La reobertura amb ofertes molt agressives de mercats al Mediterrani que fins ara estaven tancats per la situació geopolítica afectarà el turisme a Espanya. Enguany no serà un any rècord, però la bona tasca de promoció, el nou segment de turisme esportiu i la renovació dels allotjaments farà que la Costa Daurada no es vegi afectada en excés. De gener a maig, les pernoctacions a la Costa Daurada han augmentat un 5%. L’aeroport de Reus creixerà en operacions, connexions i viatgers.

  • Categoritzat com: Comunicació Turisme

 

Després d'un any 2017 de xifres rècord a la Costa Daurada pel que fa al turisme, enguany, el sector assenyala que serà una bona temporada, però no se superaran les dades de l'any passat. La reobertura de destinacions al Mediterrani -fins fa poc tancades per motius geopolítics- amb ofertes molt agressives, farà que el turisme se'n ressenti no només a la nostra zona, sinó a tot el territori nacional.
Eduard Farriol, president de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT) afirma que "al llarg dels últims anys hem atret turisme prestat que no podia anar a altres països; ara és el moment de veure si durant aquest període hem fet bé els deures i hem aconseguit fidelitzar els nostres visitants".

 

Pel que fa a les ofertes tan agressives que ofereixen aquestes destinacions, Farriol assegura que "nosaltres no podem, ni volem competir en preu, sinó que ho farem en qualitat i en atractius turístics. Per això, aquest any hem invertit més de 60 M€ en modernitzar i millorar la nostra planta d'establiments d'allotjament i també els nostres serveis, en els darrers any la inversió global és de més de 200 M€". Pel que fa als atractius turístics, Farriol manifesta que "som una destinació única, en molt pocs kilòmetres tenim PortAventura, oci, cultura, restauració, enoturisme, patrimoni de la humanitat... Tot això, no ho tenen en aquests països que, bàsicament, ofereixen estances en  resorts a preus molt competitius".

De moment, segons dades de l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, aquest any s'ha iniciat positivament. De gener a maig, a la Costa Daurada les pernoctacions han augmentat un 5%, amb un creixement generalitzat de tots els mercats. Així, Farriol assegura que aquestes dades segurament s'han donat "gràcies a l'aposta que estem fent, tant des dels Patronats de Turisme de la Diputació, Cambrils, Salou i Vila-seca, conjuntament amb la FEHT cap al turisme esportiu. A més, també hem intensificat la tasca de la promoció conjunta que ens aporta molt bones sinergies".

L'Aeroport de Reus

L’any 2018 representa una nova fita pel que fa al trànsit aeroportuari a la Costa Daurada i la consolidació d’un creixement continuat. Per segon any consecutiu, el trànsit de passatgers superarà el milió. Les previsions són que, durant aquest any, per l’aeroport de Reus hi passaran més d’1.050.000 usuaris, el que representa un increment de més del 3% respecte a l’any passat. Així, Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Costa Daurada, confirma que l’estratègia de promoció de l’activitat de l’aeroport de Reus que, des del Patronat de la Costa Daurada lideren amb els agents implicats, a través de la Taula Estratègica de l’Aeroport, "segueix donant fruits".

Aquest any des de Reus s'opera a un total de 29 aeroports de vuit països diferents, a través de 13 companyies. S’hi han incorporat tres nous operadors: easyjet, Brussels Airlines i Aurinko i s’ha obert un mercat fins ara inèdit, el d’Estònia. Les sis noves rutes obertes enguany són: Londres Luton, Manchester i Aberdeen (Regne Unit), Tallinn (Estònia) i Shannon (Irlanda). De cara l'any vinent, ja s'ha confirmat que Ryanair operarà, d’abril a octubre, una nova ruta entre Reus i l’aeroport de Southend, a Londres.
Farrero afegeix que "treballem amb els operadors, no només per obrir noves connexions a l’aeroport de Reus, sinó per incrementar la capacitat i la periodicitat dels vols. L’aposta per productes especialitzats en què hi treballem, com el golf i el cicloturisme, afegeixen valor a la nostra oferta i és un nou al·licient per a la contractació de paquets turístics amb conseqüències positives pel que fa a l’augment d’operacions a l’aeroport".

Per una altra banda, la consolidació de l’activitat de les companyies ha redistribuït molt més la quota de mercat de l’aeroport de Reus. Per aquest 2018 es calcula que un 36% d’aquesta correspondrà a Ryanair, mentre que Jet2 i TUI tindran un 22% cadascuna i Thomas Cook un 11%. Farerro, en aquest sentit ha destacat que "la resta d’operadors, un total de 9 més, s’han incorporat en els darrers tres anys i la seva presència ha estat clau per passar en aquest temps dels 705.000 al més d’1 milió de passatgers anuals". 

S'intensifica la promocióAixí doncs, tot i que les previsions turístiques podrien no ser tan positives, gràcies a la tasca de promoció duta a terme conjuntament entre els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada, Salou, Cambrils i Vila-seca, PortAventura World i la FEHT es preveu que l'any turístic a la Costa Daurada sigui positiu. Una de les claus, segons Mercè Dalmau, regidora de Turisme de l'Ajuntament de Cambrils, ha estat que "hem intensificat la promoció, tant en la quantitat d'esdeveniment que hem realitzat, com en la innovació dels formats".

En aquest sentit, al maig va tenir lloc l’esdeveniment Costa Daurada Life, un innovador famtrip on 100 agents de viatge de tota Espanya van poder experimentar, en primera persona, durant un cap de setmana la Costa Daurada. Dalmau conclou que "amb aquest nou tipus d'esdeveniments volíem que els agents de viatges coneguessin la Costa Daurada, però, sobretot, que visquessin ladestinació per poder-la prescriure, després, als seus clients". El bon resultat de l'acció farà que "segurament l'any vinent repetim l'acció i potser també la farem amb altres mercats", afirma Dalmau.

Pel que fa a les accions promocionals realitzades durant aquests primers mesos destaquen l'assistència a fires com el Salon International Tourisme & Loisirs de Nantes, Salon International Tourisme & Loisirs de Rennes, Fira de Shannon, Irish Travel Trade Show, Balttour (Riga), Fira Herman&Vandamme; la realització de roadshows a ciutats d'Alemanya, Rússia, Bielorússia o Ucraïna; formacions on-line i concursos per a agents de viatges de França, Bèlgica, Espanya, Rússia  o Alemanya; i d'altres esdeveniments com un workshop per a professionals a Madrid, amb l’assistència de més de 150 agents.

El turisme esportiu, la nova aposta

Actualment, tant Cambrils com Salou disposen del certificat de Turisme Esportiu atorgat per la Generalitat de Catalunya. Un fet que Benet Presas, regidor de Promoció Turística de l'Ajuntament de Salou, reivindica, ja que "això implica que tant les poblacions com els establiments  d’allotjament i les instal·lacions esportives estan distingides i preparades per a rebre esportistes en 
les condicions més òptimes. Tot plegat, juntament amb el nostre clima, fa que la Costa Daurada sigui una excel·lent destinació per al turisme esportiu".

Presas confirma que aquest segment de turisme "ajuda a allargar la temporada i aconseguir més visitants durant els mesos de menys ocupació, com són febrer-abril i octubre-novembre. De moment, les dades són positives, enguany tenim creixement durant aquests mesos, mentre que a moltes altres destinacions no els hi va tan bé".

L'exemple més clar que denota l'aposta per aquest nou segment va ser durant la Setmana Santa, on més de 20.000 esportistes van passar per Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda. Però, a més, també s'han organitzat altres grans campionats  com  el  MundiAvocat  amb  més de3.000 participants, I Iberica Dancesport 2018 de balls de saló, el Campionat d'Espanya per a la Classe   Internacional   Optimist,   la  ChallengeSalou i com, cada any, a l’octubre torna el RACC Rally Costa Daurada.

Pel que fa als Jocs Mediterranis, Presas ha manifestat que "segur que ens ajudarà a seguir posicionant el territori com a líder en esport, tant en instal·lacions com en capacitat d’organitzar aquest tipus d’esdeveniment."

Mercats emergents

Des de la Costa Daurada també es treballa per captar nous mercats. Així ho ha confirmat Pere Segura, president del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca. Segons ell, "treballem per seguir ampliant i diversificant els mercats, com en el seu dia vam ser pioners en captar el mercat rus".

En aquest aspecte, tant els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada, Salou, Cambrils i Vila-seca, com la FEHT, s'han fixat amb els països de l'Europa de l'Est com Polònia, Ucraïna o Bielorússia i en els Estats Bàltics com Estònia, Lituània i Letònia. A més, s'està reforçant el mercat alemany.

Segura ha explicat que "l'alemany és un mercat molt gran i proper. A finals de 2017 ja vam aconseguir que, per exemple, que Sidetours Incoming Services, l'agència receptiva del grup FTI, el quart touroperador més gran d'Alemanya, s'establís a la Costa Daurada". Fins al maig, el mercat alemany ha crescut un 31,3% a la Costa Daurada, segons les dades de l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya.

Altres accions que s'han dut a terme gràcies a l'esforç per captar aquests nous mercats poden ser, per exemple, el nou vol Reus-Tallin que s'ha iniciat enguany o el vol regular amb Polònia posat en marxa l'any passat.

La FEHT i els Patronats de Turisme: treballant junts per la Costa DauradaLa FEHT, Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona, aglutina el sector empresarial de l'allotjament i la restauració de la província de Tarragona. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d'aquests sectors, així com promoure l'àmplia i variada oferta d'allotjament existent en aquesta demarcació.

Aquesta acció comercial s'executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou,  Cambrils i Vila-seca, la qual cosa representa una col·laboració única a Catalunya.
Integra les següents organitzacions professionals: l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Província de Tarragona; l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l'Associació d'Hotels de Tarragona; l'Associació d'Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l'Ebre; l'Associació d'Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada i l'Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre. PortAventura World també és soci de la FEHT com a empresa turística estratègica de la zona.

La FEHT està estretament lligada al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta federació exerceix de nexe entre els empresaris i la innovació i recerca per a la millora de la competitivitat i excel·lència del sector turístic a la  província de Tarragona. www.feht-turisme.org