L’alcaldessa de Cambrils i el president de l’entitat han signat avui el conveni. Els documents històrics permetran als investigadors aproximar-se a una de les associacions més antigues del municipi.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el president de la Confraria de Pescadors, Sisco Gil, acompanyats del regidor de Cultura, Lluís Abella, han signat avui un conveni de cessió de documentació per tal de dipositar el fons documental històric de l’entitat a l’Arxiu Municipal de Cambrils.  El conveni s’ha signat atenent a l’interès públic i col·lectiu que la Confraria de Pescadors de Cambrils ha tingut durant el darrer segle, especialment pel que fa a l’activitat pesquera i l’evolució històrica de la confraria.

Des del segle XVIII, i de una manera més o menys continuada, els pescadors i mariners de Cambrils han estat agrupats sota una associació. Les notícies indirectes que coneixem ens indiquen que almenys des de 1773 han estat organitzats per tal de dur a terme les feines de pescar, del tràfic comercial en el seu moment, i de la càrrega i descàrrega de les embarcacions.

Per tant, es tracta d’un ingrés rellevant, per la importància del conjunt documental, pel volum d’informació que aporta sobre la Confraria de Pescadors de Cambrils, i per la transcendència que l’entitat ha tingut, i té, sobre la població i l’economia de Cambrils.

El fons documental

El fons està format per diversos documents relacionats amb la fundació i evolució de l’entitat des de l’any 1924. S’hi localitzen reglaments, llibres d’actes i, majoritàriament, documentació comptable de l’Associació. En total a l’AMCAM s’hi ingressen 144 llibres i altres tantes caixes que cronològicament es poden datar entre 1924 i 2006.

Tota aquesta documentació permetrà als investigadors i divulgadors del patrimoni cultural de Cambrils aproximar-se a una de les associacions més antigues del municipi i observar en detall la gran varietat d’activitats que es desenvolupaven mitjançant aquesta associació abans de la guerra civil.

Una vegada ingressada la documentació a l’AMCAM, aquesta serà descrita i organitzada amb l’objectiu de conservar-la i oferir-la als investigadors interessants en el coneixement de la transformació i evolució històrica del Cambrils del segle XX així com de la història de la pesca. Per facilitar la recerca i la conservació es pretén digitalitzar aquells documents més significatius.