La iniciativa s’emmarca en el 25è aniversari de la fundació de l’entitat i compta amb el suport del Departament de Cultura de l’Ajuntament. Les banderoles s’han instal·lat a diferents balcons, segons les ubicacions de les imatges realitzades durant la primera meitat del segle XX.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

Els carrers i places del barri antic de Cambrils s’han omplert de fotografies antigues. L’associació de veïns El Portal del Barri Antic de Cambrils ha instal·lat aquesta setmana 25 banderoles amb imatges de la primera meitat del segle XX, amb el suport del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.

Ahir l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Cultura, Cinta Ballesté, i el regidor de barri, Eduard Pellicer, van fer un recorregut per l’exposició acompanyats per diversos membres de l’associació veïnal.

La mostra “Records del barri antic” s’havia d’instal·lar just a l’inici de la crisi i s’ha hagut d’ajornar en diverses ocasions fins aquest mes de juny. La instal·lació s’emmarca en la celebració del 25è aniversari de l’entitat, fundada l’any 1994 i que actualment és l’associació veïnal amb més socis del municipi.

La iniciativa compta amb la col·laboració del veïnat del barri, que ha cedit temporalment els seus balcons, així com amb l’Escola Municipal de Música, el Centre Cultural, la Torre del Llimó, la colla castellera Xiquets de Cambrils i Tota l’Endenga.

Amb aquest projecte, l’associació de veïns El Portal busca donar a conèixer una mica més el barri i connectar el Cambrils actual amb el passat, utilitzant material gràfic cedit per l’Arxiu Municipal de Cambrils.

Les 25 fotografies, que es podran veure durant tot l’estiu, s’han penjat seguint la ruta detallada en els 1.500 fulletons informatius que s’han fet en diversos idiomes. Les fotografies són de la primera meitat del segle XX, i s’ha intentat instal·lar-les en el mateix indret on varen ser fetes, per facilitar la comparació entre l’ara i l’abans. Les banderoles permeten fer un petit exercici de retrofotografia comparant els espais urbans amb temps pretèrits.

Aquesta és la primera activitat que emprèn l’associació després de l’aturada obligada amb la crisi sanitària i esperen que sigui una represa amb l’empenta que sempre ha caracteritzat l’entitat.

L’associació agraeix la desinteressada col·laboració del veïnat del barri i convida a tothom a gaudir d’aquesta exposició de format ampli i a l’aire lliure: “Veniu al barri antic i deixeu-vos encisar per la seva història i el seu ambient acollidor”.

Relació d’imatges

El tríptic informatiu inclou un mapa amb una proposta d’itinerari i la relació numerada de les 25 imatges que es poden veure:

1- Carruatge pel carrer Sant Plàcid
2- Portal carrer Hospital
3- Antiga Plaça de la Constitució
4- Tartanes de Riudoms vers la platja
5- Festa de Sant Antoni
6- Dinar de Barri
7- Recapte del DOMUND
8- Processó
9- Torre del Llimó
10- Catifes de flors per Corpus
11- Carrer engalanat
12- Carrer Major
13- Carrer Castlà
14- Rentadors
15- Dones al carrer
16- Corpus
17- Carrer Major
18- Atzucac
19- Gegants
20- Anem a la plaça
21- Catifes de flors per Corpus
22- Festes de Barri
23- Fira de Cambrils
24- Processó
25- Santa Missió