• Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

La Sra. Montse Adan, Directora de Comunicació i Relacions Institucionals del Port de Tarragona, va inaugurar ahir al vespre l’exposició 1911. Sobreviure a la tempesta a la sala d’exposicions de l’Arxiu del Port de Tarragona. Després del parlament inaugural, es va visitar l’exposició amb el guiatge de Coia Escoda, responsable de l’Arxiu del Port de Tarragona i Gerard Martí, director del Museu d’Història de Cambrils.

D’aquesta manera, la tempesta és recordada en una de les poblacions que va viure tant la mort d’alguns dels seus pescadors (el balanç final va ser de 6 víctimes de Tarragona) com diverses escenes de salvament de barques. És doncs una nova ocasió per recordar les famílies que van patir les conseqüències humanes i econòmiques del terrible temporal de la Candelera de 1911, especialment els més d’un centenar de mariners que van perdre la vida mentre treballaven a la mar.

Aquesta exposició la van produir l’any 2011 l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils. Des de llavors, l'han vist 56.383 persones a les seves estades a Cambrils, Badalona, Barcelona, L’Ametlla de Mar, Vilassar de Mar, Caldes d'Estrac, L'Ametlla de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Reus, Sant Carles de la Ràpita i Salou.

Aquesta exposició és només un dels fruits de la recerca que s’està realitzant sobre aquest tema que toca tan directament les condicions de vida i de treball a la mar a inicis del segle XX. L’Arxiu Municipal, el Museu d’Història de Cambrils i els diferents municipis afectats continuen recollint testimonis orals indirectes d’aquest temporal. De fet, al llarg dels mesos de la seva itinerància l’exposició ha servit per donar a conèixer la tempesta però també per localitzar nous testimonis.

Serà present fins el proper 22 d’agost a la seu de l’Arxiu del Port de Tarragona (carrer d’Anselm Clavé, núm. 2) i es podrà visitar amb accés lliure de dilluns a divendres de 10 a 14 hores.