La inauguració va comptar amb la participació del director del Museu d’Història i l’arxiver municipal de Cambrils

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Cultura i Festes
  • Serveis associats: Arxiu Cultura

El passat dijous 17 de novembre es va inaugurar l’exposició “1911. Sobreviure a la tempesta” al vestíbul del Teatre Auditori de Salou (TAS). L’acte es va iniciar amb una introducció històrica al temporal a càrrec de Gerard Martí, director del Museu d’Història de Cambrils. A continuació l’arxiver municipal de Cambrils, Pedro Otiña, va presentar el blog https://1911temporal.wordpress.com/ on hi ha recollit una gran quantitat d’informació relacionada amb el terrible temporal que va partir la costa catalana i valenciana el 31 de gener de 1911.  Posteriorment es va visitar l’exposició presentant els diferents aspectes que es tracten als plafons.

La mostra, produïda per l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, pretén fer memòria sobre els tristos fets ocorreguts a l’entorn del 31 de gener de 1911 i que van afectar la costa mediterrània des del Maresme fins a València. Més d’un centenar de persones van perdre la vida, a conseqüència del terrible temporal marítim que va agafar desprevinguts a pescadors i mariners, 15 dels quals eren de Cambrils. També es van veure afectats altres municipis de Catalunya, com Caldes d’Estrac, Vilassar, Badalona, Barcelona i l’Ametlla de Mar, i diverses poblacions del País Valencià.

D’aquesta manera l’exposició continua la seva itinerància, que ja recalat a 15 municipis i l’han vist més de 60.000 persones, que demostra l’alt interès que el tema ha aixecat entre la ciutadania. Aquesta mostra és només un dels fruits de la recerca. L’Arxiu Municipal, el Museu d’Història de Cambrils i els diferents municipis afectats continuen recollint documentació i testimonis orals indirectes d’aquest temporal.