El programa d’actes començarà el 25 de novembre amb el lliurament de Premis Vila de Cambrils. Cambrils se suma a l’Any Pompeu Fabra amb quatre activitats per donar a conèixer i posar en valor la figura del lingüista i gramàtic català. L’encesa de l’enllumenat, la reinauguració de la Biblioteca Josep Salceda i Castells, el Seguici i la commemoració del Setge són altres actes destacats.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes Cultura i Festes
  • Serveis associats: Festes Cultura

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella, han presentat avui el programa de la Festa Major de la Immaculada de Cambrils 2018, que se celebrarà del 25 de novembre al 17 de desembre.

L’alcaldessa de Cambrils ha explicat que, més enllà de la vessant lúdica, la Festa Major és un espai de trobada i convivència que ha de servir per cohesionar la comunitat, i ha animat a les persones que la viuen cada any a convidar a tothom a sumar-s’hi i participar de la cultura popular.

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Festes ha destacat el gran pes que tenen els actes culturals en el programa de la festa major d’hivern que, a més de les propostes habituals, enguany inclou la reinauguració de Biblioteca Josep Salceda i Castells i quatre activitats organitzades en el marc de l’Any Pompeu Fabra.

La Festa Major de la Immaculada tancarà el calendari festiu de l’any amb actes per a tots els públics. La programació arrencarà el 25 de novembre amb el lliurament dels guardons de la 3a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic, el 8è Premi de Narrativa Vila de Cambrils Josep Lluís Savall, el 7è Premi de Poesia Vila de Cambrils i el 28è Premi de Fotografia Vila de Cambrils a la Sala de Plens de l’Ajuntament. L’acte continuarà amb la inauguració de l’exposició de les obres seleccionades de la Biennal i una actuació musical a càrrec de Fina bonet i Toni Mallol mentre el públic gaudeix d’una experiència gastronòmica.

Un altre acte destacat serà l’encesa de l’enllumenat de Nadal el divendres 30 de novembre, que consistirà en un taller de desitjos per penjar a l’arbre de Nadal, l’encesa de les llums i una cantada de nadales amb la coral infantil de l’Escola municipal de Música de Cambrils i la coral infantil Verge del Camí.

La reinauguració de la biblioteca municipal es portarà a terme el dia 1 de desembre a les 12 hores i servirà per canviar el nom de l’equipament, que a partir d’ara es dirà Biblioteca Josep Salceda i Castells, i presentar les millores realitzades a les instal·lacions. A continuació, hi haurà un espectacle familiar a càrrec de l’Invisible Titelles.

La programació de la tercera Festa Major cambrilenca també inclourà quatre activitats en el marc de l’Any Pompeu Fabra, que se celebra amb motiu del 150 aniversari del seu naixement i del centenari de la publicació de la Gramàtica catalana.

Les activitats organitzades per donar a conèixer i posar en valor la tasca de Pompeu Fabra, que compten amb el suport de la Generalitat, són un monòleg d'Òscar Intente per entendre l'enorme dimensió de la figura, una exposició a l 'Ateneu Juvenil, un espectacle de teatre familiar de la Companyia Peus Grossos i l'homenatge "Mestre Fabra" de Rosa Cadafalch a la Biblioteca.

Els actes més tradicionals arribaran el dia 8 de desembre, diada de la Mare de Déu de la Immaculada. Després de la Missa Major, hi haurà la processó de la Immaculada pels carrers del nucli antic i la ballada a la plaça de l’Església de Santa Maria. Al vespre, l’Orquestra Venus oferirà el concert i ball de Festa Major al Palau Municipal d’Esports.

L’endemà diumenge 9 de desembre tindrà lloc la commemoració del Setge de 1640, emmarcat històricament en la Guerra dels Segadors, per homenatjar als cambrilencs que van morir assassinats per les tropes de Felip IV per defensar la vila.

Els actes s’iniciaran a la plaça de l’Església des d’on sortiran les autoritats i el Seguici Festiu fins a la plaça del Setge. En arribar, el Ball de Diables encendrà la traca del i començarà l’acte institucional, a càrrec de la consellera de Justícia, Ester Capella i Farré. Seguidament es farà l’ofrena i la Coral Verge del Camí oferirà una cantada. El final de festa serà l’actuació dels Gegants del Setge i el Ball de Bastons.

A més, el programa de la Immaculada inclou altres actes com el lliurament de les distincions honorífiques de l’Ajuntament, presentacions i tertúlies literàries, un concert de música barroca a la Cripta de l’Ermita, l’exposició “El farcell de la postguerra” al Molí de les Tres Eres, el mercat de Nadal, una nova edició de Tallers Oberts i diversos espectacles teatrals entre els que destaca l’obra “El tràmit” amb actors com David Bagés, Mònica Glaenzel i Àlex Casanovas.

Podeu consultar el programa complet aquí.