La gran novetat serà l’estrena de La Farnaqueta al correfoc infantil de dissabte 2 de setembre a la tarda. Els actes centrals del programa festiu arrencaran divendres amb el pregó de l’actor Quim Masferrer a la plaça de l’Ajuntament.
- Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Cultura i Festes
- Serveis associats: Festes
La 26a Nit del Foc omplirà dissabte de diables, bèsties i pólvora el barri antic de Cambrils. La festa començarà a les 18 hores amb el correfoc infantil, que enguany protagonitzarà la Farnaqueta, una nova bèstia de foc de la Colla Gegantera Tota l’Endenga. El nou element festiu apareixerà i actuarà per primera vegada en públic amb un grup de portadors i timbalers infantils, que s’estrenaran a la plaça amb vestimenta pròpia. Al correfoc infantil també hi participaran els Diables Infantils Els Cagarrieres de Cambrils, els Diables de les Borges del Camp i els Diables Petits d’Altalfulla.
A continuació, després del correfoc infantil, una desena de colles de diables i bèsties de foc es concentraran a la plaça de la Vila, on a les 22:30 hores s’iniciarà el correfoc pels carrers del barri antic fins a la plaça del Setge amb la participació dels Diables de Balaguer, Vila-seca, Pratdip, Lleida, Gelida i Cagarrieres de Cambrils, acompanyats de La Galera dels Cagarrierres de Cambrils, el Lluert, la Cabra de Reus, Lo Drac Carrincló de Lleida, la Farnaca, el Grup de Timbalers Cop de Cap de Cambrils i els gegants Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones. La Nit del Foc continuarà amb l’encesa final i l’espectacle pirotècnic i acabarà amb el concert de l’Orquestra Mitjanit i Dj Ceba al Parc del Pinaret.
La Nit del Foc s’ha anat consolidant any rere any com un dels moments més rellevants de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, sempre la nit del primer dissabte de setembre i coorganitzada per Tota l’Endenga i l’Ajuntament de Cambrils, amb la col·laboració del Ball de Diables Els Cagarrieres.
El pregó del foraster
Aquest cap de setmana arrenquen els 10 dies més forts de la Festa Major, que s’allargarà fins el 17 de setembre amb un extens programa d’activitats per a tots els gustos i edats. Després d’actes previs com la Fira del Disc i l’Aplec de Sardanes i abans de la Nit del Foc, aquest divendres 1 de setembre a les 20:30 hores el polifacètic actor Quim Masferrer donarà la sortida oficial a la Festa Major.
El presentador i guionista del programa “El Foraster” de Tv3 oferirà un espectacle a la plaça de l’Ajuntament per intentar descobrir com és Cambrils i la seva gent. L’actor arribarà a Cambrils sense cap guió après i disposat a parlar amb els veïns i veïnes del municipi per treure’n les seves pròpies conclusions.
Quim Masferrer és director, autor dels espectacles i actor de la companyia Teatre de Guerrilla, que va fundar l’any 1988. Ha rebut prestigiosos premis i reconeixements, entre els quals destaquen el Premi de la Institució de les Lletres Catalanes (any 2000) per la seva trajectòria com a autor teatral i el Premi ONDAS a Millor Programa de TV no estatal per El Foraster. Està a punt d’estrenar la sisena temporada del Foraster.
Diada Castellera
El cap de setmana es completarà amb la Diada Castellera de Festa Major a la plaça de la Vila a càrrec dels Xiquets de Cambrils, els Xiquets de Reus i els Xiquets del Serrallo, que se celebrarà diumenge 3 de setembre a les 18 hores a la plaça de la Vila.
La festa continuarà la setmana que ve amb animació i espectacles infantils, la Pujada de la Galera i l’actuació de Miquel del Roig, la Diada de Festa Major i el Seguici Festiu, la 7a Festa Bastonera i el concert de la Diada amb Toquem Fusta, Dr Prats, Zoo i Xeic. Podeu consultar el programa complet clicant aquí.
La història de la primera bèstia infantil de foc cambrilenca
La Farnaqueta és el primer element festiu infantil de foc cambrilenc i es presentarà al correfoc infantil de la Nit del Foc de dissabte.
Des de fa mesos, el creador de la Farnaca, Ramon Aumedes, ha treballat al seu taller escultòric Sarandaca de Granollers per donar vida a la Farnaqueta. Igual que la seva mare Farnaca presentada fa 11 anys, la nova bèstia infantil està inspirada en el mateix element escultòric amb baix relleu de la façana de l’església de Santa Maria de Cambrils.
Amb unes mides de 1,78m de llarg, 1,50m d’ample i 1,60 m d’alçada, representa una figura mitològica anomenada griu, barreja entre ocell, rèptil, lleó i cabra. Aumedes és un dels únics escultors d’imatgeria festiva reconeguts com artesans per la Generalitat de Catalunya. Forma part dels creadors que a partir dels anys 70 del segle XX, van donar una pàtina personal a les figures populars i van introduir noves textures, nous materials (fibra de vidre) i dissenys innovadors com ara retrats de persones en els gegants, incorporació d’elements simbòlics i noves figures mitològiques mediterrànies com és el cas de la Farnaqueta.
La Colla Gegantera Tota l’Endenga tenia en projecte fa anys crear una bèstia de foc infantil i juvenil per poder implicar als xiquets i xiquetes de la colla d’entre 10 i 16 anys. Per realitzar la Farnaqueta, ha rebut el patrocini de l’empresa BASF i també comptarà amb el suport de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A partir d’ara, la Farnaqueta serà una nova opció de festa al carrer que pot fer augmentar el centenar llarg de persones que mou Tota l’Endenga a través de les diverses seccions ja existents: geganters, portadors dels nanos, grallers, timbalers, Cop de Cap, Nyenyos i Farnaca.