La historiadora Asunción Badia Gimeno signa un text que gira al voltant de les dones perseguides, apallissades, empresonades i alguna afusellada

  • Categoritzat com: Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

L’Arxiu Municipal de Cambrils (AMCAM) ha dedicat l’article central del número 34 del seu butlletí, publicat aquest juliol, a explicar la repressió de les dones durant la primera etapa del franquisme.

En aquesta publicació, titulada L’Arxiu t’informa: butlletí de l’Arxiu Municipal de Cambrils, la historiadora Asunción Badia Gimeno presenta un text que gira al voltant de les dones que van ser perseguides, apallissades, van patir expedients de depuracions, van ser empresonades i alguna afusellada. Són mestres, infermeres, camperoles, o mestresses de casa. Algunes d’elles van tenir els seus fills a la presó i els van veure morir o desaparèixer.

Asunción Badia ens en parla de les presons femenines que hi van haver a Tarragona i ens detalla breument el cas de diverses dones de Cambrils que van patir aquesta repressió. La versió digital del butlletí L’Arxiu t’informa es pot trobar l’enllaç: L'Arxiu t'informa. Butlletí de l'Arxiu Municipal de Cambrils - Ajuntament de Cambrils.

L’Arxiu t’informa també fa balanç del XVIIè Cicle de Memòria de Tardor que portava per títol La repressió de la memòria, en el marc del qual Asunción Badia va realitzar una comunicació. Una de les activitats que més èxit va tenir va ser l’excursió a Barcelona, on un grup de cambrilenques i cambrilencs van tenir oportunitat de realitzar una visita guiada pels espais de la repressió a la ciutat comtal al matí i la visita a la presó de La Model a la tarda. Tots els actes del XVIIè Cicle de Memòria de Tardor es poden consultar a l’enllaç: La repressió de la memòria - Ajuntament de Cambrils.

L’Arxiu t’informa: butlletí de l’Arxiu Municipal de Cambrils es publica des de l’any 2004 i es pot llegir en versió digital al web de l’AMCAM o bé obtenir en paper als punts de distribució cultural del municipi.