Demà, 12 de març, farà 150 anys que es va posar en marxa la línia ferroviària València-Tarragona
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Cultura Arxiu
Quan es compleixen els 150 anys des que es va posar en funcionament la línia ferroviària València-Tarragona, l’Arxiu Municipal de Cambrils (AMCAM) dedica el Document del Mes de març als plànols que es van dibuixar per definir quin traçat havia de tenir la línia dins del terme de Cambrils. Justament demà, 12 de març, farà un segle i mig exacte que circulen regularment trens per Cambrils.
El ferrocarril a Cambrils
La línia fèrria València-Tarragona va ser construïda l’empresa Sociedad de los Ferrocarriles de Almansa a Valencia y Tarragona (AVT), en el context de l’expansió ferroviària per tota la península que es va produir entre els anys 1856 i 1875. En aquell període, grans companyies com la AVT van impulsar les grans línies que travessaven l’Estat espanyol, sovint amb concepció radial: Madrid-Irun, Madrid-Saragossa-Reus-Alacant, Madrid-Sevilla, València-Tarragona i Tarragona-Barcelona-Portbou.
En aquests 150 anys, el tren ha tingut un paper cabdal a Cambrils. En economia i demografia, el tren ha fet possible que els productes s’exportessin amb més rapidesa, que els turistes arribessin amb més facilitat i que milers de persones vinguessin fa mig segle a viure i treballar a Cambrils. També ha determinat l’urbanisme (molts barris i urbanitzacions tenen la via com a límit) i la concepció de l’espai (des de llavors es consideren vileros els que viuen més amunt de la via i mariners des de la via fins a la mar). I, en combinació amb les carreteres i el port, ha convertit Cambrils en un nus de comunicacions.
Construir la via, dibuixar el territori
La construcció de la via va exigir una gran obra d’enginyeria, que començava dibuixant els plànols dels llocs per on havia de passar. Avui us presentem dos d’aquells plànols, que van ser dibuixats amb finalitats tècniques i avui, en canvi, ens serveixen per saber com era el territori de Cambrils fa un segle i mig: quines dimensions i conreus tenien els camps, quins corrents d’aigua travessaven el territori, quines instal·lacions (molins hidràulics, séquies) s’hi havien construït i com era en aquells moments el barri de la Platja.
El document del mes de l’Arxiu Municipal de Cambrils
El document del mes és un espai virtual que pretén donar a conèixer elements del patrimoni documental de Cambrils tot situant-los en el seu context arxivístic i històric. L’AMCAM selecciona cada mes un document dels seus fons, el reprodueix, l’acompanya d’un comentari i el fa dialogar amb altres documents. Tot plegat, amb l’objectiu de contextualitzar-lo des d’un punt de vista històric (època, assumpte sobre el qual ens informa, persones que s’hi relacionen) i arxivístic (tipus de document, qui el va generar i per què, on s’ha conservat).
Els Document del mes que s’han publicat fins ara es poden consultar al web de l’Arxiu Municipal de Cambrils.