L’obra de 300 metres quadrats decora la façana d’aquest equipament municipal de Cambrils que cada dia dóna servei a centenars de persones. El reconegut muralista oferirà aquesta tarda a les 18 hores un workshop gratuït per a joves.

  • Categoritzat com: Comunicació Joventut

Desenes d’adolescents de Cambrils han participat en una pintura mural de 300 metres quadrats a la façana de l’Ateneu Juvenil i Centre de Formació L’Estudi dissenyada i dirigida per l’artista Erb Mon durant deu dies. El projecte participatiu, que finalitza amb la sessió de pintura d’aquest tarda, s’ha obert a tots els i les joves que s’hi ha volgut sumar i aportar el seu granet de sorra en la configuració dels murs d’entrada a aquest equipament municipal.

El principal objectiu de pintar el mur és donar l’oportunitat a la ciutadania de formar part d’un dels canvis que tenen lloc a nivell urbà amb les seves pròpies mans i propostes. Al mateix temps, l’obra dota de major vitalitat, d’inspiració a la creativitat i d’imaginació aquest espai fins ara era seriós, dur, blanc i gris. Diàriament, per l’equipament hi transcorren unes 300 persones de diverses edats, per diferents serveis dels departaments d’Ensenyament i Polítiques Actives d’Ocupació.

El projecte impulsat pel Departament de Joventut s’ha desenvolupat en tres fases. En una primera fase, es van recollir les idees, valors i conceptes que les persones usuàries de l’equipament volien que es transmetessin a través del mur. La recollida es va fer a través de les xarxes i físicament en una pissarra de la planta baixa, accessible i visible a tothom que hi accedís.

En una segona fase, l’artista va interpretar les idees i les va traslladar a un disseny d’estil propi molt pensat per tal que qualsevol persona, tingués l’edat que tingués, pogués venir i pintar.  En una tercera fase, aquest juny el mur s’ha obert per poder pintar amb la guia de l’artista, que ha fet l’acompanyament.

El darrer dia, avui dijous 20 de juny, de 18 a 20 hores, Erb Mon impartirà un taller gratuït sobre l’art urbà i el muralisme, obert a totes les persones joves que hi vulguin assistir.

La quarta i última fase serà un intervenció mural decorativa per millorar una paret de Cambrils per part d’un grup de joves voluntaris, amb el guiatge del taller i un suport via Skype.

L’obra

L’obra, titulada Llar, representa el femení, on l'ésser humà s'integra en la natura que impregna tota l'entrada de l'edifici. L'abstracció del disseny dóna peu a la creativitat, que permet a l'espectador imaginar i fer la seva pròpia interpretació.

La tria dels colors s’ha realitzat pensant en la natura i el mar. Diverses investigacions sobre el color apunten que el blau indueix a la creativitat, el verd és un color ideal per a la lectura i els vermellosos i els taronges ajuden a la concentració.

En el disseny podem trobar diferents elements: plantes onejant amb el mar, el sol imposant-se a la part alta de la torre, muntanyes i persones en les entrades de l'edifici, i fins i tot un element propi de Cambrils que cal buscar al tapís.

L’artista

El pintor i muralista hispanobrasiler Erb Mon ha realitzat centenars de peces i murals durant els darrers anys per a institucions i marques com el Museu Guggenheim de Bilbao o Heineken. Impulsa aquests projectes artístics col·laboratius i comunitaris per tal que tothom que vulgui pugui experimentar i viure l’experiència de pintar un mur.

L'artista ho concep com una experiència creativa en la qual els joves s'hi han de sentir involucrats, perquè es facin seva l'obra resultant. Alhora, també vol transmetre'ls el valor de l'ofici, mentre els convida a jugar amb l'abstracció, el color i la geometria de l'espai.