Des d’avui dilluns es pot visitar a la xarxa la mostra “Rieres de Cambrils” i del 4 al 18 de juny s’imparteix el curs “Com es fa un arbre genealògic”

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

L’Arxiu Municipal de Cambrils (AMCAM) participa per tercer any a la Setmana Internacional dels Arxius, que se celebra entre els dies 9 i 15 de juny, amb dues iniciatives. D’una banda, des del passat dimecres i fins al dia 18 de juny s’està realitzant el taller Com es fa un arbre genealògic. De l’altra, des d’aquest dilluns 9 de juny es pot visitar a la xarxa la versió virtual de l’exposició Rieres de Cambrils, que l’AMCAM va produir per a la passada edició de la Fira de Cambrils, i que es va poder visitar a l’estand institucional de l’Ajuntament de Cambrils.

Rieres de Cambrils

A través de 49 imatges datades entre 1900 i 1994, l’exposició Rieres de Cambrils  proposa un recorregut visual per les rieres, torrents i barrancs del terme.

Les imatges mostren l’orografia de les rieres, la seva vegetació i el seu comportament en els moments en què, fruit de l’evolució pròpia del clima del nostre territori, deixen de ser corrents secs i esdevenen cursos d’aigua de vegades força violents. Però també mostren la relació (a cavall entre l’aprofitament i el respecte) que els cambrilencs han tingut amb les rieres del terme municipal al llarg de la història. S’hi recullen escenes d’oci (dies al camp, curses a peu, en bicicleta o de motocròs), de circulació pel llit de les rieres… I també cambrilencs afectats per les rierades.

Precisament enguany fa 20 anys de la darrera gran rierada que ha patit Cambrils (la del 10 d’octubre del 1994) i 10 anys de l’última que ha provocat víctimes mortals (el 6 de setembre del 2004). També s’acompleix el 40è aniversari de les obres de canalització de la riera d’Alforja i del Regueral. Per tot plegat, el recull d’imatges d’aquesta exposició vol contribuir a refrescar la memòria gràficade les rieres i aportar elements de reflexió sobre la relació que històricament els cambrilencs han tingut amb elles.

Amb la publicació d’aquesta exposició virtual, l’AMCAM continua divulgant per diferents canals elements del patrimoni documental, sempre seleccionats i situats en el seu context, per tal d’ajudar a comprendre millor la història i la realitat de Cambrils.

La Setmana Internacional dels Arxius

El Dia Internacional dels Arxius va ser creat per la UNESCO l’any 2008. A Catalunya, les activitats s’allarguen tota una setmana i els coordina la Generalitat de Catalunya. Els objectius a nivell internacional són conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius perquè aquests constitueixen la base dels seus drets i de la seva identitat; sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament; sensibilitzar tant el sector públic com el privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar l’accés als mateixos; conscienciar la ciutadania sobre la singularitat dels documents conservats en els arxius, i pomoure i millorar la imatge dels arxius a nivell mundial.