• Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Arxiu

Amb motiu de l’inici de la Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils, des d’avui ja es pot visitar al web de l’Arxiu Municipal de Cambrils l’exposició Cambrils, sol, marinada i romesco.

Es tracta de la versió virtual de l’exposició que va produir l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils dins del marc de les 2es Jornades del Romesco de Cambrils, i que es va veure a la Sala Àgora del 6 de maig al 31 d’agost de 2014.

L’exposició ofereix un tast de les diferents edicions del Concurs de Mestres Romescaires que es van organitzar a Cambrils durant la segona meitat del segle XX, en diverses etapes des de la dècada de 1960 fins al 1998.

A través d’una vintena de fotografies del fons de l’Arxiu Municipal, d’objectes dels fons del Museu d’Història de Cambrils i d’una selecció del ressò que aquestes edicions van tenir a la premsa, veiem la feina d’un seguit de pescadors (alguns en actiu i altres jubilats) que sortien a mostrar en públic el ranxo que habitualment preparaven a bord de les embarcacions. Aquest ranxo el cuinaven amb el producte fresc acabat de pescar a la mar de Cambrils, a partir d’una tradició de treball i alimentació elaborada durant segles.

A mitjan segle XX, quan Cambrils estava experimentant una gran transformació econòmica, social, demogràfica i urbanística, la feina dels romescaires va ser considerada un símbol de les arrels tradicionals a partir de les quals s’estava configurant la nova oferta turística del municipi. És en aquest context que es va organitzar el Concurs de Mestres Romescaires i va néixer el lema Cambrils. Sol, marinada i romesco.

Una part de les fotografies de l’exposició procedeixen del fons de l’Arxiu Municipal de Cambrils, i altres han estat cedides per particulars.