El municipi és pioner a Catalunya en implantar la gratuïtat del transport públic. Caldrà comprar una targeta per sis euros que es renovarà anualment. És una prova pilot fins el 31 de desembre, que tindrà continuïtat si obté bons resultats.

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Transport i Mobilitat (Aparcam)
  • Serveis associats: Aparcaments i Mobilitat de Cambrils

Les dues línies d’autobús urbà de Cambrils seran gratuïtes pels empadronats al municipi a partir del 22 d’abril, el primer dia laborable després de les vacances de Setmana Santa. El regidor de Governació, Dani Milan, ha anunciat avui aquesta iniciativa, pionera a Catalunya, que segueix el model implantat amb èxit a diferents poblacions europees, que han optat per oferir el transport públic gratuït per millorar la mobilitat i reduir les emissions contaminants.

La mesura s’emmarca en el primer punt del Pla de Mobilitat Urbana, que es va presentar el passat 31 de gener després d’un procés participatiu amb tots els agents implicats.

Les targetes identificatives que donen dret a un número il·limitat de viatges fins el 31 de desembre es podran adquirir des del dilluns 7 d’abril per només 6 euros, que serà l’únic que hauran d’abonar directament els usuaris. S’hauran de sol·licitar a la Comissaria de la Policia Local de 8 del matí a 6 de la tarda.

La iniciativa tindrà continuïtat més enllà del 2014 si la prova pilot obté bons resultats, com és previsible per l’experiència de les tres campanyes de gratuïtat realitzades el 2012 i 2013. Dani Milan ha explicat que el funcionament es valorarà amb els criteris de l’eficiència i la sostenibilitat. 

Mitjançant un projecte integrador que engloba aquesta i altres mesures, Cambrils, que ja és referència internacional per la seva xarxa de carrils bici, vol aconseguir arribar a un 40,2% de desplaçaments no motoritzats i una reducció del 5,05% d’emissions de CO2 en quatre anys.

Per portar a terme la mesura, l’Ajuntament només haurà d’assumir l’11,7% del cost servei que correspon a la part que fins ara pagaven els usuaris residents amb la compra del bitllet o abonaments, ja que el 79% restant ja era subvencionat i l’altre 9,3% són viatges realitzats per persones de fora de Cambrils.

Assumint aquest 11,7% del cost, l’Ajuntament pretén fomentar l’ús del transport públic, tenint en compte la quantitat de desplaçaments interns motoritzats que es realitzen a causa de la distància entre el centre d’equipaments i serveis de Cambrils i els barris de ponent i llevant. D’aquesta manera, disminuiria el nombre de vehicles circulant i les conseqüents congestions de trànsit, els problemes d’aparcament i la contaminació i milloraria la seguretat a la xarxa viària, la mobilitat i la connexió entre el centre i els barris. A més hi ha molts casos internacionals que han demostrat que el transport gratuït incentiva que les persones surtin més i comprin més i per tant es podria traduir en un impuls per l’economia local.

El regidor ha assegurat que l’augment de la despesa per les arques municipals es veurà compensada amb les nombroses avantatges que es pretenen assolir. “Volem facilitar als ciutadans els seus deplaçaments per anar a comprar, a treballar, a estudiar, al metge o a qualsevol altre equipament sense haver de recórrer al cotxe”, ha afirmat Milan.

Tres campanyes de gratuïtat

Les tres campanyes realitzades entre el 2012 i el 2013 van ser un èxit. Durant els dies de gratuïtat van augmentat un 40% els viatgers i posteriorment es retenir entre un 5 i un 10% d’aquests nous usuaris.

El resultat d’aquestes iniciatives, conjuntament amb les actuacions en la millora de la informació i la seva difusió i l’adequació a la demanda, ha estat un augment considerable en l’ús del transport urbà. Concretament, s’ha passat dels 16.000 usuaris del 2009 als quasi 28.000 del 2013.

A més, en els últims cinc anys l’optimització de les expedicions, les negociacions  amb l’operador i l’augment d’usuaris han permès reduir el cost per viatger de 9,3 a 4,6 euros per expedició.

Xarxa urbana

La xarxa de transport urbà de Cambrils està formada per dues línies que en període escolar uneixen els barris i urbanitzacions localitzades a est i oest amb el centre de la població. Així mateix, els recorreguts arriben als centres generadors de mobilitat prioritaris com ara equipaments i serveis amb més demanda (escoles, instituts, Hospital de dia, estació d’autobusos, Ajuntament, Policia, Casal o Poliesportiu).

L1-Línia de Llevant – Uneix urbanitzacions de Llevant amb centre pel vial del Cavet.
L2-Línia de Ponent – Uneix urbanitzacions de Ponent amb centre per Orquídies.

Mobilitat intel·ligent

Paral·lelament, una de les mesures previstes en la línia d’avançar cap a una mobilitat intel·ligent, un dels set pilars de les smartcities, és la introducció de sistemes de millora d’informació per tal que els usuaris puguin obtenir totes les dades necessàries per planificar i realitzar el seu desplaçament mitjançant els dispositius mòbils o l’accés a internet.

Es tracta d’un traçador d’autobús online per saber on és cada autobús i quan trigarà en arribar. En una primera fase serà una eina d’informació interna però posteriorment també serà consultable pels usuaris. A més, s’hi afegirà una altra aplicació perquè els viatgers puguin avisar de les incidències i compartir altres informacions d’interès.

Aquest sistema permetrà optimitzar les tasques de gestió del servei amb l’anàlisi de les dades, la informació en temps real i la coordinació de les línies, entre altres.