La mostra, que es va inaugurar divendres, es pot visitar fins el 31 de gener al Museu Molí de les Tres Eres

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Cultura i Festes
  • Serveis associats: Arxiu Cultura

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va presidir divendres la inauguració de l’exposició “Antoni de Gimbernat, cambrilenc il·lustre” al Museu Molí de les Tres Eres. La mostra recull nombroses imatges, llibres i documents que descobreixen diferents aspectes de la vida d’aquest cirurgià il·lustre, en el marc de la celebració de l’Any Gimbernat. L’exposició, que es podrà visitar fins el 31 de gener de 2017, està organitzada pel Centre d’Estudis Cambrilencs, l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils.

Concretament, l’exposició conté fotografies relacionades amb els diferents actes commemoratius que s’han realitzat a Cambrils en record del metge, entre les que destaca la inauguració del monument situat a l’Avinguda Vidal i Barraquer. També s’hi poden trobar llibres antics que parlen de la vessant científica del metge com ara la biografia escrita pel seu fill Agustí Gimbernat l’any 1828.

A més, s’exposa la partida de naixement d’Antoni de Gimbernat, notícies publicades dels homenatges a la Revista Cambrils, el segell de correus amb la imatges del doctor realitzat amb motiu del 250 aniversari del seu naixement i cartells publicitaris dels actes d’homenatge a la Universitat de Barcelona amb motiu del 250 aniversari del seu naixement.

Finalment, destaca una reproducció de la súplica que Antoni de Gimbernat va presentar a la Cort per tal d’obtenir el privilegi de dues parelles del bou per pescar a Cambrils, una de les descobertes recents de la vida del cirurgià.

En el seu parlament, l’alcaldessa va fer memòria de les commemoracions i reconeixements a Gimbernat realitzats al llarg de la història, des que el 1890 l’Ajuntament de Cambrils va decidir dedicar-li un carrer. Però aquest 2016, coincidint amb el segon centenari de la mort de Gimbernat, per primera vegada s’ha organitzat un programa que s’ha allargat durant tot un any.

Tot i que encara no és l’hora de fer el balanç final, perquè queden activitats importants com la jornada acadèmica, l’alcaldessa va explicar que les activitats realitzades durant els darrers mesos per la Comissió Gimbernat “han permès acostar Antoni de Gimbernat a la ciutadania com mai s’havia fet fins ara a Cambrils”.

L’Any Gimbernat, que continuarà fins el mes de febrer, combina la recerca sobre el personatge amb l’aparició de novetats biogràfiques importants, amb la divulgació per a tots els públics i la realització d’activitats amb elevada rellevància acadèmica. En aquesta línia, s’han programat actes de caire evidentment mèdic, però també literari, històric, artístic, protocol·lari, científic, i fins i tot, turístic.