S’han programat un total de 12 xerrades-col•loqui als centres educatius de Cambrils. L’objectiu és orientar i donar suport a les famílies per desenvolupar la seva responsabilitat educativa. Paral·lelament es realitzarà una dinamització perquè a mig termini aquesta formació sigui autogestionada per les pròpies AMPA.

  • Categoritzat com: Comunicació Educació
  • Serveis associats: Educació

L’Escola de Pares i Mares de Cambrils, promoguda per la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya i l’Ajuntament de Cambrils, ja està en marxa. L’objectiu és dotar a les AMPA de recursos perquè siguin agents actius i decisius en la comunitat educativa i transmetre a les famílies els coneixements indispensables per a la millora de les habilitats educatives.

La setmana passada l’Institut Mar de la Frau va acollir la primera de les dotze xerrades-col·loqui programades a les llars, escoles i instituts de Cambrils. La sessió, titulada “Com millorar la comunicació i la relació amb els nostres fills i filles adolescents”, va anar a càrrec de la pedagoga Sílvia Manresa i va posar sobre la taula qüestions com si els pares coneixen prou els adolescents, quin és el seu paper en la relació i què els pot ajudar a comunicar-se amb ells.

Aquesta setmana les sessions han continuat a la llar d’infants La Cuca i l’escola Guillem Fortuny. La propera es titula “Dir no també educa” i tindrà lloc dimarts que ve, 17 de febrer, a la Bòbila.  Totes les xerrades són obertes a la resta de centre s del mateix nivell educatiu.

Alguns dels temes que es tractaran seran les pors infantils, el pas de primària a secundària, la intel·ligència emocional, com ajudar els fills en els estudis o la relació entre germans.

L’Escola de Pares i Mares és un dels dos programes previstos al conveni de col·laboració signat el passat octubre entre l’Ajuntament i la FAPAC, en el marc del Pla Local d’Inclusió Social de Cambrils. Amb la línia estratègica fixada en l’orientació com a eina d’èxit escolar, les dues accions pretenen millorar la formació dels membres de la comunitat educativa.

La formació de famílies es planteja com un conjunt d’accions en l’àrea d’habilitats educatives que proporcionen informació i coneixements amb valor d’ús als integrants de les famílies, tant en el que afecta a les seves interrelacions, com el qual competeix als seus vincles socials dins la comunitat educativa.

Les xerrades-col·loqui són un recurs eficaç, tant per a rebre informacions sobre temes que ens preocupen, com per a obrir un espai de trobada i reflexió amb altres pares i mares i, d’aquesta manera, treure’n conclusions que ajudin a millorar la tasca educativa.

Els destinataris són famílies de nens i nenes de les llars d'infants, escoles i instituts de Cambrils i altres agents vinculats a la comunitat educativa.

L’Escola de Pares i Mares pretén convertir-se en un espai de trobada per a pares i mares que es reuneixen per dialogar i reflexionar conjuntament amb un professional de l’àmbit educatiu; orientar i donar suport ales famílies per desenvolupar la seva responsabilitat educativa; tractar temes relacionats amb l’educació i el desenvolupament dels fills, les relacions familiars i les dificultats pròpies de la tasca educativa; adonar-se de la importància que tenen les conductes dels pares i mares en el desenvolupament de la personalitat dels fills; prendre consciència de les pròpies actuacions educatives; proporcionar estratègies i idees que puguin millorar la relació pares fills i la tasca educativa quotidiana, i l’intercanvi d'experiències i vivències amb altres pares i mares per ajudar a millorar el propi nivell d’angoixa, i a augmentar la confiança personal.

A més de les 12 xerrades-col·loqui als centres educatius del municipi, s’ha programat una formació a famílies conjunta de totes les AMPA al Centre Cultural el tercer trimestre del curs. Paral·lelament a les formacions es realitzarà una dinamització per a que a mig termini la formació a famílies sigui autogestionada per la pròpia AMPA.