La presentació, que es portarà a terme dissabte 27 de gener, anirà a càrrec de l’exalcalde Josep Maria Panicello. La recaptació obtinguda es destinarà íntegrament a la realització d’activitats de l’Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles.

  • Categoritzat com: Benestar Social i Inclusió

El Casal Municipal de la Gent Gran acollirà la presentació del llibre “150 Tastets de Poblet”, de l’escriptor doctorat en Història Jordi Rius Jové, el proper dissabte 27 de gener a les 12 hores. La recaptació obtinguda amb la venda de llibre solidari es destinarà íntegrament a la realització d’activitats dels diferents serveis de l’Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles.

L’acte se celebrarà a l’auditori (tercera planta) del Casal, situat al passeig Sant Joan Baptista, 13 de Cambrils i serà presidit per l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, acompanyat per la regidora de Benestar Social, Teresa Recasens. La presentació anirà a càrrec de l’exalcalde de Cambrils Josep Maria Panicello i hi intervindran l'alcalde de Cambrils; la directora del Col·legi La Salle de Reus, Alicia Fernández; el president de l’Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles, Jordi García, i l’autor del llibre, Jordi Rius.

Aquests tastets consisteixen en 150 experiències breus, però intenses, de la importància que el Monestir de Poblet va tenir en la història de bona part de la Catalunya nova. Es tracta d’un llibre escrit amb rigorositat històrica i documental, ple de curiositats i anècdotes, que endinsa a lectors i lectores en el Monestir de Poblet, la seva vida, l’art i l’arquitectura.

La producció d’aquest llibre, editat per l’Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles, no hagués estat possible sense la participació directa de les persones usuàries dels serveis de l’entitat, que van escollir les seves fotografies, ni sense la implicació de les professionals i la junta directiva de l’associació.

La presentació s’emmarca  dins de les activitats de sensibilització que l’entitat realitza al llarg de l’any per lluitar contra l’estigma de les persones amb problemes de salut mental i donar visibilitat a l’entitat.

Interiorisme i salut mental

D’altra banda, l’Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles també ha organitzat una xerrada gratuïta sobre interiorisme i salut mental el proper dimarts 23 de gener a les 11 hores al Casal de la Gent Gran. La conferència anirà a càrrec de la dissenyadora d’interiors Verònica Martín, especialitzada en disseny sensible i accessible.

La dissenyadora parlarà sobre les estratègies basades en l’accessibilitat cognitiva, la neuroarquitectura, la biohabitabilitat i la geobiologia per aplicar a interiors i crear entorns amables, adequats i saludables física, emocional i mentalment, especialment a persones neurodivergents.

Cal tenir en compte que el disseny pot millorar la qualitat de vida a la casa i a la feina, ja que l’entorn incideix directament en les emocions, que marquen les conductes que omplen el nostre dia a dia.

El club social

L’Associació Salut Mental Dr. Tosquelles té un conveni amb el Departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Cambrils i des del 2020 ofereix un servei de club social especialitzat per a persones que tenen un trastorn mental sever des del Casal Municipal de la Gent Gran de Cambrils.

L’objectiu del club social és augmentar la participació de les persones afectades i les diferents maneres de vinculació amb la comunitat mitjançant l’ocupació significativa del temps lliure. La capacitat del servei és d’entre 15 a 30 persones usuàries a la setmana i  l’horari d’atenció és de dilluns a divendres de les 9 a les 13 hores i els dissabte de manera quinzenal. 

A més de la sessió de l’espai per part de l’Ajuntament per poder desenvolupar aquesta activitat, l’acord inclou el compromís de l’associació de portar a terme diverses activitats comunitàries de sensibilització per lluitar contra l’estigma i la discriminació en l’àmbit de la salut mental.