Aquesta cessió remarca la necessària col·laboració entre institucions privades i públiques per preservar el nostre patrimoni col·lectiu

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Arxiu Cultura

Una part del fons visual propietat dels germans de La Salle que s’havia generat i utilitzat a l’antic Col·legi La Salle de Cambrils, avui incorporat a la Fundació Privada Cardenal Vidal i Barraquer, s’ha cedit a l’Ajuntament de Cambrils.

Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils, i el germà Ramon Farrés, en representació de la Congregació dels Germans de les Escoles Cristianes de La Salle, han signat aquest matí el conveni de cessió d’aquest material. L’alcaldessa de Cambrils ha volgut “agrair la cessió d’aquest fons que passarà ara a ser part de tots els cambrilencs i cambrilenques i que serà una font més que ens permetrà conèixer la història de Cambrils i la seva gent”. Mendoza també ha destacat que “és molt necessària la col·laboració entre institucions privades i públiques per preservar el nostre patrimoni col·lectiu, i més encara si té a veure amb un aspecte tan rellevant com és l’educació dels infants i joves”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Lluís Abella, ha fet un repàs als dos blocs de materials cedits i al fet que una part d’aquests es dipositaran a la Filmoteca de Catalunya a través de les gestions fetes per la Unitat del Cinema de la URV. El germà Ramon Farrès també ha posat èmfasi en la idea que “aquest material és de tots” i que va ser un  material tècnic molt important a la seva època. A més, ha ressaltat que “era un material que ja no s’utilitzava a l’escola i es va creure adient poder-lo oferir a l’Ajuntament de Cambrils per si estaven interessats en guardar-lo i catalogar-lo”.

Per últim, José Carlos Suárez ha afirmat que accions d’aquest tipus són molt necessàries. “Fa molt de temps que treballem recuperant material a les comarques tarragonines i faig una crida a tota aquella gent que, com els germans de La Salle, disposin de materials d’aquest tipus a les seves cases per tal que es posin en contacte amb l’Ajuntament per cedir-los i que passin a ser patrimoni de tots per al seu estudi i difusió”. A aquesta crida també s’hi ha afegit l’alcaldessa de Cambrils.

L’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils ja havien iniciat una catalogació d’aquest material. Degut a l’especificitat tècnica del fons fílmic de caràcter essencialment religiós que també conté la cessió, s’ha demanat el suport de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb qui s’ha contactat a través de l’Antena del Coneixement de la URV a Cambrils. Per aquest  motiu, José Carlos Suárez, director de la Unitat del Cinema, ha format part també de la roda de premsa en què s’ha donat a conèixer la cessió d’aquest material. L’alcaldessa de Cambrils ha avançat que properament s’establirà un marc de col·laboració estable amb aquesta Unitat.

Dos blocs de documentació

La cessió de material s’ha fet en dos blocs separats de documentació. La part més nombrosa correspon a una sèrie de fotografies generades per les activitats del col·legi de La Salle de Cambrils des de la dècada de 1950 fins l’any 2000. La documentació més antiga correspon a diapositives de meitats del segle XX, gairebé totes de caràcter didàctic per ser projectades a classe però també existeix un carret amb l’edifici del col·legi com a protagonista.

El gruix més important correspon a la vida diària a l’escola, activitats lúdiques i sortides escolars de la darrera època de l’escola abans de la fusió amb el col·legi Vedruna. Es tracta d’un conjunt d’1m de documentació, format per aproximadament 2.700 fotografies, organitzades amb sobres amb fotografies, sobres amb negatius fotogràfics, àlbums de fotografies de grans dimensions, àlbums de fotografies de petites dimensions, capses amb fotografies i capsetes amb diapositives. A més, bona part d’aquestes imatges eren el suport al material didàctic imprès que també es cedeix. Tota aquesta documentació en bon estat de conservació, ingressarà a l’Arxiu Municipal de Cambrils i es podrà consultar quan finalitzi la seva catalogació.

L’altra bloc definit de documentació correspon a 460 filmines amb el seu corresponent armari de fusta que era utilitzat per preservar les pel·lícules al seu interior. Es trobaven organitzades per sèries organitzades segons la seva temàtica didàctica o catequètica. Des dels anys 50 del segle XX s’editaren aquestes filmines amb fotografies o il·lustracions. Les que se cedeixen provenen d’editorials de Roma, Brussel·les, París, Girona, Barcelona i Madrid. El seu estat de conservació no és gaire bo degut a l’especificitat química de la pel·lícula. A més de contingut pròpiament religiós, també apareixen imatges reals com del Congrés Eucarístic de Barcelona de l’any 1952, esglésies de Roma o monuments religiosos de Catalunya, entre d’altres.

Per les dificultats de conservació i l’interès temàtic que va més enllà de l’àmbit local, aquest material fílmic que s’incorpora avui al Museu d’Història de Cambrils, haurà d’ingressar en dipòsit a la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona. S’obre doncs així amb aquestes filmines un nou camí on s’ha d’anar de la mà de la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV per tal de mantenir en les condicions més adequades el fràgil patrimoni audiovisual.

Una col·laboració necessària

L’acte d’avui remarca la necessària col·laboració entre institucions privades i públiques per preservar el patrimoni col·lectiu, més encara si té a veure amb un aspecte tant sensible i rellevant com és l’educació dels infants i joves.