L’àlbum gràfic és la versió digital de la mostra inaugurada l’any 2016 en homenatge a les persones que han participat en aquesta tradició. Són 91 fotografies de totes les pubilles de Cambrils entre els anys 1966 i 2020 dels fons de l’Ajuntament i de la família Ortoneda Vernet.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

L’Arxiu Municipal de Cambrils presenta la versió digital de l’àlbum gràfic Pubilles de Cambrils. L’exposició original es va organitzar l’any 2016 des de l’Arxiu Municipal i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils per retre homenatge a totes aquelles persones que han participar d’aquesta tradició durant els últims 54 anys.

Mitjançant 91 fotografies procedents del fons fotogràfic de l’Ajuntament de Cambrils i del fons Ortoneda Vernet, es presenten totes les pubilles de Cambrils entre els anys 1966 i 2020, acompanyades d’altres imatges de grup on apareixen nombroses damisel·les, pubilles infantils, hereus i fadrins.

L’àlbum gràfic es pot visualitzar a la pàgina web de l’Arxiu Municipal de Cambrils:

https://issuu.com/potina-cambrils/docs/pubilles_de_cambrils_album_grafic

A Cambrils, el pubillatge està íntimament lligat des de l’any 1966 amb la Fira de l’Ascensió, la Fira de Cambrils des del1980 . Des d’aleshores cada any hi ha hagut noies que han tingut la il·lusió de presentar-se individualment o com a representants d’alguna entitat. Amb els anys, des del Departament de Festes s’han incorporat noves eleccions com la Pubilla infantil (1969), l’Hereu infantil (1980), l’Hereu de Cambrils (2007), i el Fadrí de Cambrils (2009).

Normalment el mandat del pubillatge de Cambrils és anual i va de pregó a pregó. Les Pubilles i Hereus es proclamen en el marc del pregó de la Fira i el seu primer acte és la inauguració de la Fira, que enguany, a conseqüència de la situació sanitària, s’ha hagut de suspendre. Posteriorment, participen a l’Homenatge a la Vellesa, el Seguici de la Festa Major de Sant Pere, la Processó de la Mare de Déu del Carme, el Seguici de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, la Processó de la Immaculada i la Commemoració del Setge. Així doncs, pubilles, damisel·les, hereus i fadrins representen al municipi en tots els actes i festes populars i tradicionals de Cambrils durant tot l’any.

Enguany, per primera vegada en els més de 50 anys de pubillatge a Cambrils, les pubilles i hereus de Cambrils amplien mandat. Aquesta situació excepcional que vivim ha comportat que Paula Torné Andreu (pubilla), Jofre Salsench Ivern (Hereu), Núria Martínez Tallada (damisel·la), Arlet Franch Segura (pubilla infantil), Liam Xing Garcia Muñoz (hereu infantil), Irene Gómez Pasarrius, Íngrid Higueras Piñol, Llura Peralbo Fortuny i Noa Ruiz Rodríguez (damisel·les infantils) i Pol Miró Piñol (fadrinet), renovin el mandat fins el maig de 2021.

Referència de les dues fotografies que inclou la nota:

AMCAM. Fons Ortoneda Vernet. Elecció de pubilles (1966). Núm. Reg. 9354-2-2-085
AMCAM. Fons Ajuntament de Cambrils. Elecció de pubilles (1972). Núm. Reg. 11587-01-06

AMCAM. Fons Ajuntament de Cambrils. Elecció de pubilles (1972). Núm. Reg. 11587-01-06