La mostra s’inaugurarà a la Sala Àgora de l’Ajuntament el proper divendres, 16 d’octubre, a les 19:30 hores. Serà la primera vegada que les imatges es poden veure a la demarcació de Tarragona.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

L’exposició “Barcelona gitana” del fotògraf francès Jacques Léonard S’inaugurarà el proper 16 d’octubre, a les 19:30 hores, a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils, on es podrà visitar fins el 20 de novembre.

La regidoria de Cultura tenia previst instal·lar aquesta exposició el passat abril, en el marc del Dia Internacional del Poble Gitano, però la situació sanitària va obligar a suspendre totes les activitats. Serà la primera vegada que les imatges del fotògraf francès Jacques Leonard s’exposen a la demarcació de Tarragona.

L’exposició ha estat produïda i comissariada per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i la itinerància coordinada per la Fundació Photographic Social Vision, que representa l’Arxiu Família Jacques Léonard.

La instal·lació inclou un text biogràfic escrit pel fotògraf Jordi Calafell, que ha comissariat la mostra:

«Jacques Léonard (París, 1909 - l’Escala, 1994) va establir la seva residència a Barcelona l’any 1952 quan es va enamorar de Rosario Amaya, una gitana de les barraques de Montjuïc. Aquest aspecte biogràfic és d’una importància vital, ja que és el desencadenant d’una pràctica fotogràfica d’àmbit domèstic –no professional- en un territori cultural, el gitano, situat al marge d’una idea consensuada sobre Barcelona.

El resultat d’aquesta pràctica constitueix, possiblement, l’arxiu fotogràfic més important conservat sobre gitanos i cultura gitana a la ciutat de Barcelona, amb una cronologia que s’inicia el 1952 i arriba a mitjan anys 70.

Al payo Chac, que és com l’anomenava la gran família gitana, se li obrien les portes de totes les barraques i, malgrat la seva estrangeria, tenia el vistiplau per fer fotografies des de dins. Aquest fet el diferencia dels seus col·legues barcelonins de la nova avantguarda (Català-Roca, Miserachs, Maspons, etc.), els quals, en les seves incursions en aquell territori, sempre van treballar des d’una mirada que es reafirmava sociològicament i cultural en la seva externalitat. Mentre aquests fotografiaven les barraques i els gitanos alimentant un sentiment paternalista, denunciant el barraquisme o enregistrant escenificacions folklòriques, Léonard ho feia com un etnòleg: documentant la cultura i el poble gitanos des d’una òptica històrica i contemporània, i transmetent-ne una imatge absolutament digna.

El treball de Jacques Léonard s’integra en els paràmetres de la fotografia humanista tan en voga a mitjan segle XX, però té el valor afegit d’enregistrar una Barcelona que els autors reconeguts van deixar fora de camp. Amb aquesta exposició, produïda per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona recupera un fotògraf i contribueix, amb un relat nou, a la construcció fotogràfica de la ciutat.»