L’objectiu és oferir a la població recursos i espais de debat per millorar l’abordatge de diferents patologies i altres temes relacionats amb la salut. Una de les accions principals és una programació de sessions mensuals que s’iniciarà el dia 30 de març amb una trobada per reflexionar sobre el dol. La biblioteca disposarà d’un espai on es podran trobar els llibres prèviament seleccionats i ordenats per les temàtiques de les sessions.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes Salut pública
  • Serveis associats: Cultura Biblioteca

L’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils; centre integrat a Salut Sant Joan de Reus – Baix Camp, i la Biblioteca Josep Salceda i Castells han engegat aquest mes de març el projecte de medicina comunitària “Salut i Cultura”, que aprofita els beneficis de la cultura per millorar l’abordatge de processos o malalties mitjançant tractaments no farmacològics.

L’objectiu de la iniciativa és oferir a la població recursos culturals i espais de debat que puguin ajudar a entendre i gestionar millor diferents situacions personals i processos relacionats amb la salut com ara el dol, el dolor crònic o el malestar emocional.

Una de les accions principals del projecte, liderat per la doctora Annabel Pellicer Sanahuja, és la programació de sessions mensuals presencials sobre un determinat tema a través de diferents recursos com la lectura i comentari de fragments literaris o la visualització d’audiovisuals.

La primera sessió del projecte, titulada “El dol a través de la cultura”, s’ha programat el proper dijous 30 de març a les 18 hores a l’Aula d’Educació (primera planta) de l’Hospital Lleuger. Durant la trobada, adreçada a totes les persones interessades, es faran preguntes obertes i es promourà la participació amb la creació d’un espai proper de reflexió, d’autoconeixement i d’expressió de les pròpies vivències. A la vegada, dues professionals del centre, la doctora Mònica Asensio i la infermera Maite Palacios, compartiran dos articles escrits per elles mateixes sobre la pròpia experiència de la pèrdua.

Els llibres i recursos classificats per les diferents temàtiques es podran trobar a l’espai “Salut i Cultura” de la Biblioteca juntament amb unes fitxes on hi consta el títol del recurs, l’autor, el resum, una recomanació personalitzada i reculls de fragments.

A més, tant a la biblioteca com a l’hospital hi haurà una bústia perquè els usuaris i usuàries puguin fer recomanacions de recursos culturals que al llarg de la seva vida hagin tingut un impacte positiu en l’abordatge i gestió d’alguna malaltia o situació personal. Aquestes recomanacions, que també es recolliran a través d’un formulari online difós via xarxes socials i codis QR, serviran per ampliar el banc de recursos creat pel projecte i ajudar a altres persones que es trobin en la mateixa situació.

La doctora Annabel Pellicer, resident de quart any de Medicina Familiar i Comunitària, explica que el projecte parteix de la base que la cultura sempre ha estat una font de benestar i una eina per expressar malestars, inquietuds i vivències, i canalitzar les emocions. A més, s’ha demostrat que la literatura i l’art afavoreixen l’empatia i la resiliència, redueixen els nivells d’estrès, i milloren l’autopercepció de la simptomatologia ansiosa lleu.

En l’estudi previ, la metgessa ha analitzat diversos projectes mèdics relacionats amb les arts com la iniciativa britànica “Reading Well Books on Prescription”, que va aconseguir que els pacients milloressin els coneixements sobre la patologia que patien i augmentessin el seu nivell de confiança en la gestió dels símptomes.