El fons està format per més de 3.000 documents textuals i 23.500 imatges. Alguns dels documents inèdits estan relacionats amb la vida escolar i eclesiàstica del cardenal Vidal i Barraquer. Les fotografies reflecteixen la transformació de Cambrils i d’altres poblacions veïnes.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Arxiu

La família Vidal-Barraquer ha cedit reproduccions del seu fons fotogràfic i documental a l’Ajuntament de Cambrils perquè l’Arxiu Municipal el gestioni i el doni a conèixer. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Lluís Abella; els nebots néts del cardenal, Maria Eugènia i Francesc Vidal-Barraquer; l’arxiver municipal, Pedro Otiña, i el comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, Josep M. Panicello, han presentat avui aquest fons familiar format per més de 3.000 documents textuals i les 23.500 imatges.

El conveni de cessió de les reproduccions el van signar el passat 15 de febrer de 2018 l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i Francesc Vidal-Barraquer Mayol en representació de la família.

Durant el propers mesos, el personal de l’Arxiu Municipal de Cambrils treballarà en l’organització i descripció d’aquest valuós fons patrimonial amb l’objectiu de fer-lo accessible a tota la ciutadania. Tota la documentació serà presentada en un acte públic emmarcat en l’Any Cardenal Vidal i Barraquer 2018 a la propera tardor.

Entre els documents textuals, destaca la cessió de reproduccions d’una bona quantitat de documents datats als segles XVIII i XIX relacionats amb documentació notarial directament vinculada al passat notarial de diferents membres de la família. També hi ha documentació comptable sobre obres a l’Ermita de la Mare de Déu del Camí datada l’any 1790 o la prestació de servei de gel a Cambrils l’any 1754.

En relació amb el Cardenal Vidal i Barraquer, la cessió de documents abasta aspectes de la seva vida escolar i eclesiàstica. En destaquen, entre tants documents, documents oficials com el seu passaport vaticà o els seus nomenaments eclesiàstics.

Per altra banda, les fotografies que constitueixen el fons són obra de quatre membres diferents de la família. L’arxiu més important és el de Montserrat Vidal-Barraquer Flaquer, neboda del cardenal Vidal i Barraquer, que va fer més de 19.000 fotografies de gran valor artístic i documental.

Els autors de les fotografies

Josep Vidal i Barraquer (Cambrils 1872 – Barcelona 1938). Va ser batejat a Cambrils el 1872 amb els noms de Josep, Benet i Tomàs. Estudià medicina a la Universitat de Barcelona, encara que mai va exercí i també peritatge agrícola. En termes locals, Josep Vidal va ser un dels principals impulsors en la formació i constitució de la cooperativa agrícola de Cambrils.

Els documents fotogràfics d’en Josep Vidal i Barraquer superen les 2.000 unitats. El marc cronològic abraça des de mitjan de la dècada dels anys deu del segle passat fins aproximadament l’any 1935. Predominen les fotografies relacionades amb Cambrils: normalment fotografies de caràcter familiar ambientades a les propietats de la família. Sovint hi ha escenes de platja així com imatges de l’edifici de la cooperativa agrícola. També destaquem un nombrós número de fotografies de Barcelona així com del territori immediat a Cambrils:  Poblet, Scala Dei, Santes Creus o Tarragona. També hi ha fotografies de Madrid, Lourdes, Venècia o Paris entre altres grans capitals.

Cal fer menció especial de les fotografies relacionades amb el Cardenal Francesc Vidal i Barraquer, germà d’en Josep Vidal i Barraquer. La seva càmera va ser testimoni de moments claus a la vida del Cardenal, com per exemple el dia en que és nomenat arquebisbe de Tarragona o una visita a Roma del Cardenal.

Montserrat Vidal-Barraquer Flaquer (Barcelona 1902-1992). La filla del primer matrimoni de Josep Vidal i Barraquer va ser pionera de la fotografia catalana i sòcia de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya des de mitjan dels anys cinquanta del segle XX. Era freqüent veure-la per Cambrils amb la seva càmera de fotos, immortalitzant les barques, el camp, el port, els carrers, els pescadors i els pagesos durant la seva activitat diària.

Més enllà de l’acreditada reputació artística de les seves fotografies, la seva càmera reflecteix el procés de transformació de Cambrils i altres poblacions veïnes. En total s’han cedit més de 19.000 fotografies de la Montserrat Vidal-Barraquer a l’AMCAM. D’aquestes, 4.380 ens mostren el Cambrils de mitjan de segle XX. Moltes són imatges de caràcter costumista que tenen un elevat interès documental. Entre les poblacions veïnes, destaquem les poc més de 1.000 fotografies relacionades amb Salou, les poc més de 700 de Tarragona o les 820 fotografies de Reus.

En relació amb el Cardenal Francesc Vidal i Barraquer, va documentar d’una manera detallada el retorn de les restes del Cardenal l’any 1978.

Josep Maria Vidal-Barraquer Marfà (Barcelona, 1918-1984). Les imatges cedides a l’AMCAM d’en Josep Maria Vidal-Barraquer abracen el marc cronològic entre el 1948 i el 1977. Entre les poc més de 900 fotografies cedides predominen els paisatges de costa i camp de Cambrils així com de viles properes. També hi ha instantànies d’altres indrets de Catalunya com ara Solsona o els Pirineus.

Ramon Vidal-Barraquer Marfà (Barcelona, 1920-1998). Les reproduccions fotogràfiques cedides a l’AMCAM d’en Ramon Vidal-Barraquer queden datades entre l’any 1948 i la dècada dels anys cinquanta del segle passat. D’entre les poc més de 1.000 fotografies predominen imatges de Cambrils, dels Pirineus, Barcelona, Andalusia i Estats Units i Canadà.