La mostra, que s’inaugurarà el proper 8 de novembre al Centre Cultural de Cambrils, un dels espais afectats pels bombardejos. Abans de començar la inauguració, es farà un reconeixement a les 11 víctimes mortals de Cambrils.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

L’exposició “Catalunya bombardejada” ,produïda per la Generalitat de Catalunya, s’inaugurarà el proper divendres 8 de novembre a les 8 del vespre a la Sala el Pati del Centre Cultural  L’acte, organitzat per l’Ajuntament i el Museu d’Història de Cambrils, serà presidit per l’alcaldessa, Mercè Dalmau, i comptarà amb la presència del director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Palou-Loverdos, i el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura, Francesc Garriga.

L’exposició pretén fer memòria dels fets ocorreguts ara fa 75 anys quan, durant la Guerra Civil espanyola, es va escollir com a estratègia bèl·lica el bombardeig sobre la població civil. Aquest mètode de guerra practicat després pels dos bàndols a la Segona Guerra Mundial, va ser especialment dur sobre Catalunya, amb molts municipis afectats. A l’exposició es poden conèixer aquestes conseqüències presentant primer els efectes generals sobre la reraguarda republicana que deixà de ser-ho a l’esdevenir objectiu de l’aviació franquista, amb el decisiu suport de l’aviació alemanya i italiana. Posteriorment, la mostra es centra en els bombardeigs sobre les centrals hidroelèctriques iniciats al febrer de 1937 que traslladaren els horrors de la guerra als tranquils poblets del Pirineu.

L’exposició es presenta a un dels espais cambrilencs afectats per aquells bombardejos que es van iniciar també a Cambrils el 19 juliol de 1937 i que no van acabar fins a principis de gener de 1939. En total van ser 55 atacs que van provocar 11 víctimes mortals i més d’una vintena de ferits. Per aquest motiu, des de la Generalitat de Catalunya es va oferir l’exposició a Cambrils com a municipi afectat, a més de proposar realitzar un reconeixement a les víctimes mortals amb un acte senzill però sentit que es portarà a terme just abans de la inauguració.

La mostra “Catalunya bombardejada” restarà a Cambrils fins el dia 28 de novembre dins els actes del cicle “Ports, camins i trens. Cambrils nus històric de comunicació”, organitzats per l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils.