Els interessats podran accedir directament a les gravacions de les tres bibliotecàries sobre l’obra

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Biblioteca

La Biblioteca Pública Municipal de Cambrils ha començat a incorporar codis QR als llibres que tenen recomanats al Canal Youtube. D’aquesta manera, els usuaris poden accedir immediatament a través del seu mòbil a la visualització de la recomanació corresponent, una gravació de pocs minuts en la qual les tres bibliotecàries parlen del llibre, de perquè els agrada i en llegeixen un breu fragment. En una segona fase, s’aplicaran codis QR als llibres infantils per vincular-los directament a les seves recomanacions al bloc.

La directora de la Biblioteca, Rosa M. Fusté, creu que aquesta tecnologia permet donar un valor afegit als llibres i, de retruc, augmentar la seva visibilitat a les xarxes socials.

La iniciativa segueix la filosofia de l’última edició de l’Escola d'Hivern de la Biblioteca Pública  sobre Biblioteques Públiques i Eines Web 2.0 i molt especialment les afirmacions i propostes exposades per Julian Marquina durant la conferència inaugural amb el títol "El bibliotecari fa social a la biblioteca". Entre altres conclusions, va demostrar que el 90 % de la informació que rebem és visual i que aquesta es processa 60.000 vegades més ràpidament que la textual.

De fet, ja en aquesta línia, el 2011 la Biblioteca de Cambrils va iniciar el seu Canal Youtube per tal de fer recomanacions literàries a través de la imatge, que fossin més properes als usuaris. L’objectiu, per una banda, aquesta major facilitat de processament de la informació i, per l’altra, que les facin les recomanacions les mateixes bibliotecàries que els usuaris trobaran a la Biblioteca quan vinguin a fer-ne ús.

Així mateix, Marquina ens indica que Espanya és un dels països europeus amb més usuaris de telèfons smartphone (fins a un 66 % dels usuaris de telefonia mòbil, que es descarreguen cada dia fins a 4 milions d'aplicacions).