La mostra itinerant forma part d’un programa de xerrades dedicades a la mar que s’organitzen a l’Hospitalet de l’Infant entorn de Sant Pere
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Arxiu
El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant i l’Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a l’Hospitalet amb la col·laboració del seu consistori, van iniciar el passat divendres 3 de juny, les II Jornades Marítimes de l’Hospitalet de l’Infant. Ho varen fer amb la inauguració al hall del Teatre Auditori del Centre Cultural Infant Pere - L'Hospitalet de l'Infant l’exposició itinerant ”1911. Sobreviure a la tempesta”, produïda per l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils. Per aquest motiu, el director del museu Gerard Martí, va realitzar una conferència el passat divendres amb posterior visita comentada a l’exposició. A més d’explicar el context general dels fets ocorreguts al 1911, es destacaren alguns dels lligams de la mostra amb el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Es va fer però especial èmfasi en l'impacte que la tempesta va tenir en diferents poblacions de les costes catalanes i valencianes, tant pel que fa a les víctimes personals com a la reflexió sobre les condicions de vida i de feina de la població marinera.
La mostra que es podrà visitar fins al 30 de juny de 2016, va ser produïda al 2011 per l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils. Pretén fer memòria sobre els tristos fets ocorreguts a l’entorn del 31 de gener de 1911 i que van afectar la costa mediterrània des del Maresme fins a València. Més d’un centenar de persones van perdre la vida, a conseqüència del terrible temporal marítim que va agafar desprevinguts a pescadors i mariners, 15 dels quals eren de Cambrils. D’aquesta manera l’exposició continua la seva itinerància, que ja recalat a 14 municipis i l’han vist gairebé 60.000 persones, que demostren l’alt interès que el tema ha aixecat entre la ciutadania. Aquesta mostra és només un dels fruits de la recerca. L’Arxiu Municipal, el Museu d’Història de Cambrils i els diferents municipis afectats continuen recollint documentació i testimonis orals indirectes d’aquest temporal.