La proposta “El Cavet, un passat tecnològic” mostra els avenços que es van produir al neolític a partir de les troballes fetes al jaciment cambrilenc. L’activitat, que s’adapta als diferents nivells, s’ha ofert a totes les escoles i instituts del municipi.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

En el marc de la col·laboració establerta amb l’Ajuntament de Cambrils a través del Museu d’Història de Cambrils, l’IPHES-CERCA participa aquest curs 2021-2022, per primera vegada, en el programa educatiu transversal “Descobreix Cambrils”.

En concret, l’IPHES porta a terme algunes de les activitats didàctiques, adaptades al patrimoni i la història de Cambrils, a través de la nova proposta “El Cavet, un passat tecnològic”, que mostra els canvis i avenços tecnològics que es van produir durant el neolític a partir de les troballes fetes al jaciment cambrilenc del Cavet i la fabricació d’eines de pedra prehistòriques.

La nova activitat, que s’adapta als diferents nivells de les escoles i instituts de la ciutat, s’ha ofert a tots els centres del municipi en el marc del programa “Descobreix Cambrils”, coordinat des de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils.

Les primeres tres sessions es van realitzar durant passat mes de novembre a l’Escola Mas Clariana per a alumnat de 5è i 6è de primària, amb una acollida molt bona per part del jovent i l’equip docent.

A més, el passat 14 de març també es va oferir una demostració sobre la prehistòria amb l’alumnat jove de l’UEC en la mateixa seu del Museu d’Història de Cambrils al Molí de les Tres Eres, davant mateix de les restes exposades del jaciment del Cavet.

Miquel Guardiola, Tècnic de Socialització de l’IPHES-CERCA, és el responsable de portar a terme aquestes activitats que permeten al professorat i a l’alumnat saber més sobre com eren les comunitats més antigues documentades al municipi.

Cal recordar que des de l’any 2005 l’IPHES-CERCA realitza excavacions arqueològiques  al jaciment del Cavet, al barri del Molí de la Torre de Cambrils. L’assentament data de fa uns 6800 anys, en el neolític antic, i es caracteritza per l’existència de sitges destinades a l’emmagatzematge de cereals i un possible fossat defensiu que protegiria el poblat.

Aquesta recerca ha comptat amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de Cambrils a través del Museu d’Història de Cambrils i en el marc del  conveni de col·laboració que tenen establert. A més, el jaciment s’inclou en el projecte de recerca “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En aquest context, fins a l’actualitat s’han dut a terme 11 campanyes d’excavacions entre el 2005 i el 2011, i del 2015 al 2018. En totes elles s’han ofert diverses activitats de divulgació dirigides tant al públic escolar com a la ciutadania en general.