Es tracta de tres lligalls d’estadístiques de les dades de pluges, temperatures i pressió baromètrica obtingudes per l’estació meteorològica instal·lada a la Casa de Sant Josep, dels germans de les Escoles Cristianes de la Salle, entre els anys 1972 i 1989.

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

L’Arxiu Municipal de Cambrils ha rebut la cessió d’un conjunt documental de gran valor per al coneixement de l’evolució meteorològica a la zona a finals del segle XX.

Es tracta de tres lligalls d’estadístiques de les dades de pluges, temperatures i pressió baromètrica obtingudes per l’estació meteorològica instal·lada a la Casa de Sant Josep, dels germans de les Escoles Cristianes de la Salle, entre els anys 1972 i 1989. La cessió s’ha rebut mitjançant el germà Ramon Farrés Vilaró, que és bibliotecari districtal de la congregació. En total, el conjunt documental inclou 21 quaderns de dades.

Amb aquesta cessió es facilita que les persones interessades a consultar aquestes dades hi puguin accedir més fàcilment, acudint a l’Arxiu Municipal de Cambrils, que compta amb atenció al públic els matins de dilluns a divendres de 9,30h a 14,30h i també les tardes de dimarts i dimecres de 16 a 19h.

A més, la Casa de Sant Josep ha cedit també a l’Arxiu Municipal de Cambrils la reproducció de diversos documents personals del germà Adrià Lluís, que a mitjan segle XX va viure en aquesta casa i a l’escola que els germans tenen a Cambrils, i que era una persona ben coneguda a Cambrils. Es tracta de la partitura utilitzada en la representació dels Pastorets (un clàssic al Cambrils de finals del segle XX), diversos poemes, el seu diari de guerra i les cartes que enviava des del front a la seva família.

La Casa de Sant Josep

La Casa de Sant Josep està ubicada al terme municipal de Vinyols i els Arcs, molt a prop del nucli de Cambrils i dins de la parròquia de Santa Maria de Cambrils.

Va ser fundada l’any 1928 com a noviciat i geriàtric dels germans de la Salle. L’espaiós edifici principal (de tres cossos, grans fileres de finestres i dos patis interiors) va ser dissenyat l’any 1925 per l’arquitecte tarragoní Josep Maria Pujol de Barberà com a annex al mas de l’Oliveró, que havia estat construït dècades abans per un indiano.  Des d’aleshora, l’edifici i els seus jardins i horts han sofert ben poques modificacions i s’observa perfectament des de diferents punts de la zona.

Els germans de la Salle van triar aquesta ubicació per al seu nou noviciat a causa de les seves bones comunicacions, ja que els alumnes, residents i familiars hi podien arribar fàcilment des de l’estació de Cambrils. A més, està situat a peu de la carretera general Barcelona-València.

Precisament aquesta situació i la modernitat de les seves instal·lacions (dormitoris, cuina i menjadors preparats per acollir un gran nombre d’estadants) van motivar que l’any 1936, en esclatar la guerra civil, el Comitè Antifeixista de Cambrils preservés l’edifici contra qual sevol possible pillatge i hi fundés l’Hospital de Sang de Cambrils, que era dirigit tècnicament des de l’Hospital de Reus. Després dels tres anys de guerra (al llarg dels quals desenes de metges i infermeres hi van atendre milers de ferits militars i civils), l’edifici va retornar a l’ordre dels germans de la Salle i va recuperar la seva funció original.

Entre les dècades de 1940 i 1970, la Casa de Sant Josep va formar centenars de nois que cursaven el noviciat i de germans que es formaven com a futurs professors. També va exercir una funció de suport a les activitats educatives de l’escola que la Salle té instal·lada dins del nucli de Cambrils.

Des de la dècada de 1970, la Casa de Sant Josep acull germans de la Salle d’edat avançada i que necessiten atenció mèdica continuada.

Una rica biblioteca

Arran de la seva dedicació formativa, la Casa de Sant Josep és la seu de la biblioteca del districte de Catalunya de la Salle. Aquesta biblioteca districtal ha anat aplegant un important fons de 75.000 volums, sobretot relacionats amb els diferents àmbits de l’ensenyament i de la cultura general. Actualment, la biblioteca ocupa gairebé totalment l’antic edifici del mas de l’Oliveró.

Bona part d’aquests volums procedeixen de moltes de les escoles de la Salle que existeixen o han existit arreu de Catalunya. Més enllà de la funció de consulta habitual en una biblioteca escolar, als diferents centres aquests llibres han servit històricament per tal que els alumnes completessin amb lectures la seva formació personal, ja que aquesta congregació té com a objectiu l’ensenyament a partir de mètodes pedagògics que tradicionament han fet èmfasi en el desenvolupament de l’alumne.

La biblioteca de la Casa de Sant Josep conserva també un destacable fons de reserva, amb volums datats des de 1690. Alguns d’aquests volums procedeixen de França, d’on els germans de la Salle van haver de marxar durant unes dècades a inicis del segle XX arran de la supressió temporal de les escoles religioses en aquell estat.

Mig segle d’estació meteorològica

És en aquesta biblioteca on s’han conservat fins a l’actualitat les estadístiques que ara s’han cedit a l’Arxiu Municipal de Cambrils. L’estació meteorològica va ser instal·lada a la Casa de Sant Josep a la dècada de 1950, i durant quaranta anys un dels germans de la casa recollia diàriament les dades de pluviometria, pressió atmosfèrica, temperatura i vents dominants. Si bé els primers anys les anotacions es feien en documents que no es conservaven, des de 1972 es va encetar la sèrie de quaderns estadístics que ara s’han cedit a l’Arxiu Municipal de Cambrils.

Des de l’any 1996, l’estació de la Casa de Sant Josep forma part de la Xarxa d’Estació Meteorològiques amb el nom U6-Vinyols i els Arcs. A l’actualitat, les dades es recullen automàticament, s’envien al Servei Meteorològic de Catalunya i es poden consultar a la web d’aquesta institució.

Amb la cessió d’aquests lligalls d’estadístiques, es facilita el coneixement de la meteorologia al Baix Camp a finals del segle XX.