Es podrà visitar a la Casa de Cultura de Tossa de Mar fins el 19 de juliol L’exposició va ser produïda per l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils el 2011

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

Des del 7 de juliol, es pot veure a Tossa de Mar (la Selva, Girona) l’exposició “1911. Sobreviure a la tempesta”. La mostra temporal arriba a la Costa Brava de la mà del Centre d’Estudis Tossencs i l’Ajuntament de Tossa de Mar en motiu de la celebració aquest cap de setmana de la jornada “L’obra pública i els seus professionals (segles XVIII-XX)”, en el marc de les activitats commemoratives del 1r Centenari del Far de Tossa.

La Casa de Cultura de Tossa (Av. del Pelegrí, 6), acollirà aquesta exposició itinerant fins el dia 19 de juliol dins l’horari habitual de l’equipament.

D’aquesta manera, la tempesta que afectà per la Candelera de 1911 la costa mediterrània de Catalunya i el País Valencià, continua sent recordada, tant a les poblacions costaneres que van patir la mort d’alguns dels seus pescadors, com a les que van viure diverses escenes de salvament de barques o naufragis. No és el cas de Tossa de Mar, ja que la tempesta no arribà a afectar la Costa Brava, però si que ens serveix per conèixer com es vivia de la mar abans de la motorització de les embarcacions de pesca.

És doncs una nova ocasió per recordar les famílies que van patir les conseqüències humanes i econòmiques del terrible temporal de la Candelera de 1911, especialment els més d’un centenar de mariners que van perdre la vida mentre treballaven a la mar aquells dies d’hivern.

L’exposició la van produir fa 6 anys l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils, i des de llavors l'han vista més de 60.000 persones a les seves estades a Cambrils, Badalona, Barcelona, l’Ametlla de Mar, Vilassar de Mar, Caldes d'Estrac, Tarragona, Sant Feliu de Guíxols, Reus, Sant Carles de la Ràpita, Riudecanyes, Salou i ara Tossa de Mar.

“1911. Sobreviure a la tempesta” va ser només un dels fruits de la recerca. L’Arxiu Municipal, el Museu d’Història de Cambrils i els diferents municipis afectats continuen recollint testimonis orals indirectes d’aquest temporal. De fet, l’exposició ha servit per donar a conèixer la tempesta, però també per localitzar nous testimonis a través de la visita a la mostra itinerant i del bloc col·laboratiu anomenat Memòria viva del temporal que podeu trobar a https://1911temporal.wordpress.com/