La primera edició de l’esdeveniment se celebrarà del 17 al 19 de maig al Parc del Pescador, com a prèvia de les XI Jornades del Romesco. Hi haurà 12 paradetes de restaurants que oferiran degustacions i 12 més de cerveses artesanes, corpinnats i caves. La fira comptarà amb demostracions de cuina, tastos de cerveses i caves, un taller per infants a càrrec d’Arnau Bosch i el concurs de mestres romescaires.

  • Categoritzat com: Turisme Promoció Econòmica

Arriba una de les grans novetats del calendari gastronòmic de Cambrils per reivindicar un dels productes més característics de la seva tradició de cuina marinera. La primera edició de la mostra Romesco Food & Drinks se celebrarà del 17 al 19 de maig al Parc del Pescador per anar fent boca per les XI Jornades Gastronòmiques del Romesco, que començaran la setmana següent, del 24 de maig al 9 de juny.  

La nova iniciativa, liderada per l’Associació d’Empresaris de l’Hosteleria de Cambrils (AEHC) amb el suport de l’Ajuntament, s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa a càrrec de l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Turisme, Camí Mendoza; la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas, i el representant de AEHC, Xavier Martí.

L’alcalde ha afirmat que els ingredients del romesco uneixen agricultura, pesca i restauració; ha recordat la realitat complicada que pateix el sector primari i ha assegurat cal donar-li suport des de les administracions. L’alcalde també ha posat en valor les receptes autèntiques i tradicionals que formen part del patrimoni intangible de la capital gastronòmica de la Costa Daurada, i ha fet un reconeixement als pescadors com a pares del romesco, als restaurants que els van agafar el relleu i a la pagesia que aposta per una agricultura de qualitat.

En la mateixa línia, la regidora de Turisme ha destacat que la nova fira, juntament amb les jornades, vol posar de manifest la llarga tradició de la cuina marinera, herència dels antics pescadors i dels seus ranxos, amb restaurants amb més de 50 anys d’història i tres generacions, que han convertit Cambrils en un referent gastronòmic de primer ordre.

“El romesco és la nostra essència perquè a Cambrils tenim la postal autèntica dels pescadors”, ha assegurat la regidora Camí Mendoza, en referència a l’escenari de la presentació, que ha tingut lloc a la plaça de les Arts de Pesca, on les remendadores arreglen les xarxes, amb les barques de pesca de fons.

Per la seva part, el representant de l’AEHC ha explicat que la mostra Romesco Food & Drinks és un projecte personal de la junta i de l’associació, inspirat en el model d’èxit de la Fira del Vi. En relació a l’oferta gastronòmica, Xavi Martí ha afirmat que hi haurà una gran varietat de formats i propostes, des de receptes amb salsa freda fins a diferents versions del plat mariner.

La mostra Romesco Food & Drinks comptarà amb 12 estands de restaurants cambrilencs que oferiran degustacions creatives del tradicional plat del romesco, platillos i tapes variades amb salsa de romesco, i 12 paradetes més de diferents empreses de cerveses artesanes cambrilenques i catalanes, corpinnats, i caves del territori.

Durant els tres dies de fira, els i les visitants també podran gaudir de demostracions de cuina tradicional i tastos de cerveses artesanes i caves, una programació lúdica de música en directe, havaneres i rom cremat dels pescadors cambrilencs, una mostra d’artesans, un espai VIP per a gent gran, i activitats infantils i familiars, entre altres. A més, el dissabte 18 de maig, el xef Arnau Bosch impartirà una MasterClass per a nens d’entre 7 i 12 anys a la zona de la barca, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Cambrils.

També cal destacar que el diumenge 19 se celebrarà una nova edició del tradicional Concurs de Mestre Romescaires, que se celebrava a Cambrils des del 1969 rememorant els orígens dels ranxos mariners i que es va recuperar el 2022 amb periodicitat biennal. El concurs començarà a les 11 hores a l’auditori del Parc del Pescador i estarà amenitzat pel grup d’havaneres Balandra.

Dues hores més tard, a les 13 hores, es farà la presentació de les cassoles al jurat per a la seva valoració i posteriorment es lliuraran els diplomes i es proclamarà el Mestre Romescaire. Per acabar, a les 14 hores se subhastaran les cassoles en benefici de l’associació Antian.

La mostra Romesco Food & Drinks està organitzada per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils amb el patrocini del Patronat Municipal de Turisme de Cambrils i el Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils i la col·laboració de la Confraria de Pescadors, San Miguel, Coca-Cola, Font-vella i Makro.

Les XI Jornades del Romesco

Les XI Jornades Gastronòmiques del Romesco de Cambrils es portaran a terme del 24 de maig al 9 de juny. Durant aquests 17 dies, els restaurants participants oferiran menús o plats elaborats amb romesco, que properament es podran consultar al web romescocambrils.com.

Com en altres ocasions, les jornades també comptaran amb la participació de L’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, que tornarà a obrir les portes del seu restaurant pedagògic per oferir les receptes preparades pels seus alumnes.

Amb aquestes jornades es busca traslladar l’essència gastronòmica de Cambrils als comensals i visitants de la destinació que durant aquests dies reservin taula als restaurants participants, perquè puguin degustar les diverses receptes del romesco dels xefs cambrilencs, des de les més tradicionals a les mes avantguardistes,

Les jornades del romesco estan organitzades pel Patronat de Turisme de Cambrils, el Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils, i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils,  amb la col·laboració de Tàrraco Sea Food.