Regidoria de Protecció Ciutadana i de Mobilitat, així com des de la Policia Local, es recorda que, tot i que no hi ha cap mètode infalible contra el robatori o furt de bicicletes, sí que hi ha algunes mesures que podem prendre per mirar de dificultar els robatoris. Aquestes són:
1. CONSERVAR LA FACTURA DE COMPRA DE LA BICICLETA
El rebut o factura de compra t’identifica com a propietari de la mateixa i inclou les dades tècniques i característiques de la bicicleta. Serà el primer que demani la policia i els mossos en cas de voler denunciar el seu robatori. D'altra banda, és convenient conservar-la per si en un futur cal vendre-la, donat que aporta fiabilitat en el procés de compra/venda; i pot ser requerida pel possible comprador per comprovar que no és una bicicleta robada.
2. REGISTRAR LA BICICLETA
El registre de bicicletes serveix igual que la factura per identificar-se com a propietari, però té l'avantatge de quedar registrat en una base de dades, de manera que si la policia o qualsevol persona troba la bicicleta serà mes fàcil localitzar-ne el seu propietari. Les millors opcions a Espanya per fer-ho són Biciregistre i Biciprotect. Cal recordar que l’Ajuntament de Cambrils és un dels pioners al Camp de Tarragona en aquesta opció i que, tan l’empresa municipal Aparcam, ubicada a l’avinguda del Sol, que gestiona les zones d’aparcament i diversos aspectes de la mobilitat, com les botigues cambrilenques del sector de la bicicleta, ho poden gestionar.
El registre de bicicletes requereix de la col·locació d’adhesius en el quadre de la bicicleta, que fan de "matrícula" gràcies al codi d'identificació únic que porten encunyat. Són molt difícils d’eliminar i encara que els lladres ho assoleixin, sempre quedarà una marca invisible en el quadre, visible sota l'exposició de llum ultraviolada. Els lladres s'hi pensaran dues vegades abans de robar-la, atès que és un bon element dissuasori, tal com s’està demostrant a molts països europeus.
3. COMPRAR UN BON CADENAT
No escatimar a l'hora de comprar un bon cadenat. Fins i tot, és recomanable de comprar–ne 2. Es recomana els cadenats en forma de lletra U ja que solen obtenir les millors qualificacions segons la certificació ART (entitat independent dedicada a classificar els diferents nivells de seguretat que aporten els cadenats). La classificació es mesura amb estels i, avui dia, 1 estel ART (cadenat de 40€ aprox.) és mes que suficient per assegurar una bicicleta al carrer, encara que la Policia recomani els de 2 estels. El nivell màxim és de 3 estels, els quals superen els 80€.
Els cadenats plegables són molt bona alternativa també, sobretot quan necessitem un cadenat mes llarg i flexible, per assegurar la bicicleta en llocs complicats; ofereixen una seguretat gairebé tan alta com els anteriors; i a més ocupen menys espai.
També és possible instal·lar un kit de tancaments de seguretat en les rodes i el seient, que en comptes de portar el típic tancament ràpid, incorporen una clau especial.
4. TANCAR AMB CLAU LA BICI CORRECTAMENT
Serveix de poc comprar el millor cadenat del mercat si després no se sap tancar amb clau la bicicleta correctament. En primer lloc, convé no assegurar mai la bici a un arbre o senyal urbà, ja que són fàcilment manipulable i en alguns casos les poden arribar fins i tot a trencar. Millor cercar zones habilitades per aparcar bicicletes.
Si només es té un cadenat, s’ha de fixar el quadre i una de les rodes al aparcabicis, encara l'ideal seria desmuntar l'altra roda i introduir-la també en el cadenat. En cas de tenir un segon cadenat amb clau, utilitzar-lo per lligar l'altra roda i el quadre al aparcabicis o en defecte d'això, de la roda al quadre. És recomanable no col·locar els cadenats al terra, ja que facilita la feina del lladre a l'hora de trencar-lo, així que quant més alt millor. En diversos zones d’aparcabicis de Cambrils, s’han col·locat cartells explicatius de com fer-ho correctament.
5. APARCAR EN LLOCS CONCORREGUTS I BEN IL·LUMINATS
És més segur un carrer amb un constant tràfic de gent que una zona vigilada amb càmeres de seguretat.
6. NO DEIXAR QUE LA BICICLETA DORMI Al CARRER
Com ja hem esmentat en el punt anterior, la majoria de robatoris es produeixen en llocs poc transitats, i la intimitat i la foscor són els millors aliats dels lladres, així que si no queda més remei que deixar la bici al carrer, és necessari de seguir rigorosament els consells dels punts 3, 4 i 5.
7. NO APARCAR SEMPRE EN EL MATEIX LLOC NI DEIXAR-HI EL CADENAT
Molts lladres estudien el terreny durant dies, per trobar bicicletes que es troben aparcades sempre en el mateix lloc i conèixer quan és la millor hora per anar-hi. A més si es deixa el cadenat sense la bici, se’ls hi està donant l'oportunitat que esbrinin de quina manera ho poden obrir.
8. INSTAL·LAR UNA ALARMA O DISPOSITIU GPS
L'alarma és un element dissuasori i els tenim de dos tipus, alarma com a tal, que s'activa al moment que algú manipuli/mogui la bicicleta, i després tindríem els cadenats amb alarma, que s'activen o fins i tot t'envien un senyal d'alerta al telèfon mòbil, en cas que algú manipuli o trenqui el cadenat.
9. REVISAR LES CLAUSULES DE L’ASSEGURANÇA DE LA LLAR I/O ASSEGURAR LA BICICLETA
Molta gent no sap que existeixen assegurances de tot tipus per a bicicletes, des d'assegurances d'accidents que cobreixen tant a la persona com a la bici fins a assegurances de robatori. D'altra banda, recomanem revisar el segur de la llar per ampliar la cobertura en cas que entrin a robar a casa, al garatge o al traster.
10. NO PERMETRE PROVAR LA BICICLETA A UN DESCONEGUT
És molt habitual que si es desitja vendre una bicicleta, es publiqui un anunci en pàgines de segona mà i que abans o després, s’hagi de quedar amb un possible comprador per ensenyar-li la bici, que la provi, etc. Prudència: mai s’ha de prestar la bicicleta a un desconegut.