La iniciativa s’emmarca en el projecte “Viu la Posidònia” impulsat conjuntament pels Ajuntaments de Cambrils, Eivissa i Dénia. La mostra, que ja va passar per Cambrils el passat març, es pot visitar fins el 5 de novembre a les sales de la Casa de Cavallers de la ciutat valenciana. La regidora de Turisme i Platges de Cambrils, Camí Mendoza, va participar ahir a l’acte d’inauguració.

  • Categoritzat com: Turisme
  • Serveis associats: Fons Next Generation

L'exposició col·lectiva itinerant “L’art de la posidònia” es va inaugurar ahir a la Casa de Cavallers de Dénia, on es podrà visitar fins el 5 de novembre. La mostra, presentada oficialment a Madrid a principis d’any durant la celebració de la Fira Internacional de Turisme FITUR, és una de les accions del projecte de creació d’experiències turístiques sostenibles "Viu la posidònia", impulsat conjuntament pels ajuntaments de Dénia, Cambrils i Eivissa i subvencionat pel Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme, dins del programa ‘Experiències Turisme Espanya’, amb finançament dels fons europeus Next Generation.

ES_Financiado_por_la_Unión_Europea_RGB_MONOCHROME.png

La regidora de Turisme i Platges de Cambrils, Camí Mendoza, va participar ahir a l’acte d’inauguració i va destacar la importància de l’exposició  per “donar visibilitat a aquesta plana oceànica mil·lenària fonamental per a la preservació de les nostres platges i ecosistemes marins”.

“Estem convençuts que iniciatives com aquestes ajudaran a la sensibilització del valor natural d’aquesta planta aquàtica encara poc coneguda, que tenim el privilegi de tenir a les nostres costes i que és bàsica per a l’equilibri ambiental del nostre mar”, va afirmar la regidora.

Camí Mendoza també va tenir paraules d’agraïment per l’artista cambrilenc David Callau, amb especial menció a les sinèrgies creades entre els artistes participants; als fotògrafs de Cambrils, que han aportat les seves obres a l’exposició col·lectiva, i als Ajuntament de Dénia i Eivissa, que han apostat per aquest projecte conjunt de turisme sostenible.

La mostra inclou peces amb dissenys únics de joieria, ceràmica, pintura i escultura d’artistes de les tres ciutats, que tenen en comú la creativitat al voltant de la posidònia, amb l’objectiu de donar visibilitat a aquesta planta aquàtica del Mediterrani amb altíssim valor ecològic.

L’exposició es va estrenar a Madrid el passat mes de gener coincidint amb la fira FITUR, i el mes de març va arribar a la Galeria 7D’art Cambrils de David Callau. El seu recorregut continua ara a Dénia i finalitzarà la primavera del 2014 a Eivissa.

Propostes creatives

Cambrils presenta en aquesta exposició diferents obres pictòriques realitzades amb posidònia de l’artista David Callau Gené. Després d'estudiar el tractament de la planta seca, Callau va aconseguir transformar-la en un pigment natural com a base per a les seues pintures. Així va començar un dels seus primers treballs amb la posidònia. Posteriorment, a Cambrils, va seguir un procés artístic d’investigació sobre la posidònia i la textura natural de la seua forma i el seu cos per traslladar-la al llenç. El resultat és un treball on la posidònia forma barreres de matèria, que des de l’aire s’assemblen als mars que banyen Eivissa, Dénia i Cambrils. La participació artística de Cambrils es completa amb 6 imatges de la praderia de posidònia de les platges de l’Esquirol i del Cavet, signades per Rosa M. Vilella i per l’empresa Glups Diving. 

Per la seva banda, Dénia aporta una sèrie de peces de ceràmica creades amb un procés inspirat en la posidònia i firmades per Magari Things, o el que és el mateix, per Angélica Fossemó i Jean Fleche. Creadors locals que conjuguen l’alquímia dels compostos i modelen a mà i al torn, amb esmalts propis, utilitzant la posidònia en el procés de cocció i presentació de les peces.

Els artesans utilitzen la tècnica mil·lenària japonesa “raku”, que consisteix a traure la peça roent del forn i ofegar-la en un dipòsit amb materials combustibles, en aquest cas, posidònia, la qual cosa genera una gran quantitat de fum que l’ennegreix. A més, apliquen directament les fulles de la planta en les ceràmiques perquè hi graven la seua empremta després de la cocció.

La ciutat d’Eivissa mostra en l’exposició l’obra dels joiers Elisa Pomar i Enric Majoral. Elisa Pomar, descendent directa de la nissaga joiera eivissenca per excel·lència, prossegueix amb la seua tasca centrada en evolucionar i contemporitzar la tradició ancestral d’Eivissa. En l’exposició mostra una espectacular ‘emprendada’ (conjunt de joies que vesteixen el conegut com a ball pagés, el ball tradicional eivissenc), que en aquest cas incorpora peces, elements i formes de l’ecosistema marí. En les joies que mostra l’exposició, Elisa Pomar parteix de la posidònia i de la seua interacció amb altres organismes aquàtics com a inspiració i els fa protagonistes del seu particular univers de joieria barroca. El 2016 va rebre la Medalla d’Or del Consell d'Eivissa en reconeixement a la seva trajectòria.

El projecte vital i creatiu d’Enric Majoral comença a l’illa de Formentera als anys 70, on l’artista s’inicia en l’ofici de joier de manera autodidacta, creant des de l’experimentació i la tècnica artesana. L’any 2001 Enric Majoral crea la col·lecció ‘Posidònia’, inspirada en la planta marina protegida a les Pitiüses com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es tracta d’una col·lecció que s’adapta al cos de manera orgànica i que destaca per la seua simplicitat, minimalisme i moviment. Enric Majoral va rebre el Premi Nacional d’Artesania atorgat pel Ministeri  d’Indústria l’any 2007, així como el premi Ramón Llull del Govern Balear el 2019. El Museum Of Arts and Design de Nova York compta amb dues de les seves joies en la seva col·lecció permanent.

La Fundació Baleària col·labora en la mostra aportant obra de l’escultor Antonio Villanueva i de la pintora Júlia Ribas. Antonio Villanueva, artista toledà afincat a Eivissa en la dècada dels 70, va adquirir fa temps el compromís de donar-li visibilitat a la posidònia a través de les seues escultures, amb les quals vol conscienciar l’espectador sobre la importància de preservar-la.

La pintora Júlia Ribas s’inspira en els seus arrels, la mar i la seua terra, Eivissa.  El paisatge natural de l’illa – assenyala la historiadora de l’art Sandra Pilato- és font d’inspiració per a explorar diferents possibilitats tècniques i mostrar-nos la seua visió de la vida. En la seua sèrie Posidònia, el reflex de les aigües del Mediterrani se situa baix la silueta retallada d’Eivissa. El realisme que aconsegueix amb l’ús de metall oxidat dona vida a la posidònia i accentua el seu protagonisme en la preservació de la nostra mar.

Retrats de la vida submarina

L’exposició incorpora, a més, una mostra de fotografies del fons marí de fotògrafs de Dénia, Eivissa i Cambrils. Les imatges mostren la riquesa de l’ecosistema marí, posant el focus no sols en les praderies de posidònia que poblen el fons del litoral, sinó també en la varietat d’espècies aquàtiques que hi viuen al voltant.

Logotips Next Gen Viu la Posseidonia