Els fets delictius han baixat lleugerament durant els últims 12 mesos

  • Categoritzat com: Comunicació Seguretat ciutadana Policia Local
  • Serveis associats: Policia

La Junta de Seguretat Local de Cambrils es va reunir dilluns passat, 18 de març, per avaluar les dades estadístiques de seguretat de l’últim any, analitzar les perspectives immediates de futur i coordinar les actuacions conjuntes entre els diferents cossos policials.

En la sessió, presidida per l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, hi van assistir el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; el director dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja; la regidora de Protecció Ciutadana de l’Ajuntament de Cambrils, Yolanda Quílez i representants de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guardia Civil i Policia Nacional.

Segons les dades exposades, els fets delictius han baixat un 1,8% durant l’últim any (comparant els últims 12 mesos -de abril del 2018 a març del 2019- amb el mateix període de l’any anterior). El grup més important és el dels delictes contra el patrimoni, que suposa un 80% del total. D’entre aquest tipus de delictes, un terç han estat furts aprofitant descuits, seguit per danys intencionats, estafes i, en quarta posició, robatori amb força en domicili.

Justament, els robatoris en força en domicili, considerats com uns dels més preocupants pels membres de la junta, han tingut una evolució descendent, amb una baixada del 8,9% (passant de 235 a 214 casos).

Un altre tipologia de delictes important són els delictes contra les persones, que han disminuït un 12,2% (de 278 a 244 fets). En aquest grup hi ha els delictes contra la seguretat viària, l’ordre públic i la salut pública, entre altres.

Quasi 33.000 serveis

La Policia Local de Cambrils va registrar la prestació de 32.946 serveis en els seus arxius informàtics durant l’any 2018. La tendència és a la baixa pel que fa a la majoria dels problemes, conflictes i incidències, tant en l’aspecte de policia de seguretat ciutadana, com en el de policia de trànsit, però en canvi és a l’alça en l’àmbit de policia assistencial (conflictes socials, baralles en entorn familiar, i atenció a víctimes).

En matèria de seguretat viària, la Policia Local va informar que després de 4 anys d’increment en el nombre d’accidents, el 2018 aquesta tendència ha baixat un 18% (de 217 a 177). Les causes principals d’accidents han estat sobretot imprudències greus; no respectar senyals de STOP o cediu el pas; errades de conductors; no guardar distàncies de seguretat entre vehicles; i no respectar la prioritat dels vianants en els passos senyalitzats.

També es van donar dades de serveis en matèria de policia de proximitat que efectuen les diferents unitats de la Policia Local, com són la Patrulla Verda; la Unitat de Relacions amb la Ciutadania; els Agents Escolars, o l’Atenció a la Víctima. Entre altres dades exposades, destaquen les 26.848 trucades telefòniques de ciutadans i ciutadanes rebudes a la centraleta de la Sala de comunicació de la Policia Local.

Per la seva banda, els representants de la Guardia Civil van explicar diverses intervencions realitzades pels seus efectius tant a nivell local, com d’àmbit d’altres unitats especialitzades d’altres províncies i comunitats autònomes que van tenir incidència a Cambrils.

La Policia Nacional va presentar a les autoritats locals el nou comissari en cap de Reus,  Victor Manuel Ferra, que va detallar els treballs que es fan de forma coordinada amb agents locals i autonòmics a la seva zona; i alhora va destacar la recuperació, el passat octubre, del servei itinerant de tramitació i lliurament de DNI a l’Ajuntament de Cambrils.

En un segon punt de l’ordre del dia, es van exposar els resums de dades del Pla Local de Seguretat de Cambrils 2015-2018. El balanç ha estat positiu perquè el 87,5% dels objectius de les accions s’han pogut portar a terme.

Les autoritats locals i autonòmiques van agrair la tasca feta pels Cossos i Forces de Seguretat, i la col·laboració prestada al llarg del mandat municipal que ara arriba al seu punt final i, sobretot, l’excel·lent feina prestada arran de l’atemptat de Cambrils i Barcelona, l’agost de 2017.