L’article central, signat per David Hidalgo, analitza la situació política que va portar a la formació de les esquadres catalanes. La publicació també inclou un resum de les activitats del cicle de memòria “La victòria que fou silenci” i un recordatori a Ramon Ortiga.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

“Josep Peirí i Pastor. Cap de Mossos d’Esquadra de Cambrils” és el títol de l’article central del butlletí L’Arxiu t’informa que acaba de publicar l’Arxiu Municipal de Cambrils (AMCAM). El text, escrit per David Hidalgo Cela, presenta d’una manera àgil i resumida la situació política que va portar a la formació de les esquadres catalanes. L’article parla de la situació europea sorgida del Tractat d’Utrech (1713-1715) on Felip V va ser reconegut rei d’Espanya a canvi de la cessió d’importants territoris als seus antics enemics. També repassa les gestions que realitza la Reial Audiència de Catalunya per la formació de partides de paisans que donaran origen als Mossos d’Esquadra i finalment ens presenta a en Josep Peirí, capità de l’esquadra cambrilenca.

El butlletí número 30 de l’Arxiu completa les seves pàgines amb un resum de les activitats dutes a terme durant el XIIè Cicle de Memòria de Tardor, titulat La victòria fou el silenci. Organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal, des de l’any 2006 la iniciativa obté una excel·lent resposta de la ciutadania participant activament en tots els actes.

Per acabar, tanca el butlletí un recordatori al Ramon Ortiga Vidal, que va morir de manera sobtada el passat 1 d’octubre de 2017. Ortiga era el president del Centre d’Estudis Cambrilencs i havia estat implicat en diverses entitats locals.

L’Arxiu t’informa: butlletí de l’Arxiu Municipal de Cambrils es publica des de l’any 2004 i es pot llegir en versió digital al web de l’AMCAM o bé obtenir en paper als punts de distribució cultural del municipi.